Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:26, 19 lip 2021

Do góry
minyg1e napisał(a)
Witam, ostatni taki post widziałam kilka lat temu więc chciałam zapytać czy ktoś może orientuje się kto zostawia takie ślady po sobie codziennie rano na kostce przed domem? Ptak, ssak i co to w ogóle jest ma ktoś pomysł? Z góry dziękuję.
Pamiętajcie o ogrodach 21:26, 19 lip 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
A w części hostowej języczka się wybija

Piękna jeżówka.
Wiesz co to za odmiana ??
Ona chyba ma wysokie te kwiatostany ?? Ile cm ??
U ciebie rośnie na słońcu, czy w cieniu ?
Ptasi gaj 21:23, 19 lip 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Ach te piękne kolory.
To berberys taki wielki, czy co to jest bordowe ??
Śliczne jeóżwki.Mi czerwone gdzieś przepadły
Lawendy pięknie kwitną, pachną też.
I raj dla owadów.
ogród (nie)Mocy 21:23, 19 lip 2021

Do góry
Dragonka napisał(a)

Uff, widzę,że nas jest więcej czarownic Dobrze wiedzieć,że pokrewne dusze są tak blisko

Wszyscy mają jeżówki- mam i ja! Wreszcie!!!

Właśnie moja w tamtym roku nie przeżyła, w tym mi sie nazwy pochrzaniły i kupiłam inną niż chciałam Zobaczymy czy ta przeżyje. A jaką to masz odmianę?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:20, 19 lip 2021

Do góry
TAR napisał(a)
nie przejmuj sie chwastami, u mnie tez pelno, po kazdym obejsciu ogrodu zbieram wiadro chwastow, drugie zbiera mezaty. a i to tylko z grubsza. nie ma opcji bysmy wyrwali wszystko. musialabym nie pracowac, miec full wolnego to ogrod bylby wylizany a tak jest nieco zapuszczony. i mi to rybka wysialo sie kilka bardzo ladnych chwascidel jak chabry, kąkole polne, rumianki (te prawdziwe), maki. Zostawiam na rabacie bo dodają mnostwa uroków. U Izy ursy tez przyuwazylam kąkole i prezentuja sie idealnie w rabacie. Najbardziej wpieniaja mnie osty i pokrzywy, skrzyp juz toleruje, za duzo go a sit robi za ozdobna trawke przy oczku

Wiesz, ja się chwastami na ogół nie przejmuję za bardzo, ale jak mam już w niektórych miejscach łąkę do kolan to nie jest dobrze . No i u mnie żadne ładne chwasty się nie sieją. No, w warzywniku mi jakieś rumiankopodobne kwiatki wyrosły .

antracyt napisał(a)
Kasiu, tej trawy o której piszesz u mnie też jest pełno... Zauważyłam, że wybiera miejsca z ziemią lepszej jakości, z obornikiem i kompostem. To całkiem prawdopodobne, że z kompostem do Was przyszła. Do chwastów mam podobne podejście do Tar, lekko zapuszczony ogród, to taki na jaki mam jeszcze czas i mogę z tym widokiem żyć
Poniedziałkowe pozdrowienia zostawiam

Mam nadzieję, że uda nam się to trawsko wytępić.

Kasia_CS napisał(a)

KOchana, w rabatach to pół biedy - ja mam to w trawniku - zaraz normalnie trzasnę fotkę, żeby pokazać z czym walczę - a ruszlo jak tylko po raz perwszy w tym roku nawóz rozsypałam na trawę. Niby łatwo się rwie, ale taki mam gąszcz, że porażka. U mnie po prostu się jakoś wysiała, kompostu nie rozsypywałam po trawie, więc u mnie inna przyczyna - za dużo dobrego dostała w granulkach i wylazła

No właśnie zauważyłam, że mam to świństwo też w trawniku, pomiędzy pojałowcową a jukową .

Martka napisał(a)
Mrokasiu, wpadłam odstresować się do Ciebie
Jeżówki Glowing dream i stipy... Mrokasiu, ja tam z Johanką kładę się i zostaję.
Zdjęcia przed i po najlepiej poprawiają samopoczucie, jak zauważyła Judith
Chwastnica odzywa się i u mnie w tym roku - a była już przez jakiś czas cisza... jej nasiona mogą przetrwać w glebie długoj, więc wystarczy dostarczyć ogrodowi nowej ziemi, albo zruszyć mocniej starą i już wyłażą. Niech tylko będzie ciepło i jeszcze zasobnie.
Mąż wpadł na genialny pomysł Pozdrawiam!

I co, odstresowałaś się ? Ławeczka czeka .
Taaaak, wiem, że nasiona chwaściorów tylko czekają na dogodną chwilę. Mam nadzieję, że ten wysyp się już nie powtórzy.

Gosiek33 napisał(a)
Mam całe łany wysianej trawy, szeroki liść, łatwo daje się pielić. U mnie to nie chwastnica, stawiam 90/100 na kłosownicę leśną. Kiedyś dostałam ładną kępkę...

O masz, u Ciebie też?
Ja żadnej kłosownicy nie mam...

anabuko1 napisał(a)

Zaglądam co raz do twojego ogrodu.
Ale nie zawsze zostawiam ślad,
Dzisiaj zostawię.
Bo bardzo spodobały mi te kadry ogrodowe.
Pięknie tam masz
Pozdrawiam

O, jak mi miło! I cieszę się, że zdecydowałaś się ujawnić . Pozdrawiam również .

Kasya napisał(a)

Piękna ta jezowka, który rok rosnie ?
Wole jezowki pojedyncze
Chciałabym w różnych kolorach ale tylko te zwykle chcą rosnac
A chwasty to się podszywają pod rozne roślinki, rosną razem i udają ze to nie one…. Oststnio znalazłam chwastnice w liliowcach
Tak się dziwiłam ze się tak szybko rozrosły a tu się okazuje ze połowa kepy to trawa

Te jeżówki to dar od Izy. W tym miejscu rosná drugi rok, w poprzedmi też były dwa sezony. I rosną jak wściekłe . Mogę się podzielić .

April napisał(a)
No i po co pieliłaś? było tak równiutko, zieloniutko
Miejsce z ławeczką odlotowe

.
Zacisze Alicji 21:17, 19 lip 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Czas liliowców...
Rabata z żółtymi i pomarańczowymi.

Rabata z różowymi i innymi.

Masz piękne liliowce. A ten ostatni to cudeńko .
Co to za odmiana ?
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 21:09, 19 lip 2021

Do góry
Na to wygląda że karmimy ślimaki...

Przerabianie ogródka pod swój gust 20:18, 19 lip 2021

Do góry
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:14, 19 lip 2021

Do góry
Hortensja kosmata powoli się ujawnia

Nie można zapomnieć o liliowcach

Przedziwny Ogród 19:58, 19 lip 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Agatko, cudny jest Twój ogród. Zachwycam się nieustannie
Piękne jest to połączenie kolorów na zdjęciu.
Fajne masz też miejsce do odpoczynku

Dziękuję Ewuniu Uważam, że każdy kolor w każdym ogrodzie pięknie się prezentuje. Dlatego podchodzę do tego bardzo odważnie Mój kącik wypoczynkowy wreszcie nabiera wyglądu
Pozdrawiam i zapraszam

Ptasi gaj 19:57, 19 lip 2021

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:51, 19 lip 2021

Do góry
Zrobione w piątek

Malinowa panienka i cynie

Oleander i horta

Zieleń, drewno i antracyt 19:16, 19 lip 2021

Do góry
Nie planowałam w tym roku bardziej obsadzać hamakowej, ale po przymiarkach obudowy drugiego mini oczka nie wytrzymałam i conieco posadziłam wokół. Do istniejących nasadzeń dokupiłam: Rdest himalajski Golden Arrow i Fat Domino, Sadziec pomarszczony Chocolate, Rotgersję kasztanowcolistną i Obiedkę szerokolistną(niestety jedną zamiast trzech, bo mi wykupili...). Dodałam do tego trawy od Ani i się zapełniło Brakuje mi jeszcze niskich wypełniaczy w kilku miejscach, no i właśnie obiedki jako tła dla oczka i będę w pełni zadowolona (oczywiście muszę jeszcze porządnie wykończyć oczko)
Docelowo ta rabata będzie jakieś 0,5m szersza, ale na teraz pracy mam dość. Na zdjęciach wyglada na płytką, więc dla lepszego zobrazowania: każdy panel płotu ma 1,8x1,8m, a ten obsadzony fragment ma 8x1,4m

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:13, 19 lip 2021

Do góry
effka napisał(a)
Po urlopie, boskim wymarzonym...
Wypoczęta, pełna sił do pracy zawodowej i ogrodowej
Plewienia mnóstwo, wszystko geste zielone, deszcze i słońce robią swoje.

Na razie jedna fotka

Już jest obiecująco czekamy na więcej
Przerabianie ogródka pod swój gust 19:05, 19 lip 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

oszałamiające barwy

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:53, 19 lip 2021

Do góry
Po urlopie, boskim wymarzonym...
Wypoczęta, pełna sił do pracy zawodowej i ogrodowej
Plewienia mnóstwo, wszystko geste zielone, deszcze i słońce robią swoje.

Na razie jedna fotka

Przerabianie ogródka pod swój gust 18:51, 19 lip 2021

Do góry
To na pewno nie jest masja, raczej hamburg albo inna stara odmiana.Metki nie mam, ale gdzies na watku pisalam.Musze poszukac Ale kazda inna tez sie da tak zabarwic.Wystarczy po jednej stronie bardziej zakwasic ziemie i tylko po jednej stronie sypnac alunu.Np. bloomstar i diva flora tez maja rozne kwiaty.

Obiecalam szersze kadry-a ze maz skonczyl kladzenie plyt, wiec sa.Tylko u mnie tych kadrow nie duzo
Trawnik juz kielkuje, niedlugo efekt bedzie lepszy

Słoneczny Ogród 18:42, 19 lip 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
I ostatnie

O Matulu! Cudnie! Gdybym tak umiała to bym wykopała to oczko pięknie.
Zacisze Alicji 18:41, 19 lip 2021

Do góry
Alija napisał(a)
U mojego Taty kwitną ostróżki, a u mnie niestety nie chcą rosnąć, próbowałam wiele razy.

Alicja piękne u Taty. Ten kolor ostróżek najbardziej lubię
Grab - Carpinus 18:35, 19 lip 2021

Do góry
Dzień dobry,
porady potrzebuję.

Mam od maja dwa dosyc spore graby kolumnowe +/- 4 metrowe, kupione w donicach.
Przy ostatnich upałach trochę musiały walczyć, ale naturalnie były podlewane.
Chętnie bym je lekko przystrzygla, żeby zaczęły się zagęszczać i zastanawiam się czy nie odczekać do przyszłego roku, aby ich zbytnio nie obciążać, dać się zadomowić.
Czy już powinnam zaczynać korygowanie?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies