buki i Red B i Bagattele- za duzo czerwonego. Do tego Red B sa bardzo pionowe, nie mieszałabym ich z kulkami berberysów.
Może po prostu posadzić tam pas zawilców Honorie Joberti gdzieniegdzie do nich jakieś hosty zielone?
Wtedy Red B i bagatttele zostają bezpańskie , albo bardziej bezmiejscowe
Witaj magnolio
Mam nadzieję, że wypoczęłaś
Tak sobie właśnie myślałam jak piszesz ... tylko się martwię, ze ta rabata taka mała jest, wąska znaczy się bo ma 6m (taki długi jest taras) x 1,30m ... do schodów tarasu zostaje tylko 1,5m szerokości trawnik ... może zrobię jeszcze więcej zdjęć żeby lepiej to zobrazować? Berberysy mogłyby być na początku bliżej tego miejsca gdzie teraz rośnie buk bo tam jest jeszcze trochę słońca a dalej cień ...
może buk jako 'zaczyn' nowej rabaty opartej na bukach własnie? U nóg jeśli nie będzie tam cienia berberysy bagattele gdzieniegdzie... a resztę się dogra, to byłby szkielet
Ono zostanie, na zdjęciu nie widać dokładnie odległości, ale będzie wystarczające przejście, nawet po poszerzeniu rabaty. Tam rośnie magnolia. W ubiegłym roku było stipowisko z werbeną i jeżówkami. W tym chyba jeszcze tak samo bedzie.
Tutaj masz rację z tą geometrią Ja już jak rysuję to muszę mieć prostokąty kwadraty nasadzenia w linie a jakoś nie umię tak skomponować żeby to była taka luźna kompozycja. Pomyślę wieczorem i coś narysuję To jest to miejsce. Nie chciałam tam drzew sadzić ale tam jest szeroko na 8 metrów i jakoś tam pusto tak dlatego narysowałam te fastigiaty ale nie jestem pzrekonana.Po prostu mki tam brakuje jakiegoś wyższego piętra
a czyli tutaj- hortensje i miskanty są zawsze mocna kompozycją i efektowną- pewnie sadż. To na froncie może daj tuje i nie gracki, inne miskanty, np ozdobne z wiech, albo 1 odmiany w 2 warstwach- wyższej i niższej
A chcesz mieć tak geometrycznie mocno?
Ja bym pod dzrewami dała łan traw- mogą być rozplenice czy molinie , a buksy z trawami- sesleriami bym pomieszała. tak jakby ktos sypnął swobodnie bukszpanami, czyli gdzies 1, gdzieś kilka, nierówno. To w futrze z seslerii ( ale poczatkowo za wysoka bedzie troche do nich), albo w hakonehoa lub hakonehloa tez punktowo a reszta to dywan runianki ( bo tam półcień, tak?). Albo coś kwitnacego jak nie hakone.