Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo różanecznikowy

Ogród hortensjowo różanecznikowy

Monika83 18:27, 09 paź 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Monika Diana kwitnie na nowych i starych pędach.
Jeżeli chodzi o polar Bear ma 3 krzaki i bardzo sobie je chwałę. W tym roku przycielam je bardzo radykalnie i mają mniej, ale grube pędy. Kwiaty moim zdaniem są ładniejsze od Limmeling. Bardzo duże jak wiadra kolor cudowny piękna limonka. Brakuje mi jeszcze jedna.

Twoje astry w pełnym rozkwicie i mąsz ich bardzo dużo.
U nas też był Spory mróz bo mi pomarzły byliny.
Hortensje już mają brązowe kwiaty po przymrozku nie mają przebarwień mróz to zalatwił.

Do kupna zimowitow przykładam się od kilku lat i jeszcze nie kupiłam.
Elu no i właśnie zakwitła tylko na nowych pędach Diana. Odnośnie hortek bukietowych to fajna jest też odmiana Skyfal, mam ją od kilku sezonów, nie jest z tych wysokich odmian ale śliczne ma kwiatostany, płatki przypominające z kształtu trochę hiacynta.. zdj z sierpnia.

Ja niewiem że nie zrobiłam jej zdj jak już się całkowicie przebarwiła.. Co do astrów to dużo mam z jesiennego podziału własnych sadzonek, tej jesieni też będę dzieliła astry gdy przekwitną .U mnie mróz załatwił wszystkie kwiaty nawet astry te które kwitły.
Monika83 18:33, 09 paź 2025

Alija napisał(a)

Monia, przepięknie w ogrodzie, wspaniałe astry, hortensje i trawy, szron jeszcze dodał im urody, chociaż przymrozek mógłby jeszcze trochę poczekać. Zimowity cudne.
Alicja roślinki dziękują To prawda szron dodaje uroku roślinom ale niestety wszystko zmarzło nawet astrom się oberwało tym kwitnącym..
Monika83 18:42, 09 paź 2025

mimik333 napisał(a)
Cześć gdzie się podziewałaś? oczyma wyobrażni widziałam, jak obsadzasz staw
Ogród staje się coraz bardziej "puchaty". Zimowity...znów do nich wracam po latach. Gdyby były bardziej zaopiekowane, byłoby ich więcej. Drażnią mnie ich liście.
Alina Ty to wiesz kiedy pojawić się tu na forum, fajnie że jesteś! Ostatnio mało mnie tu było z braku czasu, nawet ogród poszedł trochę w odstawkę w tym sezonie.. mnie liście zimowitów też trochę drażnią ale muszą być te liście bo wtedy cebulki rosną
Monika83 18:47, 09 paź 2025

daszum napisał(a)
Moniko tworzysz piękne ogrodowe kompozycje.
Szkoda, że mróz przymroził kwiaty marcinków i hortensji, było bardzo kolorowo.
Danusiu dziękuje no szkoda że mróz zniszczył wszystkie kwiaty jestem trochę tym wkurzona..
Monika83 18:50, 09 paź 2025

anabuko1 napisał(a)

Hmm wygląda to wszystko malowniczo, pięknie.
Ale jak rośliny to zniosły ?
Hortensje wyglądają cudnie.
A trawy jak zawsze na jesieni bardzo urokliwe.
U mnie też był przymrozek wcześniej, dalie pomroziło, koleusy,...
Co to za przepiękna trawa ta na 1 zdjęciu ?
Ania mróz zniszczył wszystkie kwiaty nawet i astrom kwitnącym się oberwało.Ta trawka na pierwszym zdj to rozplenica Fairy Taills..
Agatorek 18:58, 09 paź 2025

Wiadomo, że mróz nie jest łaskawy dla roślin, ale cudnie na fotkach wyglądają takie oszronione

U mnie w tym roku fairy tails bardzo słabo „kwitła”. Za mało wody.
Monika83 17:54, 11 paź 2025

Agatorek napisał(a)
Wiadomo, że mróz nie jest łaskawy dla roślin, ale cudnie na fotkach wyglądają takie oszronione

U mnie w tym roku fairy tails bardzo słabo „kwitła”. Za mało wody.
Aga to fakt rośliny ze szronem wyglądają magicznie, ale w kolejnych godzinach prawie wszystkie rośliny zrobiły się brązowe oprócz łubinu i ostrózki, aż dziwne ze mróz ich nie uszkodził.. Co do traw to umnie dwie rozplenice japońskie nie zakwitły, zresztą widać jest na zdj i niewiem czemu bo deszczu u mnie było dużo latem i we wrześniu też..
Monika83 18:01, 11 paź 2025

Kolejny asterek powoli rozpoczyna kwitnienie..
Monika83 18:18, 11 paź 2025

Ciemierniki obecnie kwitnące

i ten sam kilka dni później
Kordina 22:34, 11 paź 2025

Twoja kolekcja ciemierników imponująca, ale chyba w zeszłym roku albo w tym na początku już zwróciłam na nie uwagę. Twoja hortensja Skyfal cudne ma kwiecie