Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

monteverde 00:25, 02 lip 2011

dobranoc))
Ana 10:19, 02 lip 2011

Dzień dobry

Wstałam z głową pełńą pomysłów i gotowa do pracy, a tu ulewa na sto dwa

No cóż, skupię się na rysowaniu w takim razie i zrobię generalne porządki w moim 'gabinecie" czyli graciarni
Ana 12:02, 02 lip 2011

Ok, mam drugi projekt, bardziej mi się podoba, bo powstał jeszcze kącik na ławeczkę i moje rosarium

Ocenicie?

Teraz patio jest w formie 1/4 koła, wpisany w półokrąg, przedzielony pergolą z białym powojnikiem Jan Paweł II od strony patio i różą pnącą różową od strony różanki

Przy patio rośliny biało-niebiesko-filoletowe (macierzanka, szałwia, lawenda, lobelie, szafirki, tulipany)

Od pergoli w stronę różanki pas lawendy wąskolistnej, w środku białe i kremowe róże

Dalej żwirowy kącik na ławeczkę drewnianą, potem druga różanka otoczona szpalerem bukszpanowym, wewnątrz róże w odcieniach różu od jasnego do intensywnego. W tym półokręgu na szczycie koło ze żwirkiem i klon Globosum.

Po drugiej stronie zaczynając od tarasu ścieżka z kostki, potem ciurkadełko w formie naturalnego kamienia (takiego nieobrobionego) na jasnym kamyku, za nim klon palmowy Dissectum i żurawki citronelle + ewentualnie ta czarna trawka (opiphogon?) - to wszystko na kamyku.

wydzielona rabatka z korą, a na niej 2 hortensje Limelight, a co po bokach?

Niżej jaśminowiec (pod kuchennym oknem) i żwirowe koło - odbicie symetryczne ciurkadełka, chcę tam postawić wielką białą donicę i obsadzać różnymi kwiatami, może bukszpanem...

Co sądzicie o tym projekcie?
Ana 12:10, 02 lip 2011

zapomniałam, że dzisiaj zjazd u Danusi to będzie pewnie ciszej na forum
monteverde 13:40, 02 lip 2011

mnie się podoba ta wersja, a trawa to Ophiopogon nigra-czarnolistny konwalnik lub inaczej black dragon, i jeszcze w różankę biało różową dałabym ze 3 róże wrzosowe lub fioletowe jasne)
Ana 14:32, 02 lip 2011

O! to jest to a róże to są w takich odcieniach??? Jak sa to ja bardzo chętnie je tam dorzucę i będzie ladne przejście kolorystyczne od fioletow i niebieskości na patio
isia33 14:38, 02 lip 2011

Dla mnie bomba, bardzo mi się podoba. Projekcik zapisuję w moich inspiracjach. A może koło Limelight daj żurawki Citronelle, a tam, gdzie zaplanowałaś żurawki, właśnie konwalniki.
isia33 14:39, 02 lip 2011

Jak robi się takie projekty, to jest jakiś specjalny program?
Ana 14:52, 02 lip 2011

Isia dzięki

Fajny pomysł z tą zamianą

A ja robię projekt w paincie, czyli najprostszym programie dostępnym w każdym windowsie Mam google sketch-up jeszcze, ale tam wolę robić pomieszczenia w 3-d Właśnie teraz robię pokoik dla pewnego małego 3,5-letniego marynarza na specjalne zamówienie
isia33 16:34, 02 lip 2011

Dzięki, mnie też się podoba i u siebie zrobię taką samą kombinację, hi hi Ja też mam 3 letniego, ale Strażaka Sama. Dzisiaj dowiedziałam się, że mój szwagier idzie na jakieś studia związane z projektowaniem wnętrz, więc będę się łądnie do niego uśmiechać przed zrobieniem pokoju dzieciom.