Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogródek Lilki 09:07, 06 kwi 2011

Do góry
Liluniu! Na stronie 4 ,różowe,to mogła być szałwia muszkatołowa.Próbowałam zebrać nasiona,ale jesienią zachorowałam,i nie zdążyłam przed myszami sprzątnąć.Szukaj nasion w ogrodniczych centrach lub już gotowe sadzonki..Roślina dwuletnia.na trzeci sezon zostawiłam korzonki,ale chyba nic z nich nie będzie, bo jakoś martwo wyglądają.Jedyna nadzieja,że będą samosiewy. Na razie i tych nie widzę.W pokroju i zachowaniu podobna do naparstnicy.
Pustynniki,gdyby ktoś chciał sadzić,to trzeba korzonki układać na piasku.Nie lubi wody w ziemi i najlepiej jakby było to mocno zdrenowane miejsce.
Ciekawostek nie mam w ogrodzie,bo ogród daleko od domu w kompleksie działek pracowniczych.Z wiadomych względów nie sadziłam rarytasów.Co toje gołym okiem zza płotu widać.
POzdrawiam,i życzę miłej lektury,
Tobie życzę udanego sezonu ogródkowego!
W cieniu - zacieniona 10:32, 23 mar 2011

Do góry
Wysiałam:
szałwia trójbarwna
lobelia
ubiorek hiacyntowy
sasanka dzwonkowata [czerwona]
rudbekia
rącznik
tytoń
kobea[wzeszły 2 - wysiałam ponownie po namoczeniu w ciepłej wodzie]
szarłat wiechowaty i wzniosły
wilec purpurowy
gwiezdny powój

oregano
lawenda
lubczyk
anyżek

Wysiewam małe ilości nasion;co roku z różnym skutkiem;muszę wysiać do donic- u mnie wegetacja jest póżna i siew gruntowy słabo rosnie.
Szałwię kupuję co roku w doniczkach - przesadzam do dużej a jesienią zabieram do domu i mam całą zimę.
Amatorskie rozmnażanie roślin w ogrodzie 18:21, 19 mar 2011

Do góry

w związku z wiosna chciałam wam pokazać jak łatwo można rozmnażać rośliny. to na przykładzie bukszpanów . sadzonkuje na wiosnę po obcięciu wszystkie końcówki na obrzeżach warzywniaka i czekam cierpliwe rok albo dwa

a za dereniem to wierzba mandżurska z gałązki - no może dłuższego pędu a nie gałązki

to już nowa różanka obsadzona żywopłotkiem z własnych bukszpanów . na razie więcej bukszpanu niż róż

tawuły rozmnożone z sadzonek

szałwia z sadzonek rozmnożona z dwóch egzemplarzy

mój mały rozmnażalnik . mam takich kilka w ogrodzie w miejscach zacisznych niezbyt nasłonecznionych zawsze po lecie wyrzucam w te miejsca ziemię ze skrzynek jednorocznych

hortensje z sadzonek

Mój ogródek na Suwalszczyźnie 15:40, 19 mar 2011

Do góry
Danusiu, dziękuję.
Moje ograniczenia to:
1. Zaopatruję się w niewielkich sklepach ogrodniczych, więc pewnie nie wszystkie odmiany są dostępne.
2. Mroźne zimy (biegun zimna).

Przy domu od południa myślałam o wrzosowisku. Mam tam trochę kosodrzewiny, 2 sosny ościste, wrzosy, płożące jałowce(nie znam nazw).
Przez 2 lata uzbierałam trochę roślin większość to byliny: tawułki Arendsa, czyściec wełnisty, floks szydlasty, zawciąg nadmorski liatria, lawenda. kocimiętka, przywrotnik ostroklapkowy, szałwia omszona, trochę żurawek.

W zbiorach są również 4 świerki w tym 2 chyba czarne,sosna wejmutka, pęcherznica bordowa i żółta, brzoza Pendula (przy płocie przed domem) i kila irg.

Chciałabym, żeby pas owocowo-warzywny pozostał i płotek (może rabata w stylu wiejskim).

Jeszcze raz za wszystkie wskazówki dziękuję.

Szerokość tarasu-2,5 m, szerokość polbruku przed domem -10m.

Mój kawałek raju 14:09, 16 mar 2011

Do góry
Tak moja szałwia jest u mnie w ogrodzie.Na próbę jedną roślinę miałam w szklarni,reszta ,,na polu".
Ta w szklarni kwitła o 3 tygodnie wcześniej,ale kwiaty utrzymują się do września.Jest dwuletnia,ale pozostawiłam korzenie na trzeci rok ,i chyba żyje.
Mój kawałek raju 13:09, 16 mar 2011

Do góry

a to szałwia muszkatołowa- dwuletnia

Mój kawałek raju 12:10, 16 mar 2011

Do góry
Bogusiu to szałwia)
Ogródki ziołowe - zioła 19:54, 14 mar 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Mnie bardziej interesują waloru ozdobne szałwi i oregano. Czy one znoszą suchą glebę i słońce?

Jasne, że tak. Oregano może być zółtoilistne, bardzo ładny jaskrawy odcień
a szałwia może być Tricolor, albo Purpurescens. Tutaj masz różne szałwie http://byliny.olsztyn.pl/byliny/byliny-s/
Ogródki ziołowe - zioła 11:30, 14 mar 2011

Do góry
U mnie oregano rośnie w pełnym słońcu, a szałwia ma też go dużo)pełno na nim zawsze motyli, bąków i pszczółek jak kwitnie)
Ogródki ziołowe - zioła 11:21, 14 mar 2011

Do góry
Też chciałam mieć zioła na działeczce, ale mięta i melisa strasznie zaczęły sie panoszyć i opanowywać nieswoje tereny
Rozmaryn, szałwia, bazylia były na balkonie w doniczkach, ale jako jednoroczne. Bedę czytać Wasze spostrzeżenia na temat ziół, bo mnie korci ich uprawa
Ogródki ziołowe - zioła 10:28, 14 mar 2011

Do góry
Mam pytanie: czy oregano i szałwia (taka żółto - zielona) to u nas rośliny jednoroczne czy wieloletnie?
Mój kawałek raju 22:19, 12 mar 2011

Do góry
szałwia szkarłatna,
dzwonki irlandzkie
nasturcja kanaryjska aksamitka kremowo biala[img size=280x280] kupiłam nasionka na wysianie)
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 17:20, 06 mar 2011

Do góry
badara napisał(a)
A Veronica Alba też nie ?, może to byc też szałwia biała.

no wiesz ze moze i to
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 17:12, 06 mar 2011

Do góry
A Veronica Alba też nie ?, może to byc też szałwia biała.
Może ktoś podpowie.... :) 20:34, 26 lut 2011

Do góry
Małgosiu dzięki wielkie

A wiecie co.. tak sobie pomyślałam... czy szałwia to by sobie tam poradziła??? Przecież w sumie to rabata bardziej dla kwasolubnych...
Co myślicie, żeby w miejsce za ewentualną szałwią dać paproć tylko taką wzniosłą? (widziałam gdzieś taką odmiane... mam nadzieje, że sobie przypomnę). Pasowałaby?
Może ktoś podpowie.... :) 12:36, 26 lut 2011

Do góry
wow, nie spodziewałam się, że komuś się spodoba to co nabazgroliłam. Bardzo się cieszę i dziękuje

Podpowiedzi bezcenne! Monteverde doradziła różanecznika i faktycznie może jakąś niską odmianę wybrać. Pomysł hanka_andrus i goniak z tawułą też fajny - bo jest dekoracyjna cały sezon (skłaniałabym się ku Goldflame). Jałowiec z serii blue odpada bo jakos mi tam jeszcze niebieski nie pasuje ale Tamariscifolia jak najbardziej Danusza o wrzoścach pomyślałam jak tylko wstałam ale kusi mnie ta szałwia Gosi

Jolu dzięki
Pogaduchy skowronków 08:33, 25 lut 2011

Do góry
o 6.50 w Gorzowie było -10 ale dzisiaj moje maleństwo odpaliło , chyba się wystraszył , bo mu groziłam ostatnio że go oddam, słońce świeci jak zwariowane , tylko tego ciepełka nie czuć. W ubiegłum tygodniu wysiałam do domowej szklarenki ziółka: rozmaryn, szałwię i cząber. Szałwia zaczyna pomalutku otwierać nasionka, to chyba znak że wiosna idzie
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 21:43, 21 lut 2011

Do góry
Joanka napisał(a)
Tak sobie patrzę na to zdjęcie i coś mi zaczyna świtać... Mogę laurowiśnię zastąpić ostrokrzewem, (w tle strzyżony, z boku szczepiony) albo dać wzdłuż podjazdu pasek trzmieliny a na końcu trzmielina szczepiona podsadzona danicami.

Co do bylin to widziałabym szałwie omszoną, kocimiętkę, jeżówki, liatry, tawułki Andersa, tojeść orszelinowa, hortensje, w kącie może parzydło leśne lub świecznice?

Jako "stara" ogrodniczka podpowiadam:

Ostrokrzew jest ok, zamiast laurowiśni, "Danica" to jednak zawsze będzie "namiastka", ja bym nie zrezygnowała z kul bukszpanowych

Jak będzie szałwia omszona, to już nie musi być kocimiętka. Kocimiętka gorzej wypada na rabacie bo wylega bardziej. Jak świecznica, to już proponuję bez parzydła, albo na odwrót?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:42, 11 lut 2011

Do góry
ta szałwia obłędna .a o werbenę to chyba cie ponudzę bo mnie ten kwiotuszek coraz bardziej pociąga .do traw w sam raz jak ulał
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:06, 11 lut 2011

Do góry
Ta niebieska Lobelia raczej zimuje, te czerwone Twoje to L. cardinalis - inny gatunek.
A szałwia rzeczywiście z cieplejszego klimatu, trzeba byłoby przechować w garażu, ale nie mam już miejsca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies