Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 09:21, 11 sie 2016

Madzenka napisał(a)

Podpisuje się dwiema rękami! Najwieksza radosć to sadzić, obserować a potem korygować. Poza tym co rok-dwa lata pojawia sie nowa przebojowa roślina "must have" którą będziesz korygować rabatę.

Z piwoni nie utrzymasz formy, bo liscie sie rozłaża i nei bedzie kwadratu, poza tym za krótko kwitnie. Bardzo polecam szalwie compact blue, ale nie białą, utrzymasz forme kwadratu, długo dwukrotnie kwitnie i ejst neizawodna. Białe jak na arzie to mi sie tylko przetaczniki spodobały bo biała lawenda to dla mnie rozczarowanie

Czy musi byc ice dance bo lepsza jest morrowi variegata, wyglada identycznie a trzyma forme w kepach

ice dance poprostu mam ale dokupie morrowi variegata w takim razie
piwonii napewno tu nie bedzie
wiesz planujac ta rabate duzo czytam o zmianach w ogrodach, teraz na forum sporo metamorfoz, powrotów do przeszlosci i uswiadamiam sobie że zmiany mnie nie omina. w sumie jakby się zastanowić to ja lubię zmiany non stop latam z meblami tylko wolałabym ograniczyc te zmiany w których musi pomagac mi M bo juz sie ze mnie nabija ze pomaga mi z czymś 3 raz także drzew przesadzać bym nie chciała...
jak to ostatnio napisał Sebek on już zmienia z nudów
biała lawenda szkoda...a czemu szalwia nie biała? Justyna mi pisała ze brzydko przekwita ale jakbym ja szybko wtedy obcieła?
anna_t 09:41, 11 sie 2016

i widok na planowana rabate już z posadzoną świdośliwą, jeszcze dojdzie obrzeże i źwir w srodku. rodki będą przesadzone bo tu mają zbyt słonecznie

i druga strona, posadzone dwie świdośliwy. tutaj nas czeka wiecej pracy bo darń trzeba zdjąć i tez źwirem wysypać.

wiem..wygląda to dramatycznie :/
anbu 09:45, 11 sie 2016

Aniu wcale to nie wygląda dramatycznie. Ot miejsce przed rewolucją
Jak zrobisz będzie super, podziwiam za koncepcję Ale w sumie ja też jak do głowy sobie coś wbiję, to nie ma przeproś
anna_t 10:06, 11 sie 2016

ja poprostu nie umiem pokazać na zdjęciach jak to wyglada i moze dlatego tak wiele osób mnie odwodzi od kwadratów..ale ja jak patrzę na żywo to one nie sa małe...ale posadzę zgodnie z tym asymetrycznym pomysłem (większe pola)to co mam narazie a z czasem bedziemy dumać dalej
ren133 10:58, 11 sie 2016

Tak sobie mierzę i ... 1,50x1,5m to nie jest mało ... wg mnie akurat ... a jak do tego dojdzie kilka większych poletek to będzie super
Myślę tak jak Marzenka, zresztą już Ci to pisałam, sadź, obserwuj, podlglądaj u innych, rób zdjęcia obrazujące rabatę z kilku stron i ... rób ewentualne korekty

PS A w sumie zawsze możesz zrobić więcej "kostek danica" lub cisowych
anna_t 13:12, 11 sie 2016

taki mam zamiar koła nie wymyślimy
muszę tylko dokupić roslin jeszcze, chciałam białą szałwie żeby wczesnie coś kwitnąć zaczęło i mam zonka :/

ren133 13:23, 11 sie 2016

Co ... nie ma?
kasja83 13:54, 11 sie 2016

anna_t napisał(a)
ja poprostu nie umiem pokazać na zdjęciach jak to wyglada i moze dlatego tak wiele osób mnie odwodzi od kwadratów..ale ja jak patrzę na żywo to one nie sa małe...ale posadzę zgodnie z tym asymetrycznym pomysłem (większe pola)to co mam narazie a z czasem bedziemy dumać dalej

Aniu fajnie będzie-ja mam te kwadraty na grabowej 1,2x1,2 i wcale nie wydają mi się małe.Pewnie, że perspektywa robi swoje,ale ja też tak mam, że jak sobie coś wbiję do głowy to nie ma innej opcji
anna_t 20:53, 11 sie 2016

ren133 napisał(a)
Co ... nie ma?

jest ale Justyna i Marzena jej nie polecają..
anna_t 20:54, 11 sie 2016

kasja83 napisał(a)

Aniu fajnie będzie-ja mam te kwadraty na grabowej 1,2x1,2 i wcale nie wydają mi się małe.Pewnie, że perspektywa robi swoje,ale ja też tak mam, że jak sobie coś wbiję do głowy to nie ma innej opcji

cieszę się Kasia że mnie rozumiesz piona!