no i teraz wszystko już chyba jasne dzięki raz jeszcze Przemku ... Jeszcze zapomniałem zapytać o ten magiczny szmurek , o którym pisałeś .. Co to w drzewo nie wrasta... Ma toto jakąś szczególną nazwę ?? Bo mnie się kojarzy z izolacją drutu ( ale bez wkładu oczywiście ) ale nie mam sumienia nadużywać po raz kolejny cierpliwości tych miłych Panów z Casto
Ciać owszem tniemy na przedwiośniu dzrewa i krzewy (a w szczególnosci te które kwitna na pedach tegorocznych) ale wszelakie formowanie w sensie rozkładać po stelażu itd. trzeba PO ruszeniu soków..pedy są wtedy bardziej elastyczne i łatwiej daja sie formowac i wiginać tego typu zabiegi w szkółce wykonywalismy dodatkowo podczas dzdzystego wilgotnego dnia wtedy gałezie były dobrze nasiakniete woda../nawet jeśli jakąś gałązke będziesz musiała wyciąć nic mu nie będzie
Ja bym tu uściśliła, bo z tego co pamiętam to niektóre drzewa lepiej ciąć przed ruszeniem soków, gdyż inaczej ,,płaczą" m.in. należą do nich wiązy, klony, brzozy nie pamiętam czy też nie tulipanowiec...
Toszka moze wstawisz zdjecia penduli jeszce nie mamy-ja dodam że jeden z klientów pokazal mi w swoim ogrodzie penudle (o czym on nie wiedział) i chciał żebym go wyrzucil powiedział że mimo podparcia jakoś sie wygina i uznał to za wade oczywiście wytłumaczyłem że fajne "cacko"ma w ogrodzie
Mamy w Polsce w ogóle specyficzny klimat przejściowy to co piszesz dotyczy nie tylko cedrów, dlatego niektórymi roślinami możemy sie cieszyc przez kilka lub kilkanaście lat ale i tak próbujemy dlatego tak jak piszesz warto poznać fizjologie danej rośliny i stworzyć u siebie w miare możliwości optymalne warunki i może sie wtedy uda http://www.interestingplants.republika.pl/galeria.html -warto poczytać..
Witaj Elu ten wiaz jeszcze bardzo młodziutki, jesli juz chcesz go formować przymocuj do niego solidny palik krate możesz przywiazać lub przybic właśnie do niego. http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=271533
Formowac najlepiej wiosną kiedy rusza soki,gałązki muszą być elastyczne inaczej sie połamią, przy formowaniu żwróć uwage na paki moga poodpadać- tak zazwyczaj formujemy klony, platany,tulipnowce jeśli chodzi o ten wiąz on jest dośc rozłożysty zbiegiem czasu pod nim robi sie dość sporo miejsca w jednym z ogrodow które znam rosna dwa 12 letnie i bez formowania jest tam dużo przestrzeni jak zrobie foto to Ci pokaze
Mnie przeszkadza ostatnio właśnie ten lużny pokrój i zbyt intensywny wzrost(kiedyś mi sie to podobało) mam auree ale nie mam serc jej wyciąc,sadząc drzewo teraz posadziłbym klon 'golden globe' no ale skoro jej u mnie dobrze to niech sobie rośnie
Swietny wątek jak zwykle Danusiu wiadomo te angielskie rabaty są piękne ale pracochłonne jak Anglicy radza sobie z ciagłościa kwitnienia,np.ostrózki po przekwitnięciu ścinamy aby zapenic powtórne jeśienia, tak samo szałwia co zrobić z tymi pustymi miejscami nie wspominajc już o bylinach efemeroidalnych które znikaja już w czerwcu..czy nie ma innej rady jak wysiew jednorocznych co przy większej powierzchni może przyprawic o ból głowy
Piękna tamta część te pastelowe barwy jest gdzieś wątek o tym ogrodzie?
Powyżej widać dokładnie kumam o co chodzi, dodatkowo widać fajnie miejsce szczepienia jesli bedzie posadzona głębiej te pojedyncze pędy ukorzenia sie i dodatkowo wzmocnią rośline- maksymalnie jak głęboko Sadzisz róze?