Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogródek w którym klon osłupiał:) 21:39, 13 maj 2015

Do góry
Plan na ogródek mi się oczywiście zmienił prawie cały Naoglądałam się brzóz u rodziców w ogrodzie i stwierdziłam, że nie kupuję ich, są za duże dla mnie, zbyt wyraziste, za dużo by się działo na tak małej przestrzeni. Miałabym 2 klony palmowe i trzy brzozy jakoś mi to nie pasowało. Zamiast brzóz będzie moja pewnie nieudolna podróbka ogrodu zaprojektowanego przez Toma Stuarta Smitha:

https://www.pinterest.com/pin/347199452492857970/
https://www.pinterest.com/pin/405253666441434320/
https://www.pinterest.com/pin/508554982893884963/

Będą "porozrzucane" cisy typu "Wojtek" super wąskie w kwiecisto trawiastych rabatach z kulami bukszpanu lub azaliami żeby zostało coś na zimę.
Jestem na 95% pewna tego planu, już się nie miotam jak wcześniej.
Minimalizm mi się naprawdę podoba i chciałam go stworzyć w tym ogródku ale chyba jeszcze do niego nie dorosłam.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:28, 13 maj 2015

Do góry
monitka napisał(a)
Kurcze naprawdę masz taką plagę szkodników? szok...
U mnie na razie róże wszystkie ładne i mam nadzieję że tak zostanie

pozdrawiam Madżenko

Mszyc mało, rzekłabym bardzo mało... Ale gąsienic cała chmara... Od dwoch lat uwielbiają brzozy, wisnie pissardi a teraz do tego dołączyły purpurowe buki.... Nie wiem co to za cholerstwo, bo gałezie łyse zostaja bez lisci...
Ogród Magdalenka 07:28, 13 maj 2015

Do góry
Madziu, Kasia u mnie napisała, że kupowała brzozy w Botaniku
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:27, 13 maj 2015

Do góry
Mazan napisał(a)
Ciekawa wypowiedź Madżenki. Na moje rośliny raczej patrzą i pytają jak to zrobiłem, że np. zwykłe brzozy, których tu pełno tak inaczej wyglądają. Kilku 'obserwatorów' nawet spróbowało przyciąć swoje i cieszą się jak dzieci, że też takie mają.

Pozdrawiam

Welerek pewnie masz piękny ogród i najważniejsze, że zdrowy. Też bym się popatrzyła
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:22, 13 maj 2015

Do góry
Ciekawa wypowiedź Madżenki. Na moje rośliny raczej patrzą i pytają jak to zrobiłem, że np. zwykłe brzozy, których tu pełno tak inaczej wyglądają. Kilku 'obserwatorów' nawet spróbowało przyciąć swoje i cieszą się jak dzieci, że też takie mają.

Pozdrawiam
Dogonić marzenia... 05:08, 13 maj 2015

Do góry

Szkoda że te brzozy aż koło Poznania A może ktos wie gdzie znaleźć podobne (mogą być mniejsze) koło Warszawy?

http://pl.krzewyozdobne.pl/oferta/ro%C5%9Bliny-li%C5%9Bciaste/?page=4&details=D#paging
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:10, 12 maj 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Agatko jak ja Ci zazdroszczę tak bujnych roślin, u mnie na ogrodzie na razie wszystko malutkie dobrze , że chociaż przydomowy pustką nie straszy, choć nie są to rośliny docelowe ( mam na myśli drzewa).
Witam z pod Krakowa.

Hey Sylwia witam i ja...z czasem i u Ciebie się zagęści pomału będziesz oddalć się od przedogródka, i w końcu miejsca Ci zabraknie ale sadź duże drzewa grupami, taka moja rada na początek, dęby i sosny, i brzozy, mi się sieją same, nawet klony, jak chcesz mogę ci podesłać
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 22:00, 12 maj 2015

Do góry
aga_pe napisał(a)
Madzia mam porównanie, tylko zdjęcie trochę ciemne
młode brzozy kupowane wiosną 2012

aktualne (nie patrzeć na zalegające chwaściory )

Aga, bardzo , bardzo dziękuję Szok , te młode jakie śmieszne patyczki a teraz już takie okazy
Te aktualne by mi bardzo pasowały Szukam takich!!!
Ogród w budowie - nieustającej 21:07, 12 maj 2015

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Dużo pięknych fotek, róże i bodziszki mnie zadziwiły, pąki u mnie już duże ale nie mam tej, która kwitnie u Ciebie. Bodziszków trochę mam ale żaden nie kwitnie, ten Renarda, który pokazałaś wydaje się mi nim nie być. Są u mnie na stałej liście zakupowej, nie smakują ani nornicom ani ślimakom.
Szkoda, że tak daleko za tymi bzami trzeba jechać, chętnie bym dołączyła.
Mam też dla Ciebie niespodziankę u siebie.

Pis
Róże pomarszczone już zaczęły kwitnąć na dobre. Nevada i Margaret Hilling mają pąki z widocznymi płatkami i jak nie będzie zimno i mokro, powinny się zaraz rozwinąć.

Na zdjęciu ten różowy bodziszek to nie jest bodziszek Renarda, pisałam o nim że malizna po podziale, nawet nie wiem jak się nazywa, przywieziony z Anglii, Jasia ma jego drugą połowę.
O bodziszku Renarda napisałam dalej że też kwitnie, ale nie zrobiłam mu zdjęcia, bo musiałabym włazić na mokrą rabatę i się schylać, żeby mu zrobić zbliżenie.
Stąd nieporozumienie.

Rabarbarową niespodziankę widziałm i skomenetowałam, polecam wszystkim, bo mnie wyręczyłaś.
Polecam, warto, trzeci post od dołu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1394-ogrod-w-cieniu-brzozy?page=100
Tu ma być ogród :) 19:37, 12 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

a jak daleko od domu masz te brzozy posadzone?
Co do zaprojektowania, to nie mam wątpliwości, że dasz radę

Znalazłam właśnie szkółkę, która działa wysyłkowo i ma wszystkie rośliny, które chcę kupić, napisałam im maila, bo nie wiem, czy obowiązują jakieś minimalne ilości roślin w zamówieniu - jak odpiszą to dam Ci znać.

Jakieś 50 m od tarasu (80 metrów od frontowej ogrodzenia) inaczej mówiąc w roku na końcu działki.
Tu ma być ogród :) 18:36, 12 maj 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Właśnie pomysł by zagajnika xmial jednak formalne charakter wziął się stąd,że cały mój ogród taki jest i nie wiem czy taka sbobodna rabata tam pasowała i czy ja potrafię taka zaprojektować.

a jak daleko od domu masz te brzozy posadzone?
Co do zaprojektowania, to nie mam wątpliwości, że dasz radę

Znalazłam właśnie szkółkę, która działa wysyłkowo i ma wszystkie rośliny, które chcę kupić, napisałam im maila, bo nie wiem, czy obowiązują jakieś minimalne ilości roślin w zamówieniu - jak odpiszą to dam Ci znać.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:18, 12 maj 2015

Do góry
Szkoda że te brzozy aż koło Poznania A może ktos wie gdzie znaleźć podobne (mogą być mniejsze) koło Warszawy?
Typografia ogrodu 14:48, 12 maj 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Piękne brzozy i widzę, że zakupy udane
A kostrzewę co roku cięłam tzn. brałam całą kępę w jedną rękę i drugą nożyczkami ciach Pięknie póżniej przyrastała i podobno to jest sposób aby kostrzewa się nie zestarzała ale tego to już nie potwierdzę bo mam trzeci sezon.

Ale rozumiem ze piszesz o co ci kwiatostanow tak? Bo sama trawę na wiosnę tez przysięgam.
Typografia ogrodu 14:29, 12 maj 2015

Do góry
Piękne brzozy i widzę, że zakupy udane
A kostrzewę co roku cięłam tzn. brałam całą kępę w jedną rękę i drugą nożyczkami ciach Pięknie póżniej przyrastała i podobno to jest sposób aby kostrzewa się nie zestarzała ale tego to już nie potwierdzę bo mam trzeci sezon.
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 12:22, 12 maj 2015

Do góry
Madzia mam porównanie, tylko zdjęcie trochę ciemne
młode brzozy kupowane wiosną 2012

aktualne (nie patrzeć na zalegające chwaściory )
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:35, 12 maj 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Brzozy i różaneczniki to nie najlepszy pomysł, bo brzozy są pijaki a Rh też lubią mieć mokrawo.... poza tym i jedne i drugie mają korzenie płytko, będą się kłócić.

Te różaneczniki tam pasują! Zostaw je. Azalie też ładnie będą obok wyglądały.
Tylko musisz im towarzystwo dobrać

Justynko jak dobrze, że piszeszDziękuję.
Właśnie skończyłam sadzić cisy, uffff.
Wpadłam na kawkę i posadzę te rh jak piszesz.Potem ustawię azalie i zobaczę jak to wygląda.Zrobię fotkę

A co pasowałoby do azalii??Bukszpaniki??trawy??A może powtórzyć berberysy??
Mój mały ogród - to mnie wciąga!! 11:30, 12 maj 2015

Do góry
Wiosna w pełni, więc chwyciłam wczoraj za aparat i udokumentowałam ogrodowe zmiany

Nowe donice przy wejściu do domu - nareszcie zrobił się tam ład
\

Trochę koloru przy furtce, żeby od strony ulicy nie było tylko betonowo.

nowym drzewom i krzewom przed ogrodzeniem wyraźnie się podoba, bo pięknie rosną

i tutaj pytanie - czym zielonym zasłonić murek na prawo od klonu? Myślałam o 3 tujach szmaragd, żeby je ciąć w żywopłot - czy one to dobtrze znoszą? Z założenia ma być to coś zimozielonego. To, co tam rośnie zostanie wyeksmitowane.

Zupełnie nowa ścieżka i rabaty. PLSSSSS pomóżcie, jak zagospodarować te 2 puste rabaty, w których na razie stacjonują kosówki?

rabata z ostrokrzewami, szałwią, ostnicą i żurawkami spod Iglicy

szałwie za chwię będa kwitły!

klon palmowy przeniesiony sprzed domu w bardziej słoneczne i reprezentacyjne miejsce - widać, że mu się tu podoba.

i trochę wiosennych kolorów z różnych zakątków ogródka

moje pierwsze kulki

2 brzozy pięknie rosną, a jedna lichutka, nie wiemy dlaczego

a dla dzieci myślę o ogrodowym domku, tylko nie wiem jaki....
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 10:15, 12 maj 2015

Do góry
Brzozy i różaneczniki to nie najlepszy pomysł, bo brzozy są pijaki a Rh też lubią mieć mokrawo.... poza tym i jedne i drugie mają korzenie płytko, będą się kłócić.

Te różaneczniki tam pasują! Zostaw je. Azalie też ładnie będą obok wyglądały.
Tylko musisz im towarzystwo dobrać
Czasem słońce czasem deszcz 05:11, 12 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Musiałam nadrabiać bo miałam zaległości, ale teraz już będę na bieżąco.
Ty u mnie chwalisz zakątek z brzozami, a ja u Ciebie będę chwalić - też jest uroczo i jak Ty masz te brzozy porządnie zabezpieczone!
Jeden mój świerk też ma takie czerwone szyszeczki - fajnie to wygląda

ale u Ciebie prawdziwy zagajnik brzozowy, a u mnie zmieściły się tylko trzy sztuki
Czasem słońce czasem deszcz 23:32, 11 maj 2015

Do góry
Musiałam nadrabiać bo miałam zaległości, ale teraz już będę na bieżąco.
Ty u mnie chwalisz zakątek z brzozami, a ja u Ciebie będę chwalić - też jest uroczo i jak Ty masz te brzozy porządnie zabezpieczone!
Jeden mój świerk też ma takie czerwone szyszeczki - fajnie to wygląda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies