Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

popcorn 09:58, 08 sie 2016

Podziwiam zbiory! i jaka róża
anna_t 11:52, 08 sie 2016

uwielbiam Twoje telegramy
szybko z drugim kwitnieniem u Ciebie róże ruszają, u mnie cisza..a tak chciałabym zeby na niedziele było ładnie..
czy mogłabyś mi polecić hoste jakąś z tych dużych pasującą pod rododendrona i taką najlepiej blee dla ślimorów? myslalam o gwatemale czy jakoś tak :/ ale nie znam się to zwracam się do Ciebie po prośbie może masz jakiejś już za dużo u siebie albo poleciłabys mi sklep w którym kupujesz
Bogdzia 22:56, 08 sie 2016

Popieram Karolę, obetnij to suche , szybciej bedzie rosło zielone. Pozdrówka.
Nikita 19:49, 09 sie 2016

popcorn - mam właśnie taką nadzieję, że szybciutko się rozrośnie...suche gałązki w weekend zostaną przycięte.
Ty podziwiasz moje zbiory...??? Wyjrzyj przez okno na swoje "zapłocie"...TO SĄ DOPIERO ZBIORY !!!! U ciebie to na prawdę jest czego zazdrościć...i co podziwiać! Taka ilość i taka różnorodność, że ho ho !
A róża też mnie zaskoczyła...w tamtym roku nie pamiętam, żeby powtarzała kwitnienie.

anna_t - hosta pod rododendrona...hm...niech pomyślę...
Host mało atrakcyjnych dla ślimaczorów jest wiele. Jeśli ma być duża to rozumiem, że rododendron też będzie sporych rozmiarów...Za dużą hostę, przyjmuje się te od 50 cm i wyższe. Wypisałam ci kilka, rzadko znajdujących się w menu ślimaczanym...może coś wybierzesz...

Abba Daba Do
Abiqua Drinking Gourd
Big Daddy
Black Hills
Blue Angel (ta należy do olbrzymich..dorasta do ok. 1 metra)
Blue Mammoth (ok. 90 cm)
Blue Umbrellas
Francee
Frances Williams
Fried Green tomatoes
Gucamole
Great Expactations
Inniswood
Krossa Regal
Love Pat
Olive Bailey Langdon
Regal Splendor (ok. 90 cm)
Sagae
Samurai
Split Milk

Wybierając hostę musisz pamiętać, że hosty przyrastają (w zależności od odmiany) w różnym tempie. Nie które w rok zamienią się w potwora, a nie które przyrastają rocznie o 2-3 listki.

Bogdzia - masz rację...muszę radykalnie przyciąć tego jegomościa.

Monka 08:55, 10 sie 2016

Madziu wstawię u siebie moje hosty ale wieczorem napisz mi proszę czy one się rozrosną bo jakieś takie małe są
Krys 09:19, 10 sie 2016

Magda podpowiedz czy teraz moge przesadzic hosty?
ren133 09:33, 10 sie 2016

Macham MAgda ... i współczuję deb ... o sąsiada
anna_t 09:50, 10 sie 2016

Magda wielkie dzięki aż takiej listy nie oczekiwałam uhh.. a te które mi wypisałaś to sa te które szybko przyrastają?
moje rodki docelowo niby 1,5 na 1,5 mają być wiec w sumie lepiej by mi było gdybym tą szybka wybrała. i jak hosta tak szybko przyrosnie to co potem?starzeje się czy trzyma sie taka ładna?
Luki 15:55, 10 sie 2016

Mam dla Ciebie hostę
Nikita 19:04, 10 sie 2016

Monka – Monia, spróbuję pomóc…a wiesz jakie to odmiany?

Krys – Krysiu, najlepiej hosty dzieli się wczesną wiosną jak jeszcze nie mają liści, bo wtedy szybko się regenerują, ale tak naprawdę można je dzielić przez cały sezon. Rozmnażając teraz możesz się liczyć z tym, że liście mogą sobie trochę klapnąć i będą wyglądały blee… Wszystko zależy jak bardzo chcesz podzielić bryłę korzeniową. Jeśli dzielisz hostę na pół to nic nie powinno się dziać …no może klapną 2-3 listki. Lecz jeśli chcesz z jednej, średniej wielkości hosty zrobić kilka/kilkanaście nowych sadzonek to lepiej poczekaj do wiosny, bo teraz nie będą za piękne a i zimą mogą być bardziej narażone na przemarzanie.

ren133 – no cóż zrobić…przykre ale prawdziwe

anna_t - wykreśliłam hosty o powolnym wzroście. Bardzo szybko rośnie tylko Abba Daba Do. Pozostałe na liście średnio/zadowalająco przyrastają:
Abiqua Drinking Gourd
Blue Mammoth
Francee
Fried Green tomatoes
Gucamole
Inniswood
Krossa Regal
Love Pat
Olive Bailey Langdon
Sagae
Samurai
Split Milk

Aniu jak hosta urośnie i jest już duża i śliczna to bierzesz szpadel ciachasz ją na pół i dzielisz się piękną sadzonką z koleżankami z forum…ha ha. A tak na serio to hosty się nie starzeją, bo na zimę tracą liście, a od wiosny znowu są śliczniutkie.

Lukijuż cię kocham !!! Tylko jak my się teraz stykniemy…nie jedziesz czasem gdzieś na wakacje w kierunku na Łódź? Chyba, że wyślesz pocztą/ kurierem.