Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie

anna_t 21:37, 10 sie 2016

Kasya napisał(a)

trawnik nie wyglada w sumie najgorzej bo sa tylko takie placuszki suche i tam trawa odlazi łatwo
no i nie na calosci tylko miejscami
ale to pewnie początek

mysle ze sa to larwy ogrodniczki niszczyistki

a ta ogrodniczka to sama tak się pojawia czy coś trzeba odwalić żeby ją mieć?
Kasya 21:47, 10 sie 2016

anna_t napisał(a)

a ta ogrodniczka to sama tak się pojawia czy coś trzeba odwalić żeby ją mieć?

No chyba sama...to taka mniejsza wersja chrabaszcza majowego
anna_t 21:55, 10 sie 2016

aha to nie fajnie
dzieki Kasia za pomysł z rozwarem...cudny jest
Kasya 21:59, 10 sie 2016

_Martini_ napisał(a)
Kasya, my dziś zaczęliśmy zlewać wodę z basenu, w którym kąpałam się AŻ dwa razy.
A od tej zgnilizny na dworze róże mi chorują na czarną plamistość. Obcięłam, ogołociłam z chorych liści i teraz nie wiem co z nimi zrobić na wiosnę. Jak ciąć? Znowu tak nisko? I czy nie powinnam czasem odkazić czymś gleby? Może trochę panikuję, ale wolę zapytać.
Ogólnie kwiaty ścinam, każdą sztukę, jak tylko przekwita.

Roze na wiosnę trzeba ciac tak jak się tnie roze z danej grupy. One przecież wypuszcza listki tam gdzie opadły
Dobrze jest spryskac ziemie wokół krzaka no i na wiosnę spryskac krzaki miedzianem
U mnie póki co na rozach jakies pojedyncze listki tylko chore
_Martini_ 23:16, 10 sie 2016

Kasya napisał(a)

Roze na wiosnę trzeba ciac tak jak się tnie roze z danej grupy. One przecież wypuszcza listki tam gdzie opadły
Dobrze jest spryskac ziemie wokół krzaka no i na wiosnę spryskac krzaki miedzianem
U mnie póki co na rozach jakies pojedyncze listki tylko chore

Tak, nowe listki wyrosną, mi bardziej chodziło o gałązki. Ale właśnie, przecież to liście chorują, a nie gałęzie. Dobrze myślę czy za dużo kombinuję?
Kurczę, spryskałam krzewy a zapomniałam o glebie.
Jeszcze jedno pytanko. Leo wypuścił jakby z korzenia nowy pęd. Czy tak się dzieje czy to jakiś dziczek do wycięcia, jak myślisz?
Może te moje pytania durne są, ale ja laik w temacie i choć duzo czytam, ale praktyki brak.
Kasya 23:26, 10 sie 2016

_Martini_ napisał(a)

Tak, nowe listki wyrosną, mi bardziej chodziło o gałązki. Ale właśnie, przecież to liście chorują, a nie gałęzie. Dobrze myślę czy za dużo kombinuję?
Kurczę, spryskałam krzewy a zapomniałam o glebie.
Jeszcze jedno pytanko. Leo wypuścił jakby z korzenia nowy pęd. Czy tak się dzieje czy to jakiś dziczek do wycięcia, jak myślisz?
Może te moje pytania durne są, ale ja laik w temacie i choć duzo czytam, ale praktyki brak.

Jak pryskasz krzewy to gałązki przecież tez
Musisz sprawdzić skąd wyrasta, jeżeli pod miejscem szczepienia to do usunięcia.
Makao_J 23:33, 10 sie 2016

Nigdy nie lubiłam tego wyszukiwania czy ten pęd to dziczek czy nie. Dużo roboty i w sumie ciężko mieć 100 % pewności.
Ja będę czekać by zobaczyć jak zakwitnie. Jeśli ma inny kwiat to od razu ciach przy samym korzeniu bo odrośnie.
katel 22:10, 11 sie 2016

Ślicznie u Ciebie, tak romantycznie . Robale wstrętne, walcz - trzymam kciuki.
_Martini_ 23:25, 11 sie 2016

Kasya, Ania, dzięki! W kamieniu niefajnie się grzebie, ale trudno. Jutro zaglądam skąd ten pęd.
Nikita 00:12, 14 sie 2016

Kasyu, jak tam podobała się wycieczka po ziemi łódzkiej?
Super, że do mnie zaglądnęłyście. I dzięki za nasionka i trawkę. No własnie trawka...muszę dopytać co to za jedna, bo nie za bardzo wiem?
Jeszcze raz dzięki za fajnie spędzone chwile...szkoda, że tak krótko i za Minerwę, bo to dzięki Tobie ją kupiłam.
Buziaki