Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:57, 26 kwi 2019

Do góry
Ja ok 5 lat temu kupiłam 3 doniczki floksów i z tych donic mam teraz wszędzie floksy posadzone a niektóre poduchy mają średnicę 1 metra.

To samo z konwaliami razem kupowałam z floksami też 3 donice a teraz mam areał ok 10 M2.
A szczytem było jak projektantka która przyszła zobaczyć ogrod bez nasadzeń wyliczyła mi abym kupiła 130 donic barwinka. A ja kupiłam 5 donic teraz mam go wszędzie i go z niektórych miejsc wywalam.

To takie przemyślenia jak szybko rośliny rosną.

W tym roku po okwitnieciu przerabiam rabatę z floksami bo perz mi się wdał i trzeba oczyścić.

Sylwia orliki już mają spore pąki do kwitnięcia ale nie wszystkie widocznie jedne wcześniejsze a drugie późniejsze

Pozdrawiam
...uDany ogród 22:35, 26 kwi 2019

Do góry
dana1s napisał(a)

Hej Grzesiu
Uwielbiam i tawuły i bergenie i w zasadzie wszystko co kwitnie
Chyba mnie lubią
Pozdrawiam!

Ta fotka mi chodziło
...uDany ogród 22:27, 26 kwi 2019

Do góry
dana1s napisał(a)

[img size=640x360
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/183/1830611/original.JPG[/img]

Tego obrazu to zazdroszczę. Jutro robię porządki z moimi bergeniami nie kwitną więc trzeba działać wóz albo przewóz.

Jak jest więcej arów to i aparat ma co pstrykać. Pieknie u nas dzisiaj był upał jutro ma być chłodniej.
Ptasi gaj 22:04, 26 kwi 2019

Do góry
CD

Czekają na posadzenie trawy, z tyłu hortensje i budleje

Ptasi gaj 19:54, 26 kwi 2019

Do góry
Dzisiaj piękna pogoda.

Paradise czyli mój kawałek raju 17:46, 26 kwi 2019

Do góry
Witam z liściastych pospolitych krzewów min i trzmieliny można formować jak się chce kule,kwadraty, prostokąty aby mieć siłę i checi.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:58, 25 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U nas będzie w sprzedaży, zamierzam również produkować niektóre, fajne rośliny.

To bardzo dobra wiadomość proszę o cynk z góry dziękuję

Łąka wspaniałą tak prawdę mówiąc można ze wszystkimi cebulami wiosennymi tak postąpić wysypać i zadołować na lace. Co wyrośnie to wyrośnie.

Mam jednego tulipana na skalniaku od 5 lat i każdego roku zakwita w tym roku 3 kwiaty się pokazaly.

Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:19, 25 kwi 2019

Do góry
Miluś Jola też potwierdza co najmniej 2 tygodnie różnicy między Dolnym Śląskiem a Mazowszem. U mnie hokomy dopiero z ziemi wychodza. A stipy takie bym chciała mieć dopiero przed świętami je przycinalam. Rozplenica w spoczynku trawy jeszcże spia.

Dzisiaj miały być burze chmury przechodziły i na tym się skończyło. Ziemia u nas jak popiół.

Miluś ale się dzisiaj ucieszyłam mój rododendron odżył zobacz porównanie u mnie.
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 22:57, 25 kwi 2019

Do góry
Do trzech poprzednich postów zobaczcie czy wasze swierki nie mają za sucho.
Bo to może być jeden z powodów i usychają. Zima bez śniegu wiosna bez deszczu.

Podlać świerki preparatem Substrala Magiczna siła, interwencyjny nawóz do iglaków lub Pinivitem powinny ruszyć z kolorem i się wzmocnić.
Ptasi gaj 22:48, 25 kwi 2019

Do góry
Znowu się dzisiaj urobilam. Najważniejsze, że posuwam się do przodu z pracą.
Miały być dzisiaj burze na Mazowszu i co guzik. Trzeba było podlać ziemia jak popiół.
Mimo suszy chwasty rosną mają parę do życia. Jutro rano opryski winogron zrobię i opryski do listnie nawozem.

Jeszcze nie pisałam mój rododendron odżył. W sobotę podlałam go nawozem magiczna siła do rodkow i szok jak go dzisiaj zobaczyłam
Fotka 2 tygodnie temu i taki był w sobotę jakiś cud wielkanocny

Sto dzisiejsza fotka

Ogród z uśmiechem 20:52, 25 kwi 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
To jedyny mankament mojego ogrodu nie mam zacisza tylko wydmuchow
Zacisze muszę sama stwarzać, ale kiepsko to wychodzi przy takich wiatrach jak teraz. Wieje i sucho jeszcze nigdy nie miałam tak beznadziejnego trawnika wertykulacja zrobiona nie nawożony bo wieje może w sobotę pod wieczór. Przez tydzień będę podlewac to ruszy.

Wiesz Jola ze skrajności w skrajność najpierw zimno przymrozki od kilku tygodni bezdeszczowo rośliny ledwo zipia
Moja magnolia żółta zaczyna kwitnąć ma dużo pąków ale ledwo się otwierają.

Pozdrawiam deszczu życzę

Elu, nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystkiego kupując działkę. Teraz to tylko trzeba szukać rozwiązań aby pomoc roślinom. Te mocne podmuchy ograniczają i u mnie kupowanie chciejstw.
Takiej suszy jak jest od ub roku dawno nie było. To nasze podlewanie niewiele daje. Deszcz jest niezbędny. Ja nawiozłam trawnik ale mimo kilkukrotnego podlewania niewiele rusza.
Podobają mi się te jasne magnolie, może jeszcze uda mi się kupić ale zrobię ro kiedy będą kwitły, wtedy nie będzie pomyłek
Ptasi gaj 15:30, 25 kwi 2019

Do góry
Jolu a co ty na Ursynowie robiłaś. Teraz masz blisko autistrada z Grodziska i migiem jesteś tutaj. Wczoraj też byłam w obisiu, ale to co się działo tam to makabra. Bez okularów ani rusz zwały ziemi piachu po wykopach gorzej niż na pustyni bo u nas to wiry.

Trudno Jolu co będzie to będzie z Aleksandria posadziłam tam gdzie mam nadzieję najmniej wieje pod tuje szmaragdy.

Jestem na działaczce i zaraz wychodzę działać. Podlewam kropelkowym trawa ledwo zipie bardzo sucho.
Przy hortkach wyższa bo podlewam.

Floksy zaczynają

Ja pracuję na Ursynowie
Ptasi gaj 12:59, 25 kwi 2019

Do góry
Jolu a co ty na Ursynowie robiłaś. Teraz masz blisko autistrada z Grodziska i migiem jesteś tutaj. Wczoraj też byłam w obisiu, ale to co się działo tam to makabra. Bez okularów ani rusz zwały ziemi piachu po wykopach gorzej niż na pustyni bo u nas to wiry.

Trudno Jolu co będzie to będzie z Aleksandria posadziłam tam gdzie mam nadzieję najmniej wieje pod tuje szmaragdy.

Jestem na działaczce i zaraz wychodzę działać. Podlewam kropelkowym trawa ledwo zipie bardzo sucho.
Przy hortkach wyższa bo podlewam.

Floksy zaczynają

Migawki z ogródka 12:45, 25 kwi 2019

Do góry
Witam

Dawno nie byłam od czasu do czasu obserwuje. Widzę atak mszycy jak nie jestes eko to kup sobie preparat substrala 2w1 o ile nie znasz. Preparat od robactwa i grzybow. Wiosna rize opryskuje zawsze miedzianem i jakimiś miksturami eko i mam spokój z robactwem i grzybami.
Róże muszą być dobrze odżywione wtedy są silne robactwo i choroby się nie czepiaja. Moje też mają paczki kwiatowe te wcześniejsze.

Pozdrawiam
Ogród z uśmiechem 12:36, 25 kwi 2019

Do góry
To jedyny mankament mojego ogrodu nie mam zacisza tylko wydmuchow
Zacisze muszę sama stwarzać, ale kiepsko to wychodzi przy takich wiatrach jak teraz. Wieje i sucho jeszcze nigdy nie miałam tak beznadziejnego trawnika wertykulacja zrobiona nie nawożony bo wieje może w sobotę pod wieczór. Przez tydzień będę podlewac to ruszy.

Wiesz Jola ze skrajności w skrajność najpierw zimno przymrozki od kilku tygodni bezdeszczowo rośliny ledwo zipia
Moja magnolia żółta zaczyna kwitnąć ma dużo pąków ale ledwo się otwierają.

Pozdrawiam deszczu życzę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:59, 25 kwi 2019

Do góry

Czy wszystkie tulipany wysadzasz z ziemi aby odpoczely?
Tyle tego masz Danusiu, ze trzeba miec sztab ludzi aby wszystkiemu podolac.

Pozdrawiam

Co roku dosadzam nowe tulipany.
Nie wsadzam do gruntu. Te wanny w większości są zeszłoroczne i w 80% kwitną ponownie.
Te tulipany z donic kiedyś wysypię na łąkę kwietną z tulipanami
Widziałam taką w Niemczech kilka lat temu. Wspaniale to wyglądało, wszystkie kolory tęczy wyrastające wśród traw.

Takie efekt mniej więcej:

Szkółkę z topiarami pielą chłopaki dziabaczkami, a resztę (czyli rabaty) ja sama Wczoraj miałam dobry dzień, udało się sporo zrobić. Mam nawadnianie więc chwasty dobrze wychodzą podczas pielenia. Aby się ogarnąć teraz, żeby chwasty nie zdążyły się wysiać.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:52, 25 kwi 2019

Do góry
Juz wiem to ostrozen łakowy atropurpurea tylko gdzie taki sprzedaja.

U nas będzie w sprzedaży, zamierzam również produkować niektóre, fajne rośliny.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:42, 24 kwi 2019

Do góry
Juz wiem to ostrozen łakowy atropurpurea tylko gdzie taki sprzedaja.
Ptasi gaj 23:39, 24 kwi 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu wydaje mi się, że to ostrożeń łąkowy. Poniżej link do artykułu Danusi. Porównaj.
ostrożeń łąkowy

Tak Gosiu masz racje ze to ostrozen łakowy to jest atropurpurea, ale gdzie to dostac taki piekny w necie nie widzialam aby sprzedawali.
Bo takie dzikie to pelno ich na lace nie daleko.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:17, 24 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wszystkie tulipany piekne, ale te wg mnie najladnjejsze lubie taki gatunek bardzo dostojny jak sie nazywaja. Czy wszytkie tulipany wysadzasz z ziemi aby odpoczely?
Tyle tego masz Danusiu, ze trzeba miec sztab ludzi aby wszystkiemu podolac.

Ogladajac z poprzednich lat (2014) miesiecznik "zielen to życie" z pazdziernika napotkalam na Twoj artykul o bukszpanach i fotka w nim zamieszczona umnieściłam na moim watku.
Prosze Danusiu czy moglabys zobaczyc na moj watek chcialam sie dowiedziec jak nazywaja sie te bordowe czerwone kwiaty w trawie. Bardzo kontrastowe i podobaja mi sie.

Widze prerie jeszcze te brzozy i konie trawy suche preriowe pomysl w dziesiatke trzeba zrealizowac jak jest miejsce.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies