Ok, mam drugi projekt, bardziej mi się podoba, bo powstał jeszcze kącik na ławeczkę i moje rosarium
Ocenicie?
Teraz patio jest w formie 1/4 koła, wpisany w półokrąg, przedzielony pergolą z białym powojnikiem Jan Paweł II od strony patio i różą pnącą różową od strony różanki
Przy patio rośliny biało-niebiesko-filoletowe (macierzanka, szałwia, lawenda, lobelie, szafirki, tulipany)
Od pergoli w stronę różanki pas lawendy wąskolistnej, w środku białe i kremowe róże
Dalej żwirowy kącik na ławeczkę drewnianą, potem druga różanka otoczona szpalerem bukszpanowym, wewnątrz róże w odcieniach różu od jasnego do intensywnego. W tym półokręgu na szczycie koło ze żwirkiem i klon Globosum.
Po drugiej stronie zaczynając od tarasu ścieżka z kostki, potem ciurkadełko w formie naturalnego kamienia (takiego nieobrobionego) na jasnym kamyku, za nim klon palmowy Dissectum i żurawki citronelle + ewentualnie ta czarna trawka (opiphogon?) - to wszystko na kamyku.
wydzielona rabatka z korą, a na niej 2 hortensje Limelight, a co po bokach?
Niżej jaśminowiec (pod kuchennym oknem) i żwirowe koło - odbicie symetryczne ciurkadełka, chcę tam postawić wielką białą donicę i obsadzać różnymi kwiatami, może bukszpanem...
Co sądzicie o tym projekcie?