Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Daleki od ideału..... 12:15, 06 wrz 2024

Do góry
agapant napisał(a)
...

...

Spojrzałam na zdjęcie i pomyślałam - oboszsz, szalona całą przyczepkę roślin kupiła
a tu odwrotnie
Zieleń, drewno i antracyt 11:52, 06 wrz 2024

Do góry
Od poniedziałku w prognozach ochłodzenie o 10stopni i deszcz. Zastanawiam się, wierzyć w to czy nie? W każdym razie zebrałam kolejną porcję nasion z jednorocznych gdyby się jednak miało sprawdzić.
Przy okazji zrobiłam obchód, wszystko żyje i rozrasta się według swojego widzimisię. Nie przeszkadzam temu za bardzo. Za gorąco na walkę z naturą

Zieleń, drewno i antracyt 11:36, 06 wrz 2024

Do góry
Czy u Was też szerszenie konsumują jabłka? U mnie uparły się na jedną odmianę i chyba 1/5 owoców wyjadły. Zostawiają dosłownie samą skórkę i gniazdo nasienne. Myślałam, że one to bardziej drapieżnicy, a tu proszę - smakosze jabłek i to akurat przepysznej odmiany!

Daleki od ideału..... 09:42, 06 wrz 2024

Do góry
Daleki od ideału..... 09:38, 06 wrz 2024

Do góry
Magnolia też poszła pod nóż, ona zdrowotnie.
Drzewo zaczęło pękać a szkoda pokroju.

Dodatkowo została spięta pasami aby zapobiec rozkładaniu.
Daleki od ideału..... 09:33, 06 wrz 2024

Do góry
Od poniedziałku tniem.

Czasami trzeba odmłodzić krzewy, tym razem krzewuszki.
Ogród pod lasem 09:30, 06 wrz 2024

Do góry
anpi napisał(a)
Izka! Przychodzę ze spóźnioną relacją z sierpniowej wizyty u Ciebie. Dzięki za zaproszenie! Ale fajnie tak powtórnie powspominać te widoczki. Niesamowite wrażenia wzrokowe... ten kto był, to wie o czym mówię! Wszystko pięknie, bujnie rośnie i świetnie współgra! A Iza to super babeczka, bardzo pozytywnie zwariowana ogrodniczka

Uwielbiam takie zaciszne miejsca.
Daleki od ideału..... 09:30, 06 wrz 2024

Do góry
I ja uległam.
Ogród pod lasem 09:29, 06 wrz 2024

Do góry
Magara napisał(a)

Kilka lat temu było tak:

O, rany, ale wspomnienie
Anna i Ogród 2 08:54, 06 wrz 2024

Do góry
Makao napisał(a)

A ja mało teraz w ogrodzie bo postanowiłam spełnić życzenie najstarszego syna i narysować Travisa Scotta w formacie A3

Staram się podlewać ogród bo susza i gorąco jest. Wszystko mdleje.

Nieźle. Będzie trochę koloru? Mam nadzieję, że pokażesz.

Ja bardziej rysowniczka, ołówek, tusz. Kilka lat nie rysowałam. Tylko machnęłam "witraże" dla znajomych.
Anna i Ogród 2 08:21, 06 wrz 2024

Do góry
Rok szkolny się zaczął więc ogarniam swoją trójkę.
Najstarszy syn jest w piątej klasie ma maturę i codziennie mu przypominam żeby zapisał się na korki z matmy bo ma kiepską nauczycielkę od ubiegłego roku i trochę się obawia że może być za słabo przygotowany.
Średni syn jest w drugiej technikum i jemu szukam książki do polskiego co mnie wkurza bo kupowałam ją najstarszemu i gdzieś przepadła. No irytujące to jest.
Najmłodsza jest w szóstej klasie i ona jest najzdolniejsza ale najbardziej rozpieszczona. Córeczka tatusia. Skonfiskowałam jej tablet i telefon ale dzięki wsparciu jej trenerki personalnej przyjęła to o dziwo bardzo dobrze i zaczęła korzystać z książek.

A ja mało teraz w ogrodzie bo postanowiłam spełnić życzenie najstarszego syna i narysować Travisa Scotta w formacie A3

Staram się podlewać ogród bo susza i gorąco jest. Wszystko mdleje.
Za drzwiami do ogrodu... 01:13, 06 wrz 2024

Do góry
Powiem wam, że mimo iż nie padało od miesiąca, to najwilgotniejsza ziemia jest gdzie rosną ziemniaki pod słomą! A właściwie rosły! Bo dwa dni temu eM już je... wygrabił! Taak, nie wykopał, a wygrabił! Najpierw zgrabił słomę, a tuż pod nią, pod cienka warstwą ziemi były ziemniaczki
Tak więc eksperyment zakończony! Mimo naszych obaw, ziemniaki zawiązały bulwy mimo wybujałej naciny.
Plusy uprawy:
- nie trzeba obsypywać ziemniaków
- nie trzeba plewić( brak chwastów, jedynie kilka rachitycznych skrzypów)
- nie trzeba wykopywać ( można właściwie ręką rozgarnąć lekko ziemię, albo wygrabić drucianymi grabkami- lżejsza i szybsza robota niż kopanie)
- podbierać w trakcie wzrostu też lekko, bo są płytko w pulchnej ziemi
- duże ziemniaki i dobry zbiór ( słoma dobrze trzyma wilgoć, wystarczyły deszcze, choć były okresy suszy )
Minusy:
- były w ziemi tunele nornic albo nawet karczownika (kilka nadgryzionych ziemniaków)
- pod słomą chowały się ślimaki( jadły zieloną nać)
Te minusy pewnie byłyby i przy zwykłej uprawie Więc ogólnie bardzo jesteśmy zadowoleni! I w przyszłym roku też planujemy taką uprawę ziemniaków.
Myślałam jedynie, że ziemniaki będą bardzo wczesne, bo kupowałam odmianę Denar. Ale albo to nie tą odmianę mi sprzedano. Albo przez to, że kupiłam nie typowe sadzeniaki, ale spore ziemniaki jeszcze bez parości i dłużej wschodziły. Oraz to, że tak jak wcześniej pisałam: duży pobór azotu przez początkowo dużo wilgoci w mocno żyznej ziemi ( gruba warstwa popieczarkowej i słomy)spowodował, że siła szła w nać nie bulwy. Ale od początku lipca jemy własne ziemniaczki i jeszcze sporo zebranych!

Trzy skrzyneczki zebrane dużych ziemniaków

i jeszcze jedna malutkich i kilka nadgryzionych przez nornice chyba...

Ogród pod lasem 23:38, 05 wrz 2024

Do góry
anpi napisał(a)

Cudne foty
To już nie ogród, a puszcza

Izka, Ty pamiętasz, że ja przez Ciebie na forum trafiłam?
Mam nadal folder ze zdjęciami z Twoich początków - zgrywałam sobie jak jeszcze dostęp do netu miałam koślawy

Kilka lat temu było tak:

Za drzwiami do ogrodu... 22:59, 05 wrz 2024

Do góry
Gosiu, ostróżki to akurat mi się sieją same, już się wysiały i wzeszły, mimo, że dużo wyrwałam zanim dojżały im nasiona. Siewki zimują. Na wiosnę je ograniczam przerzedzająć mocno, zostawiam trochę, a potem okazuje się, że za dużo zostawiłam i mam las ostróżek. Najlepiej wysiać jesienią, bo na wiosnę już szybko przyrastają, nie boja się zimna. Można pikować, ale trzeba przypilnować wilgotności, bo maja palowy korzeń i nie wszystkie się przyjmują.
Tak wygladały siewki 18 sierpnia, nie mam aktualnej fotki, ale już trochę podrosły.

Od miesiąca nic nie padało! Ogród ozdobny ma nawadnianie, to jakoś żyje, ale też dużo roślin podsycha. Rabaty na części warzywnej robią się mocno jesienne, brzoza sypie liśćmi. Zaczęłam tam podlewać bo wszystko zaczyna wyglądać smętnie, wiele roślin podsuszonych.
Ogród warzywny też podlewam trochę, bo wysiały się sałaty , koper, rośnie nowa fasolka i wysiane drugim rzutem ogórki i cukinie. Reszta warzyw niby sobie radzi, ale selery i pory mogłyby jeszcze podrosnnąć

Szkółka w Nałęczowie -Zielone Wzgórze!

Ogród pod lasem 22:33, 05 wrz 2024

Do góry
A wyjeżdżając spotkałyśmy spacerujących rodzinnie sąsiadów

Ogród pod lasem 22:30, 05 wrz 2024

Do góry

Ogród pod lasem 22:21, 05 wrz 2024

Do góry

Ogród pod lasem 22:15, 05 wrz 2024

Do góry
Izka! Przychodzę ze spóźnioną relacją z sierpniowej wizyty u Ciebie. Dzięki za zaproszenie! Ale fajnie tak powtórnie powspominać te widoczki. Niesamowite wrażenia wzrokowe... ten kto był, to wie o czym mówię! Wszystko pięknie, bujnie rośnie i świetnie współgra! A Iza to super babeczka, bardzo pozytywnie zwariowana ogrodniczka

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 21:51, 05 wrz 2024

Do góry
Pomponella, też wysoka

Wrzosy

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 21:48, 05 wrz 2024

Do góry
Chopin znów wybujał przeraża mnie

A kiedyś narzekałam, że choruje i w ogóle nie rośnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies