tak sobie pomazałąm to wklejam..
wydaje mi się że jak chcesz kulki to różnych rozmiarów kulki cisowe i bukszanowe poukładane nieregularnie trochę zachądzące na hortencje żeby nie dzieliło na rabate środek bok i bok tylko było płynniej
trawy przed i pomiędzy kulami typu carexy, seslerie itp. żeby różniły się odcieniami zielonego i nie było płasko
gdzieś z drugiego boku punktowo molinie żeby tylko ich piórpusze delikatnie tam dyndały
i między te kule i trawy dac byliny,, szałwie i ta reszte którą wymieniła magnolia
ale cały efekt polega na tym, że to jest przestrzeń zamknieta ramami, i z klimatem półcienia. Na słońcu będzie inne wrażenie. Tez się da.
Najpierw poszukaj tam kształów, przemyśl czy możesz zrobić z tego coś lekko chociaż oddzielnego, a potem dopiero gatunki.
Tak na szybko do słońca (ale będzie bardziej preriowo jednak)
- bukszpany/ świerki kulkowe
- zawilec wielkokwiatowy i mieszańcowy
- bodziszki
- trawy- carexy, kotrzewy, rozplenice
- rozchodniki
- szałwie
- żelaźniak
- trojeść
- penstemon
- sasanki
- peonie ( niedużo)
- orliki/ maki
- miodunka
- bergenia
- żurawki do słońca
klon tatarski ładnie się prowadzi na wielopniowe drzewo, i jest niewielki- chyba ten by był najlepszy do tego.
Parocja- prawde mówiąc niewiele o niej wiem, tyle że ja widziałam i czytałam o niej.
Jeszcze grujeczniki lubią rosnąć wielopniowo , choć będą bardziej strzeliste, tak tez i brzozy D.
świdośliwy też moga być, ale trzeba z walczyć z odrostami, żeby miały po kila pni, a nie 50 i dają rozłogi korzeniowe
platan- za ciężki chyba.
na pierwszej fotce to proso rózgowate, odmiany nie poznam, jakaś pionowa- Heavy metal, Warior...
To zależy czy robisz kompozycję jak tu, półcienistą i jaka masz glebę- głownie czy nie wysycha szybko.
Jesli tak, to watro zrobić jak na obrazku:
- kule buksowe lub cisowe, cisowe sciany
- bordowa żurwaka
- naparstnice
- trawki typu carex/hakonehloa
- jarzmianki
- aminek
- chyba jest tam ciemiernik, a jak nie ma to pasuje
- bodziszek- chyba Rozanne
- paprocie
- Brunnera chyba Jack Frost lub podobna
- za łąwka byc może hosta niebieska
- duże okrągłe liście to może być języczka pomarańczowa albo coś innego
Jeszcze możesz dodać ( zakładm że nie jest bardzo sucho)
- coś wiosennego- drobnocebulowe, puntkowo czosnek niedźwiedzi lub tiarellę najlepiej w odmianie
- tojad
-kosmatke śniezną
-parzydło blekotolistne
- świecznicę Atropurpurea czy Brunette
- Głowienkę
taki efekt zestawionych kul i rozwianymi czuprynami i punktami koloru delikatnych kwiatów jest u Danusi w Bukszpanowym, tylko w innych proporcjach, i drzewa inne, więc może nie kojarzy się tak mocno.
Dzięki Olu.
Raczej dałoby się zrobić cos podobnego.
A drzewa- Mogą to być wyprowadzone świdosliwy, ale nie na pewno, tak z daleka z pokroju i listków na odległość