Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Szykuję się do wiosny 11:03, 01 maj 2011

Do góry
dzisiaj co prawda trochę dmucha zimny wiatr, ale już zrobiłam zakupy , takie malutkie kilka bazylii, kapusta czerwona, która pójdzie między kwiaty- widziałam na fotkach bardzo ładnie się prezentuje, i szałwia lekarska do tego
Kubusiowo 20:46, 28 kwi 2011

Do góry
Skarpa

Tutaj genialne nasadzenia, tylko 4 gatunki: rozchodnik okazały , szałwia omszona, miskanty czy inne trawy i czosnek. Dla mnie bomba, tylko trzeba to sadzić chyba tysiącami, ale jaki efekt Zrób to

Link do zdjęć i artykułu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/63-ogrody-angielskie-hyde-hall-garden
Na początku jest chaos 16:35, 26 kwi 2011

Do góry
Linka napisał(a)
Prawa strona wygląda tak:
Wykopałam prawie wszystkie przemrożone wrzosy . Po prawej str studni posadzę wrzośce i wrzosy natomiast zastanawiam się nad lewą str.Też wrzosy? może coś odmienić ( Lawenda, szałwia begonia? mam jeszcze jedną rabate wrzosową w lewym górnym rogu działki pod brzozą.

Mieszane odczucia mam także co do rabaty żwirowej , świerkowej. Chciałam zmienić ale M nie bardzo mi pozwoli
Może ją jakoś odmienić chociaż? Myślałam o lekkim podsadzeniu żurawka citronellą ale to wystawa południowa, wytrzyma?

Ja również mam zaprojektowaną Żurawkę 'Citronellę na południowej stronie . Musi być nawodnienie wtedy da radę ale możesz zastąpić np żurawką pomarańczową 'Marmalade' lub Żurawka 'Peach Crisp' lub Żurawka 'Southern Comfort' do Twojego domku supcio

Na początku jest chaos 00:01, 17 kwi 2011

Do góry
Prawa strona wygląda tak:

Wykopałam prawie wszystkie przemrożone wrzosy . Po prawej str studni posadzę wrzośce i wrzosy natomiast zastanawiam się nad lewą str.Też wrzosy? może coś odmienić ( Lawenda, szałwia begonia? mam jeszcze jedną rabate wrzosową w lewym górnym rogu działki pod brzozą.

Mieszane odczucia mam także co do rabaty żwirowej , świerkowej. Chciałam zmienić ale M nie bardzo mi pozwoli
Może ją jakoś odmienić chociaż? Myślałam o lekkim podsadzeniu żurawka citronellą ale to wystawa południowa, wytrzyma?

Ogródek Lilki 10:45, 06 kwi 2011

Do góry
Haniu piękna ta szałwia, na pewno poszukam. Co do pustynników posadziłam je zeszłego lata, ale niestety nie na piasku, może wyrosną , kiedy mam ich zacząć wypatrywać ?. Nie masz rarytasów ?, Twój ogród to same rarytasy, te truskawki, piękne owoce aż ślinka cieknie, dorodne zadbane rośliny - wielki ukłon w Twoją stronę. Poza tym podziwiam Twój zapał do pracy i pokonywania tej trasy żeby dotrzeć do swojego królestwa. Sezon ogródkowy się zaczyna, zdrowia życzę i dziękuję za każde miłe słowo.
Ogródek Lilki 09:07, 06 kwi 2011

Do góry
Liluniu! Na stronie 4 ,różowe,to mogła być szałwia muszkatołowa.Próbowałam zebrać nasiona,ale jesienią zachorowałam,i nie zdążyłam przed myszami sprzątnąć.Szukaj nasion w ogrodniczych centrach lub już gotowe sadzonki..Roślina dwuletnia.na trzeci sezon zostawiłam korzonki,ale chyba nic z nich nie będzie, bo jakoś martwo wyglądają.Jedyna nadzieja,że będą samosiewy. Na razie i tych nie widzę.W pokroju i zachowaniu podobna do naparstnicy.
Pustynniki,gdyby ktoś chciał sadzić,to trzeba korzonki układać na piasku.Nie lubi wody w ziemi i najlepiej jakby było to mocno zdrenowane miejsce.
Ciekawostek nie mam w ogrodzie,bo ogród daleko od domu w kompleksie działek pracowniczych.Z wiadomych względów nie sadziłam rarytasów.Co toje gołym okiem zza płotu widać.
POzdrawiam,i życzę miłej lektury,
Tobie życzę udanego sezonu ogródkowego!
W cieniu - zacieniona 10:32, 23 mar 2011

Do góry
Wysiałam:
szałwia trójbarwna
lobelia
ubiorek hiacyntowy
sasanka dzwonkowata [czerwona]
rudbekia
rącznik
tytoń
kobea[wzeszły 2 - wysiałam ponownie po namoczeniu w ciepłej wodzie]
szarłat wiechowaty i wzniosły
wilec purpurowy
gwiezdny powój

oregano
lawenda
lubczyk
anyżek

Wysiewam małe ilości nasion;co roku z różnym skutkiem;muszę wysiać do donic- u mnie wegetacja jest póżna i siew gruntowy słabo rosnie.
Szałwię kupuję co roku w doniczkach - przesadzam do dużej a jesienią zabieram do domu i mam całą zimę.
Amatorskie rozmnażanie roślin w ogrodzie 18:21, 19 mar 2011

Do góry

w związku z wiosna chciałam wam pokazać jak łatwo można rozmnażać rośliny. to na przykładzie bukszpanów . sadzonkuje na wiosnę po obcięciu wszystkie końcówki na obrzeżach warzywniaka i czekam cierpliwe rok albo dwa

a za dereniem to wierzba mandżurska z gałązki - no może dłuższego pędu a nie gałązki

to już nowa różanka obsadzona żywopłotkiem z własnych bukszpanów . na razie więcej bukszpanu niż róż

tawuły rozmnożone z sadzonek

szałwia z sadzonek rozmnożona z dwóch egzemplarzy

mój mały rozmnażalnik . mam takich kilka w ogrodzie w miejscach zacisznych niezbyt nasłonecznionych zawsze po lecie wyrzucam w te miejsca ziemię ze skrzynek jednorocznych

hortensje z sadzonek

Mój ogródek na Suwalszczyźnie 15:40, 19 mar 2011

Do góry
Danusiu, dziękuję.
Moje ograniczenia to:
1. Zaopatruję się w niewielkich sklepach ogrodniczych, więc pewnie nie wszystkie odmiany są dostępne.
2. Mroźne zimy (biegun zimna).

Przy domu od południa myślałam o wrzosowisku. Mam tam trochę kosodrzewiny, 2 sosny ościste, wrzosy, płożące jałowce(nie znam nazw).
Przez 2 lata uzbierałam trochę roślin większość to byliny: tawułki Arendsa, czyściec wełnisty, floks szydlasty, zawciąg nadmorski liatria, lawenda. kocimiętka, przywrotnik ostroklapkowy, szałwia omszona, trochę żurawek.

W zbiorach są również 4 świerki w tym 2 chyba czarne,sosna wejmutka, pęcherznica bordowa i żółta, brzoza Pendula (przy płocie przed domem) i kila irg.

Chciałabym, żeby pas owocowo-warzywny pozostał i płotek (może rabata w stylu wiejskim).

Jeszcze raz za wszystkie wskazówki dziękuję.

Szerokość tarasu-2,5 m, szerokość polbruku przed domem -10m.

Mój kawałek raju 14:09, 16 mar 2011

Do góry
Tak moja szałwia jest u mnie w ogrodzie.Na próbę jedną roślinę miałam w szklarni,reszta ,,na polu".
Ta w szklarni kwitła o 3 tygodnie wcześniej,ale kwiaty utrzymują się do września.Jest dwuletnia,ale pozostawiłam korzenie na trzeci rok ,i chyba żyje.
Mój kawałek raju 13:09, 16 mar 2011

Do góry

a to szałwia muszkatołowa- dwuletnia

Mój kawałek raju 12:10, 16 mar 2011

Do góry
Bogusiu to szałwia)
Ogródki ziołowe - zioła 19:54, 14 mar 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Mnie bardziej interesują waloru ozdobne szałwi i oregano. Czy one znoszą suchą glebę i słońce?

Jasne, że tak. Oregano może być zółtoilistne, bardzo ładny jaskrawy odcień
a szałwia może być Tricolor, albo Purpurescens. Tutaj masz różne szałwie http://byliny.olsztyn.pl/byliny/byliny-s/
Ogródki ziołowe - zioła 11:30, 14 mar 2011

Do góry
U mnie oregano rośnie w pełnym słońcu, a szałwia ma też go dużo)pełno na nim zawsze motyli, bąków i pszczółek jak kwitnie)
Ogródki ziołowe - zioła 11:21, 14 mar 2011

Do góry
Też chciałam mieć zioła na działeczce, ale mięta i melisa strasznie zaczęły sie panoszyć i opanowywać nieswoje tereny
Rozmaryn, szałwia, bazylia były na balkonie w doniczkach, ale jako jednoroczne. Bedę czytać Wasze spostrzeżenia na temat ziół, bo mnie korci ich uprawa
Ogródki ziołowe - zioła 10:28, 14 mar 2011

Do góry
Mam pytanie: czy oregano i szałwia (taka żółto - zielona) to u nas rośliny jednoroczne czy wieloletnie?
Mój kawałek raju 22:19, 12 mar 2011

Do góry
szałwia szkarłatna,
dzwonki irlandzkie
nasturcja kanaryjska aksamitka kremowo biala[img size=280x280] kupiłam nasionka na wysianie)
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 17:20, 06 mar 2011

Do góry
badara napisał(a)
A Veronica Alba też nie ?, może to byc też szałwia biała.

no wiesz ze moze i to
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 17:12, 06 mar 2011

Do góry
A Veronica Alba też nie ?, może to byc też szałwia biała.
Może ktoś podpowie.... :) 20:34, 26 lut 2011

Do góry
Małgosiu dzięki wielkie

A wiecie co.. tak sobie pomyślałam... czy szałwia to by sobie tam poradziła??? Przecież w sumie to rabata bardziej dla kwasolubnych...
Co myślicie, żeby w miejsce za ewentualną szałwią dać paproć tylko taką wzniosłą? (widziałam gdzieś taką odmiane... mam nadzieje, że sobie przypomnę). Pasowałaby?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies