Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:36, 26 maj 2021

Do góry
Tu mi się samo tak orlikowo zrobiło, że róż, ani piwonii nie widać wcale

Nawet ciemierniki pogryzione i obślizgłe od ślimaków

tulipanom główki deszcz połamał
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 11:23, 26 maj 2021

Do góry
Judith napisał(a)
Kwitnie krzew nad którym była kiedyś rozkminka, co to może być. Stanęło na tawule van Houtte'a. Ona to? No nie wiem...

Judith, to Van Houttte'a moim zdaniem .
To fotka z netu:

A pomysł na trampolinę świetny. Rozumiem, że masz nadzieję, że w przyszłym roku trampoliny już nie będzie?
Dereń kousa - choroba liści? 10:56, 26 maj 2021

Do góry
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu problemu.
W zeszłym roku kupiłam i posadziłam derenia kousa. Dołek był przygotowany, ziemia odpowiednia, bez agrowłukniny od góry, tylko lekko korą podsypany. Przezimował dobrze, teraz wypuścił listki ale wszystkie na końcówkach przysychają i takie jakby plamki robią się na listkach.
Nawet zakwitł jednym kwiatkiem lecz wygląda jakby mu coś dolegało.
Niestety obecnie jest mokro i dość zimno ale na to nie mam wpływu.
Podpowiecie co z tym zrobić?

Ogrodowe wariacje 10:44, 26 maj 2021

Do góry
Prezent od moich kochanych dzieci

Hortensjowo 10:14, 26 maj 2021

Do góry
Helen napisał(a)
Taka wiosna
Ale ładny ten kuklik Jaki to, pamiętasz?
Bardzo jestem ciekawa tych Twoich rewolucji...
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:10, 26 maj 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

dziecię gunci wytargane z piwnicy

Guncia, guncią ale te cebrzyki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:04, 26 maj 2021

Do góry

Wszędzie pięknie

Ale takie połączenie kolorów lubię
Czy to sango-kaku?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:55, 26 maj 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Na zobrazowanie, jak to wygląda przed pieleniem na niedokończonej części stipowiska

Asia a nie próbowałaś go pryskać?
U mnie też na piachu jest ale ja na rabatach pryskał albo maluję pędzelkiem i mam go coraz mniej.
Podmiejski ogród Cataliny 09:48, 26 maj 2021

Do góry
Catalinasdiary napisał(a)
2 klony palmowe zimę przeżyły, to sobie kolejnego dokupiłam w tym roku. Tym razem Garnet. Po lewej dereń pagodowy Green Carpet, nie mogę się doszukać wiarygonych danych odnośnie jego wzrostu. Będą na nowej rabacie, po jałowcu. Kasia Mrokasia, nazwę Ci ukradnę, pojałowcowa ;p

Patrz, a u mnie Sangokaku tak dostał po d..e, że go przycięłam na 30cm...
Widocznie u Ciebie zaciszniej .

Nazwy nie opatentowałam, bierz!
Zieleń, drewno i antracyt 09:48, 26 maj 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Świetne jest to oczko. A dom w kadrze to bym jakimiś drzewami większymi przesłoniła bo centralnie jest na wasz taras z oknami. Ale może masz już tam drzewa ale niskie jeszcze... jedno dojrzałam szpaler wysoki bym dała normalnie jakby mi coś takiego wyrosło z widokiem na taras.

Haha, drzewa już są ale ten dom jest na tyle blisko i w maksymalnej dopuszczalnej wysokości, że cokolwiek zrobię, to i tak tylko efekt połowiczny uzyskam. Super wysokich drzew w osi widokowej dać nie chcę, bo mocno zaburzy to równowagę nasadzeń w ogrodzie. Okna i drzwi tarasowe zasłania z perspektywy mojego tarasu śś. Dosadziłam drugą, żeby wielkie okno obok przysłoniła, ale to pewnie za 2 lata się stanie. Dalej mam jabłonkę ozdobną, magnolię Elizabeth (niech szybko rośnie ) i lipę. Te drzewa mam nadzieję zasłonią mi widok z kąta wypoczynkowego pod drewutnią. A moje zacisze hamakowe powinien przysłonić mini sad. No ale z balkonu na piętrze to i tak zawsze będziemy widoczni A za miesiąc z tarasu będę miała jeszcze widok na dom szkieletowy, na szczęście sporo niższy...(tu też już nasadzenia poczyniłam, tylko ich jeszcze za bardzo nie widać) Czekam jeszcze na rozpoczęcie budowy z prawej strony starej części ogrodu, teren niedawno został sprzedany. Bum budowlany dopadł naszą okolicę...
Dom szkieletowy stanie tam, gdzie ten żółty mini dzwig(?) A po prawej widać kolejny dom z balkonami skierowanymi na moją hamakową...normalnie pełna inwigilacja
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:44, 26 maj 2021

Do góry
A teraz kilka porannych widoków Wam zostawiam.

Strony ładne i nie ładne

Basia - Mój Świat 09:35, 26 maj 2021

Do góry
Basia - Mój Świat 09:34, 26 maj 2021

Do góry
moje klony

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 09:34, 26 maj 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

No to dajecie mi do myślenia

Na tą chwilę kukliki są naprawdę znacznie większe niż róże, dlatego dałam je właśnie za róże. No i kwitną, a róże to chyba jeszcze z miesiąc będą potrzebowały. Z resztą same róże też nie są małe, kupiłam sadzonki 5L i też chcę je ciąć bardzo nisko, żeby były małymi zgrabnymi kulkami. Żurawkami to w ogóle się nie przejmuje, traktuję je trochę jak chwasty (przepraszam, jeżeli urażę tu miłośników żurawek). Non stop je rozdzielam i przesadzam, rosną u mnie jak szalone.

Hmmm.. Nie kojarzę u Ciebie zdjęć róży Garden of Roses z kuklikami Szkoda, że wcześniej nie widziałam takiego połączenia, pewnie dałoby mi to do myślenia. Masz jakieś?
U Ciebie zachwycam się za to cudnymi daliami i irysami oraz w tym roku morelowym hiacyntem, zjawiskowy..

Kukliki fotografowałam raczej z kocimiętką, róże osobno. U mnie jest już dość gęsto, więc GoR trochę ginie w masie, możliwe, że pokazywałam tylko sam kwiat.
Garden of Roses u mnie nie jest wysoką różą. Mi po prostu szkoda byłoby zasłaniać kukliki, które uwielbiam i które sprawdzają się na pierwszym planie. Podobnie sprawdza się też niska kocimiętka, ale ona po kwitnieniu i przycięciu traci na urodzie - w odróżnieniu od kuklików, które są ładne cały czas.

EDIT: znalazłam zdjęcie - tam jest naprawdę ciasno, po lewej stronie jest już inna róża - Pearl Drift, no i nie widać wszystkich GoR.
Daj znać, to usunę zdjęcie

Pamiętajcie o ogrodach 09:31, 26 maj 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
azalia

Ooooo!
Azalia kwieciem obsypana. Dorodna
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:09, 26 maj 2021

Do góry

Podobają mi się te kompozycje z niezapominajki bardzo ładnie taki swojski klimat
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 09:07, 26 maj 2021

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Zanim zgram jakieś zdjęcia, to po prostu z telefonu wrzucę.. siedzę na kanapie, popijam kawę, przed chwilą przesadziłam spod wielkiej róży New Dawn gaurę, która raczyła przezimować.. zaraz pójdę po książkę i po prostu... posiedzę i poczytam

A tymczasem widoki wokół mnie..

W życiu bym się nie domyśliła, że to ogródek przy mieszkaniu a nie przy domu, cudownie!!! Twój ogród jest przykładem, że nawet małe ogrody przyblokowe mogą tętnić życiem!!!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:58, 26 maj 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Na zobrazowanie, jak to wygląda przed pieleniem na niedokończonej części stipowiska

Słuchaj nawet całkiem fajnie to wygląda rabata skrzypowa. To jak ty masz tam fajnie kwaśno powinnaś rodki sadzić!
Dereń kousa - żółkną liście 08:54, 26 maj 2021

Do góry
Proszę doświadczonych o pomoc. W zeszłym roku zasadziłam derenia kousa, przezimował spokojnie mimo że to pierwsza jego i to od razu dość ostra zima.
Teraz powypuszczał listki , ale wszystkie na końcówkach zasychają i na listkach robią się plamki. Stanowisko słoneczne , ziemia wokół przed posadzeniem wymieniona - warunki powinien miec dobre ( no tylko że obecna wiosna mokra i zimna- na to nie mam wpływu). Nawet pojawił mu się jeden kwiatek , ale martwi mie że coś mu dolega. Co to jest i co robić??
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:20, 26 maj 2021

Do góry
Pytaliście mnie o carexowisko.
Ma się dobrze i pięknie rośnie, tylko jeszcze tulipanów z niego nie wycięłam.
A i tu kilka skrzypów wylazło

W trzech miejscach mam takie suche placki, ale te wydziabię i zadarni.
Innych szkód brak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies