Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 11:24, 25 sty 2016

Do góry
ja sieję nowodzelandzki (poleciła mi kiedys Magnolia) - lubię go za to że rosnei jak chwast, zero problemów, do póxnej jesieni ścinasz jesz mrozisz a on zaraz odrasta i tak w koło
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:22, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
co z hortensjami?- a idziemy w styl chelsea? To wtedy lepiej by było żeby hortki zabrać, żeby było tło zielone. A jak zostają, to spokojniej w kole.

woda będzie się zlewać i 'ginąć 'przed scianką?

Idziemy w styl Chelsea
Hortki mam do odstąpienia - limki sztuk 6

A dlaczego woda będzie się zlewać ze ścianą?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:21, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
kiedy ta wiosna, kiedy wiosna?

U Ciebie ślicznie- leżąco chyba tez robiłaś?

nioe kopchana, chora przeca jestem
na sneigu się nie kładę
ale na zielonej trawce i owszem, chetnie zalegam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:17, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

ścianki półokragłe sa znacznie fajniejsze wg mnei. Tamte proste mi zupełnie nie grały, ale myślałam że może nie 'łapię' idei.

Półokrągłe zrobiłabym dwie ale zachodzące na siebie, tzn jedna cofnięta, może być troszkę wyższa, druga zachodząca lekko na nią, tak w 1/5 czy 1/4 długości.
jak zrobisz dwie obok siebie, to wtedy trzeba dobrze przemyśleć co w tym punkcie pomiędzy nimi, jałowce tam raczej będą 'wylniałe' bo zacienione od dołu, więc pięknie nie będzie. Nic za dużego tam tez nie pasuje, i nic co będzie moce w wyrazie też. Ewentualnie może byliny czy trawy, podobne do tych co w kole będą, żeby nawiązywały do siebie, i żeby nie konkurowały ze ściankami o uwagę.

jak wysokie te ścianki?- ja bym ich nie robiła wysokich, żeby nie były ciężkie- tak do 'cycków' może maxymalnie. Jesli różne w ys, to jedna taka, druga ze 30 cm niżej ( zakładm że długość to ok 200 cm z grubsza).
Nie mogą być za cienkie- tak z 15 cm na oko, dobrze byłoby spojrzeć na wszytskie proporcje razem.

Woda ze ścianki wodnej ma spływać po niej całej, czy po części? Nawet mogłaby po części, tylko nie po połowie szerokości, a np po 1/3 z jednego brzegu.

Ja myślałam, że te ścianki mają być oddzielone od siebie jakieś 30/40cm ... i tam od dołu posadziłabym jakąś niższą trawkę, taką która będzie między bukszpanami ...
U mnie do cycków to jest 140cm - to może jedna 150cm w najwyższym miejscu a ile w tym niższym? (żeby było tak jak na inspiracji) i czy prawa ścianka ma być szersza? i tutaj będzie ściana wodna? Chciałabym żeby woda wypływała w połowie ścianki (jeśli chodzi o wysokość) tak jak na inspiracji i bardziej z brzegu ... a na dole zbiornik wodny jakiś raczej mały tak jak na inspiracji ... tylko oczywiście w białym kolorze ... corten nie dla mnie Grubość tak jak piszesz a może nawet tak jak u Oli chyba 24cm (zależy z czego będzie to murowane)...
I jeszcze drzewo jedno czy dwa? i w którym miejscu?
Typografia ogrodu 10:45, 25 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

i chyba to mi pozostanie. dobrze, żę wionsna blisko.
dziękuję Ci Magnolio za poświęcony czas i uwagę

na zdrowie!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:43, 25 sty 2016

Do góry
jankosia napisał(a)

Tylko prosta, te globusy i inne to według mnie przerost formy nad treścią
Fajnie że tu Reni pomagasz. Widać że masz pojęcie, to się czuje

dzięki.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:42, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

prosta i z cortenu- to akurat jest do dostania, wg mnie w całkiem niezłej cenie i ładnie wykonane

Tylko prosta, te globusy i inne to według mnie przerost formy nad treścią
Fajnie że tu Reni pomagasz. Widać że masz pojęcie, to się czuje
Typografia ogrodu 10:40, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Zostaw teraz, pojedź tam gdzie masz pojechać, je obejrzeć i pogadaj, dopytaj u doświadczonych szkółkarzy.
Czy to będą klony/świdośliwy/magnolie/brzozy możesz zdecydować jak pogadasz z kimś kto jest hodowcą

i chyba to mi pozostanie. dobrze, żę wionsna blisko.
dziękuję Ci Magnolio za poświęcony czas i uwagę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:38, 25 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
nie u Reni nie bardzo

tak, tutaj, nie generlanie.
Typografia ogrodu 10:37, 25 sty 2016

Do góry
Zostaw teraz, pojedź tam gdzie masz pojechać, je obejrzeć i pogadaj, dopytaj u doświadczonych szkółkarzy.
Czy to będą klony/świdośliwy/magnolie/brzozy możesz zdecydować jak pogadasz z kimś kto jest hodowcą
Typografia ogrodu 10:35, 25 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Odmiana hot wings odpada bo zniose przebarwienie na czerwono na jesien ale nie w lecie.jedynie ginnala.
A ja myslalam wlasnie o lamarcka.myslisz ze niebda sie opanowac tych odrostow? Bedzie tego tak duzo? Ech a juz myslalam ze wiem...

nie wiem bo nie hodowałam.
Szkółkarz z którym gadałam, mówił że za dużo tych odrostów żeby prowadzić ładnie.
Typografia ogrodu 10:32, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
nie wiem czy świdosliwa czy klon szybciej zrobi 'robotę'. Te świdośli które wiele osób ma - zwykłe lamarcka raczej nie będą dobre, bo za dużo daja rozłogów, a te co Ci linkowałam kiedyś wczesniej, nie wiem jak z szybkością wzrostu. Nie mogę ich polecać, bo nie znam ich praktycznie.

Te klony maja pewnie sporo lat- myślę że ponad 20
czasem mozna kupić takie, że juz dają formę niedużego drzewka
Może być tez klon tatarski Hot wings
http://www.futuregardens.pl/klon-tatarski-hot-wings-acer-tataricum.html

Odmiana hot wings odpada bo zniose przebarwienie na czerwono na jesien ale nie w lecie.jedynie ginnala.
A ja myslalam wlasnie o lamarcka.myslisz ze niebda sie opanowac tych odrostow? Bedzie tego tak duzo? Ech a juz myslalam ze wiem...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:30, 25 sty 2016

Do góry
ścianka z cortenu?- chyba nie jednak
Typografia ogrodu 10:29, 25 sty 2016

Do góry
nie wiem czy świdosliwa czy klon szybciej zrobi 'robotę'. Te świdośli które wiele osób ma - zwykłe lamarcka raczej nie będą dobre, bo za dużo daja rozłogów, a te co Ci linkowałam kiedyś wczesniej, nie wiem jak z szybkością wzrostu. Nie mogę ich polecać, bo nie znam ich praktycznie.

Te klony maja pewnie sporo lat- myślę że ponad 20
czasem mozna kupić takie, że juz dają formę niedużego drzewka
Może być tez klon tatarski Hot wings
http://www.futuregardens.pl/klon-tatarski-hot-wings-acer-tataricum.html
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:23, 25 sty 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Dobrze że ci się nie widzi, moim zdaniem zupełnie nie pasuje choć jak pamiętasz sam corten podrzucałam ci na samym początku U nas jest oficjalny przedstawiciel (w Sieradzu) więc z kupnem nie miałabyś problemu, ale właśnie obróbka jest bardzo trudna, bo to nie taka normalna stal. Łatwo ją przepalić przy spawaniu i potrzeba magika żeby spawy były płytkie. Wiem co mówię bo robiłam rozeznanie w zeszłym roku.
Mimo wszystko prosta misa z cortenu jako palenisko mogłaby się fajnie prezentować we wgłębniku.
Renia, a nie myślałaś o tym żeby te ścianki albo jedną z nich zrobić no z cisa? No jedną murowaną po kole jak ci Danusia doradzała a ta z której ma wypływać woda z roślin właśnie? Cudnie by to wyglądało Buziaki

prosta i z cortenu- to akurat jest do dostania, wg mnie w całkiem niezłej cenie i ładnie wykonane
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:22, 25 sty 2016

Do góry
co z hortensjami?- a idziemy w styl chelsea? To wtedy lepiej by było żeby hortki zabrać, żeby było tło zielone. A jak zostają, to spokojniej w kole.

woda będzie się zlewać i 'ginąć 'przed scianką?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:15, 25 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Magnolio,
Nie uciekaj Nie mam jeszcze gotowego projektu ... są plany ... ale nic nie jest dopięte ... a już kwestia doboru roślin to w ogóle nie została poruszana ...
Jest pomysł na koło o śr ok 6,5m (sprawdzałam wczoraj w realu) i ściankę białą na wzór inspirki, którą załączyła Ola , ścianki mają być dwie półokrągłe (pomysł Danusi) lewa węższa prawa szersza i ona stanowiłaby ściankę wodną (ale jakie wysokie te ścianki?) jakie rozmieszczenie roślin w kole? ile drzew? czy dwa to nie za dużo? ... i co z hortensjami?
Jest jeszcze tyle niewiadomych ... proszę wypowiedz się

ścianki półokragłe sa znacznie fajniejsze wg mnei. Tamte proste mi zupełnie nie grały, ale myślałam że może nie 'łapię' idei.

Półokrągłe zrobiłabym dwie ale zachodzące na siebie, tzn jedna cofnięta, może być troszkę wyższa, druga zachodząca lekko na nią, tak w 1/5 czy 1/4 długości.
jak zrobisz dwie obok siebie, to wtedy trzeba dobrze przemyśleć co w tym punkcie pomiędzy nimi, jałowce tam raczej będą 'wylniałe' bo zacienione od dołu, więc pięknie nie będzie. Nic za dużego tam tez nie pasuje, i nic co będzie moce w wyrazie też. Ewentualnie może byliny czy trawy, podobne do tych co w kole będą, żeby nawiązywały do siebie, i żeby nie konkurowały ze ściankami o uwagę.

jak wysokie te ścianki?- ja bym ich nie robiła wysokich, żeby nie były ciężkie- tak do 'cycków' może maxymalnie. Jesli różne w ys, to jedna taka, druga ze 30 cm niżej ( zakładm że długość to ok 200 cm z grubsza).
Nie mogą być za cienkie- tak z 15 cm na oko, dobrze byłoby spojrzeć na wszytskie proporcje razem.

Woda ze ścianki wodnej ma spływać po niej całej, czy po części? Nawet mogłaby po części, tylko nie po połowie szerokości, a np po 1/3 z jednego brzegu.

Typografia ogrodu 09:57, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
klony ginnala- foty z telefonu, nie wiem czy pomogą bo brzydkie. One były kiedys pewnie sadzone jako szpaler, stąd niektóre sa takie pojedyncze bo w ścisku rosły

Marto jestes kochana ze pamietalas.a czekalam na te zdjecia.
rozmiar super.pokroj tez.ciekawe ile maja lat.
A jak myslisz,patrzac tez na klony tatarskie,ktore sama sadzilas,czy z swidosliwa mozna liczyc na szybszy wzrost?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:53, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
hej Ren
Widzę że cały problem już rozwiązany- jest pomysł i decyzja.

Czy woda będzie spływać do pojemnika przed murkiem/ściną wodną?- tego nie doczytałam.

Magnolio,
Nie uciekaj Nie mam jeszcze gotowego projektu ... są plany ... ale nic nie jest dopięte ... a już kwestia doboru roślin to w ogóle nie została poruszana ...
Jest pomysł na koło o śr ok 6,5m (sprawdzałam wczoraj w realu) i ściankę białą na wzór inspirki, którą załączyła Ola , ścianki mają być dwie półokrągłe (pomysł Danusi) lewa węższa prawa szersza i ona stanowiłaby ściankę wodną (ale jakie wysokie te ścianki?) jakie rozmieszczenie roślin w kole? ile drzew? czy dwa to nie za dużo? ... i co z hortensjami?
Jest jeszcze tyle niewiadomych ... proszę wypowiedz się
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:48, 25 sty 2016

Do góry
Sebek nie mogę patrzeć na Ciebie w tej wersji, oczy mnie bolą.

Wolę Gośkowe zielonookie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies