Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 16:21, 11 lis 2013

Do góry
Dzisiaj była piękna pogoda na prace ogrodowe, na fotki zabrakło czasu
Ale coś tam wkleję... przecież obiecałam Tess
Ogród z łezką 07:26, 11 lis 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Chwilowa
Nie może być inaczej.

Ufoludki każdy w tym roku ma.
Ale to nie z ich powodu żurawka padła.

Tak, wiem Tesiu, ale dziury w liściach to ich zasługa.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:19, 10 lis 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Tak pięknie że ja siedziałabym stale w tym zimowym i gapiła się. Może nawet bym spała .

W ubiegłym roku przed ścianą na tarasie stały kanapy...ale nie mogłam zdzierżyć wycieczek oglądajacych nas od strony ulicy Czekam aż żywopłot cisowy oraz graby podrosną i będziemy latem leżakować na tym tarasie
ewa004 napisał(a)
Ale się rozmarzyłam
Małgosiu posuń się ,też się położę

Ewuś jak twoje ciurkadełko uruchomisz to bedziesz się od wiosny u siebie wylegiwać

Loosiuu napisał(a)
Super historia! Brzozy rzeczywiście przydało by się, żeby były wszystkie 'Long Trunk', ale i tak jest Pięknie! Jeszcze jak doszły kule bukszpanowe to już miód

Wszystkie brzozy miały być long trunk..... Jeszcze bedę akcje szczepienia wiosną przeprowadzać....
A jak sie nie uda chyba te pospolite wykopie......
Magda70 napisał(a)

Oj tam...

Przeliczyłam ile potrzebuję nicieni aby wszystkie zaatakowane miejsca podlać... Ok 160 zł x 2 w sezonie... Chyba poleję dursbanem i posadzę tarwki... Taniej będzie

Tess napisał(a)
Madżen, a zrobiłaś zdjęcia tej żurawki?
Pokaż jak wygląda.
Dokładnie sprawdziłaś korzenie?
I czy ona ma zdrowe korzenie?

Wygląda tak jak wyżerane przez opuchlaki, sprawdziłam dokladnie korzenie, moze ta krewetka co ją podżerała zakopała się już głębiej?

Welka napisał(a)
Metamorfoza ściany super, ale wypatrzyłam też jak karmnik się rozrósł w tych kwadratach.
U mnie żurawki wszędzie, więc jak opuchlaki wpadną to mało co zostanie, bo widzę, że sieją większe spustoszenie w ogrodzie niż moje dzieci
Pozdrawiam

Karmnik strasznie się zachwaścił, trzeba będzie też z nim rewolucję zrobić
Zaczątek ogrodu 20:19, 10 lis 2013

Do góry
Asiu, pokazuję.

Obie duże z tego zdjęcia. Małe na dole zdjęcia to tegoroczne zakupy, dzielenie (się) będzie możliwe pewnie na jesieni przyszłego roku.

A tak uroczo wyglądają (w deszczu) pąki kwiatowe.

I taka (jeśli oczywiście dobrze identyfikuję - wszak bez liści już są')):

Moje zmagania ogrodowe 19:57, 10 lis 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Śliczne wianki.

Cieszę się, że z Tatą już lepiej no i że jesteś już

Dzięki

Jestem, ale jak zwykle w biegu
Pozdrawiam
Mój ogródek pod Gdańskiem 19:33, 10 lis 2013

Do góry
Moniko, buziaki
I oby do wiosny - z wiosną nowe siły wrócą
Co z tym ogródeczkiem począć 19:20, 10 lis 2013

Do góry
Aniu, dentysta ratuje każdy ząb, bo w ten sposób dba o swoje dochody przez jeszcze długi czas
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:18, 10 lis 2013

Do góry
Madżen, a zrobiłaś zdjęcia tej żurawki?
Pokaż jak wygląda.
Dokładnie sprawdziłaś korzenie?
I czy ona ma zdrowe korzenie?
W Gąszczu u Tess 18:52, 10 lis 2013

Do góry
Tess świetne zmiany. W przyszłym roku jak trawki się rozrosną będzie miodzio.

Co do opuchlaków to moja zaatakowana w doniczce "Marmalade" też zmieniła kolor i wyglądała dokładnie jak Twoja. Przez chwilę zgłupiałam bo wiem jaką odmianę kupowałam i jak wyglądała na początku. Potem wyciągnęłam ją z doniczki i zobaczyłam że nie ma młodych korzonków a w środku głównego były wygryzione dziury i siedziały w nich larwy. Muszę przeprowadzić atak w przyszłym roku bo mi wszystko zeżrą.
W Gąszczu u Tess 17:41, 10 lis 2013

Do góry
Tess napisał(a)

Prześlicznie
W Gąszczu u Tess 16:35, 10 lis 2013

Do góry
Tess dzięki za pouczające posty i obrazy, trzeba mieć się na baczności obserwować nie tylko co nad ziemią a i pod glebą też monitorować. Nie zauważyłam u siebie, ale nigdy nie wiadomo, bo krety wzmożoną aktywność uskuteczniają, a że robią to pod darnią między drzewami, to na ranie im nie przeszkadzamy
W Gąszczu u Tess 16:11, 10 lis 2013

Do góry
Tess, wszystko dokładnie przeczytałam i zacznę działać od wiosny, bo też zauważyłam, że coś mi liście rodka podgryza.
Bardzo ładnie i obrazowo przedstawiłaś lekcję poglądową, wszystkim się przyda, dzięki.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:18, 10 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poproszę o zdjęcia skutków działalności opuchlaków. Mogę liczyć?

Danusiu zdjęcia z wczoraj umieściłam u siebie. Tess też na stronie 313 dała efekt ich żerowania. Jęsli trzeba mogę wysłać maila ze zdjęciami o lepszej rozdzielczości
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:37, 10 lis 2013

Do góry
Domi napisał(a)
Dzięki za zdjęcia opuchlaków. Znalazłam kuleczki nawozu i byłam przekonana, że to jest TO! Ogród śliczny, gęsty, zadbany.

Przeczytaj na 313 w wątku u Tess nt opuchlaków, w fazie dojrzewającej są żólte skorupki... U mnie też takie widuję i różnią się jednka od nawozu...
W Gąszczu u Tess 10:35, 10 lis 2013

Do góry
Tess - jak zobaczyłem ostatnie zdjęcia to wpadłem w zachwyt - przepięknie wygląda Twój ogród A co do opuchlaków to bleeee - ale mam ich również duużo u siebie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:25, 10 lis 2013

Do góry
Biegne zatem do Tess. Macham Aniu
W Gąszczu u Tess 10:15, 10 lis 2013

Do góry
Tess, kochana, cofnęłam się pare dziesiatek stron wstecz - kiedyś byłam na bieżąco, czas powrócic do tego
Obejrzałam cudnie zmienione rabaty, i nawet dowiedziałam sie że spodobało ci się moje połącznie Obsidian z Evergold - jak miło czytac że coś się u mnie spodobało komuś

No i ta walka z opuchlakiami... masakra jakaś w tym roku...u mnie na razie jedna zaczęły podgryzac... pociągnęłam wtedy za czupryny wszystkie ale to było parę tyg temu...teraz boję się... bo a nóz więcej wyjdzie....
będziemy z krewetkami walczyc razem od wiosny oby skutecznie...

Pozdrawiam serdecznie
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:45, 10 lis 2013

Do góry
Aniu, zrobiłam streszczenie opuchlakowe u mnie.
Gdybyś była zainteresowana, zajrzyj - str. 313)
W Gąszczu u Tess 09:38, 10 lis 2013

Do góry
Zapomniałam dorzucić fotkę skorupki jaja opuchlaka
Tu był w jajeczku i już go nie ma.

Czyli - coś mi żre.

W Gąszczu u Tess 09:35, 10 lis 2013

Do góry
beta napisał(a)
mam takie same kulki...na wiosnę mam plana spryskać glebę...tylko jeszcze nie wiem czym?
ale Ty przecież pryskałaś.....przypomnisz czym?

Na dorosłe osobniki lałam Dursban na glebę. Ale tylko raz, wczesnym latem. Myślę, że w tym roku krewetek jest tak dużo, bo jest dużo dorosłych osobników. A to jest efekt tego, że zajęliśmy się zapobieganiem chorobom grzybowym (taki rok był, niestety), i rzadko stosowaliśmy preparaty owadobójcze. Nawet mszycy w tym roku nie było. Zwykły Mospilan też ogranicza populację opuhlaków.

We wrześniu na larwy zastosowałam Larvanem. I on działa, jak pokazałam powyżej. Ale dorosłe cały czas składają jaja
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies