Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sezon 2017 u Hanusi 14:31, 30 maj 2021

Do góry
U mnie mimo słońca zimno, jak tu wykorzystac plażowanie? Odłożę na cieplejszy moment, ale wtedy może już być tłoczno. I tak źle i tak niedobrze.

We środę Hanusia na szczepienie, a jak niedowiarki mówią, na czipowanie. Tak czy siak, ilość nowych chorych spada znacznie. Wczoraj w województwie tylko 20 zarejestrowanych nowych covidowców. Nie jest źle.

Ogród też dzisiaj beze mnie. Planuję jutro na cały dzień. Czads pozasypywac pojeleniowe dziury. I mam jednoroczne do wysadzenia na rabaty. Może się uda.

Miłego ,krótkiego tygodnia.

Dla odmiany czas na zmiany... 14:30, 30 maj 2021

Do góry
Dla odmiany czas na zmiany... 14:24, 30 maj 2021

Do góry
Ogród do odnowy 14:11, 30 maj 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
St. Keverne

Watanabe

Onondaga

Kilimandżaro Sunrise

popcorn

przekwitająca eskimo

Przepiękne kaliny. Która najbardziej lubisz?
Ptasi gaj 14:05, 30 maj 2021

Do góry

Elu, co to jest?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:58, 30 maj 2021

Do góry
effka napisał(a)

To rododendron Cherry Kiss. Wypatrzyłam go w Wojsławicach w arbiretum. Piękny jest.

Przepiękny. Aż się go chce całować.
W ogródku Martki 13:57, 30 maj 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Magleska, bardzo miło mi Ciebie u mnie widzieć Twój ogród podziwiam... i jak napisałam u Ciebie, po lekturze wątku u Ciebie zmieniam status mojego ogrodu z "prawie gotowy" na "dopiero rozpoczęty" !

Roocika, Magleska, Edi75, Ryska, dziękuję za wsparcie i pomysły roślin. Konkrety takie padły, że już wiem, czego mam szukać w szkółkach. Lista opulentna, ale nie żelazna, będę brać, co będzie dostępne i jeśli spodoba mi się na żywo. Nie wiem nadal, czy chcę iść bardziej w ruby czy bardziej w ciemny fiolet jako wiodący kolor do bieli... W każdym razie wstępna selekcja wygląda tak i wskazuje bardziej na ruby...

1) kukliki Pink Frills (wow!), Beel Blank, Leonards Variety, Album, Flames of Passion (tu nie wiem, czy wpada bardziej w czerwień czy bordo, różne zdjęcia różnie to pokazują). Ojej, zachwycam się nimi coraz bardziej, czy naprawdę mają tę urodę którą pokazują na zdjęciach? pewnie trzeba ich trochę posadzić, aby był efekt. Albo akcenty, i chyba w ten wariant pójdę. Może coś znajdę z powyższych odmian.

2) Liatra biała koniecznie! Ale za hortensje chyba? Ona spora?...

3) Zawilec wiosenny - must have, cudowny

4) Pluskwica Black Beauty lub Pink Spike lub Queen of Sheba - jeśli zmieści się ... też chyba duża?

5) Szałwia - nie wiem jeszcze która odmiana, raczej z tych niskich i w ciemnych, nasyconych kolorach

6) Jeżówka - zobaczę, co znajdę w szkółkach, u mnie rosły zawsze słabo i były jednoroczne, ślimaki nie dały im szans i glina. Ale podejmę jeszcze jedną próbę.

7) Jarzmianka to też must have! na tę rabatę, Shaggy, purpurowa Rubby Cloud! cudowna! Alba cudowna! Star of Billions też mnie urzeka. Edit: od Renaty pomysł na Moulin Rouge.

8) Pysznogłówka Balmy Purple

9) Krwawnik kichawiec Pearl

10) Tawułkę miałam jedną na tym stanowisku, nie chce za bardzo rosnąć, przesadziłam, chyba potrzebuje jeszcze więcej cienia? Podoba mi się White Sensation, jeśli znajdę to spróbuję.

Rozchodniki - koniecznie, jak już nadejdzie ich czas, na żywo wybiorę. Czosnki na wiosnę tak, obowiązkowo będę szukać we wrześniu.

Dziękuję Wam jeszcze raz za pomysły! Słonecznej niedzieli

Szalwie polecam. Przynajmniej u mnie jest niewymagająca a oko cieszy do jesieni. Oczywiście trzeba przycinać przekwitłe kwiatostany ale pieknie komponuje się z różnymi kwiatami.
U mnie rosnie na rabatach z różami, hortensjami, tawulkami i piwoniami.

Ja mam odmianę Ostfriesland bo to nasza lokalna odmiana.

Pozdrawiam.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:55, 30 maj 2021

Do góry
Pochwalę się córcia a dokładniej jej! zakupami
Nawet dostała stały rabat w sklepie jako następczyni swojej mamy Duma rozpiera! Czeka na kolezankę i będą same razem sadzić. Ma swój kawałek ogródka za garażem i nie powiem, roślin coraz więcej tam rośnie.

Ogród w dolinie 13:54, 30 maj 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Dziś dalej zdjęcia robocze.
Małe szkodniki się sobą na chwilkę zajęły

A rodzice w tym czasie popracowali
Posadziliśmy pomidory, co ma być to będzie, leje, wieje i niezbyt ciepło, może jednak będzie ok. To pomidorki siane z dziećmi Mąż dorobił skrzynie, żeby się zmieściły Jeszcze kilka zostało do posadzenia w skrzynię po rzodkiewkach, rzodkiewki jakoś się nie spieszą.

Mąż wypielnikował kąt na podarowane rośliny

Asia, w jakim wieku masz szkodniki? Po chyba podobnie jak u mnie

Super, że tak z dzieciakami siałaś te pomidorki Ja w tym roku debiutuję z pomidorami Zobaczymy co z tego będzie.
Dla odmiany czas na zmiany... 13:53, 30 maj 2021

Do góry
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 13:50, 30 maj 2021

Do góry
06.05.2021 Nabyłam ułudkę poruszona jej urodą Odkryłam ją u April, w jej leśnym ogrodzie. Mam nadzieję, że zadomowi się też w Casa Verde. Tej wiosny królują białe niezapominajki

Dla odmiany czas na zmiany... 13:47, 30 maj 2021

Do góry
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:43, 30 maj 2021

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Niby maj a jakby kwiecień...

Mur idzie do impregnacji

Pięknie Asiu, ale graby zmężniały i fantastycznie sie dopasowały.
i ten Twój mur .... fantastyczne tlo dla zieleni!
Ogród do odnowy 13:39, 30 maj 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
i taka niespodzianka in minus - stary dereń elegantissima ma trudności

liczę, że w lecie zregeneruje sie zupełnie. Młody Ivory Halo jest na szczęście w doskonałej kondycji

Mój deren tez ma gole doły
ale ja mu przycielam przód bo za bardzo wchodził w rabate
Teraz widzę ze wypuszcza listki na gołych pędach
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 13:37, 30 maj 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

to żagwin? W takim odcieniu niebieskiego?

Żagwin
Aż poszłam sprawdzić... aparat przekłamał kolor
Chyba przez światło
Telefonem bardziej naturalny kolor
Dla odmiany czas na zmiany... 13:36, 30 maj 2021

Do góry
czosnki, kamasje i chabry

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 13:29, 30 maj 2021

Do góry
mam też kilka dylematów:
DYLEMAT 1 - jak wyrównać wiśnie?!?!!

DYLEMAT 2 - co posadzić na froncie, który dalej czeka na zagspodarowanie

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 13:27, 30 maj 2021

Do góry

czosnki weszły też do domu:

Ogród do odnowy 13:25, 30 maj 2021

Do góry
i taka niespodzianka in minus - stary dereń elegantissima ma trudności

liczę, że w lecie zregeneruje sie zupełnie. Młody Ivory Halo jest na szczęście w doskonałej kondycji

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:24, 30 maj 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Żeby z wrażenia nie przyszło ci do głowy zmieniac swojego.

Ładny widok z okna to ważne, dobrze wpływa na samopoczucie z samego rana.
Bo ja teraz widzę ścianę szmaragdów a nad nimi kołyszące się brzozy.

U nas też taka pogoda chmury na przemian że słońcem. Więcej chmur. Trochę kropi przechodzi i tyle.
Dzisiaj już zrobiłam oprysk iglaków, nawozilam nawozem w płynie kwasoluby. Róże gnojówką ze skórek z banana. Sądziłam coś tam i tak się toczy dzień.
Nie jest sucho, ale w sam raz.

Miłej soboty

Elu, spoko, ja swój ogród nie zamieniłabym na żaden innybo jest mój Nie chwaląc się, u sasiada to podoba mi się tylko oświetlenie mój ogród ładniejszy

Cieszę się z ładnego otoczenia wokół, to ważne, poznałam kolejnego nowego sasiada i też będzie ogród robił więc zapowiada się, że prawie z każdej strony będzie ładnie

U nas też pogoda w kratkę, wlasnie leżę na leżaku w pełnym słońcu, cieplutko ale jeszcze przed chwilą było chłodno i chmury, taka wiosna dziwna.

Ja dzisiaj tylko bambusy wsadzę do donic, muszę folią czarną obić donice drewniane, żeby nie pogniły i najpierw zaolejować.

Dzięki, miłej niedzieli Elu

Widoczek leżakowy dla Ciebie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies