Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród wyrozumiały 10:07, 04 maj 2015

Do góry
Magda -dziękuję za wpis i WIZUALIZACJĘ,odpisałam u Ciebie.

Małgosik - na szczęście brzozy duże nie wyrosną ,bo jedna z nich to pendula Gracilis a druga Youngii.
Wczoraj to już tego modrzewia spisałam na straty,nawet miałam zamysł by nie obkopywać korzeni tylko po prostu się go pozbyć...już teraz...
Wizualizacja Magdy bardzo mi się spodobała i cieszę się,że zabrała głos
Nie wiem tylko czy nie zmarnuje mi się ta kula bukszpanowa gdybym chciała ją teraz przesadzać??

Ogród wyrozumiały 22:59, 03 maj 2015

Do góry
Cześć Izo,
Ja bym nie przesadzała tego modrzewia. Mi się on bardzo podoba, duży już jest i może przeprowadzki nie przeżyć, na pewno nie teraz. To nie jest może idealna kompozycja, ale źle nie jest. Poza tym jak zostaną same dwie brzozy, to wcale szału nie będzie. Jeśli chcesz uporządkować tę rabatę z tego co jest, to ja bym zrobiła tak:
przesadź te dwie kulki bukszpanowe na prawą str,
wyrzuć żarnowiec (on zawsze będzie robił bałagan),
machonię też bym usunęła,
bez, jeśli go lubisz, to zostaw
hosty, tak jak są pod brzozą,
Z trzmieliny (dokup, albo rozmnóż z tej co masz) możesz zrobić obwódkę, albo z czegoś innego, ale obwódka,choćby częściowa zawsze porządkuje,
może jeszcze jałowiec w prawy narożnik...

Ogród wyrozumiały 15:19, 03 maj 2015

Do góry
Brzozy - tak, krzywe ,bo mam ciągoty w stronę naturalistyczną ,im brzydsze tym ładniejsze ,ale, ale ta jedna trochę się przechyliła i może jakimiś pasami spróbujemy ją tochę do pionu postawić.
W tym sezonie obkopiemy korzenie modrzewiowi
Ogród wyrozumiały 14:39, 03 maj 2015

Do góry
pytanie jak będą wyglądać samy brzozy, bo coś nie wyglądają na równe
każda w inną stronę?
bo znowu modrzew rośnie prosto i jest na środku, wygląda dość symetrycznie
nie wiem czy da się przesadzić takie duże drzewo
jeśli wogóle, to teraz należałoby obkopać wokół korzenie, by latem wytworzył korzenie przybyszowe i dopiero jesienią przesadzić
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:05, 03 maj 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
Marzenko a jakie to brzyzki są? Bo cudne.

To brzozy long trunk szczepione na podkładkach z doorenbos. Mają ciemnozielone wielkie liście i bardzo białe pnie jak doorenbos ale pokrój pendulowaty
Ogród wyrozumiały 11:03, 03 maj 2015

Do góry
Prawdą jest, że na tej narożnej rabacie masz za dużo okazałych egzemplarzy.
Wchodzą na siebie.
Ja dla mnie albo brzozy albo modrzew.
Modrzew rośnie w dobrym miejscu, ale znowu zasłania chyba lilaka?
I nieco konkuruje w podwójną kulką. Ona wymagałaby lepszego wyeksponowanie, tak jak zrobiłaś z kulkami w nóżkach może być, ale w innym miejscu. No chyba że modrzewia przesadzisz.
Ale wtedy znowu zostaną 2 brzozy, to choć trzecią trzebaby dać i zrobić taki brzozowy zagajnik z trawami.
Mam marzenie 10:33, 03 maj 2015

Do góry
Karolciu, dopiero przeczytałam twojego posta. Ale nawet jak nie odpisuję to przyjeżdżaj, w soboty prawie zawsze jestem w domu o tej godzinie.
Obejrzałam relację ze spotkania u Kasi na różnych wątkach. Widzę ze było fajnie.

Trochę działałam wczoraj i przedwczoraj w ogrodzie. Głównie pielenie i porządki, chemia, ale też przesadziłam trzmielinę na płot za brzozami, do brzozy dosadziłam perowskią i rozchodnik. Zobaczymy jak sobie poradzą.
A teraz lecę zacząć rabatę z hortensjami. Roboty w bród
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:15, 03 maj 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Reniu napisałam u siebie, ale i u Ciebie coś skrobne- moje brzozy kupowałam w bdb cenie w szkółce u wilkońskich w Sierakowicach Prawych. Jeżeli będziesz sie wybierać, to po drodze mozesz skręcić do mnie na kawkę

pozdrawiam.

Dzięki za info A propos rabaty różanej to te zdjęcia powyżej to jest moja inspiracja
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:52, 03 maj 2015

Do góry
Reniu napisałam u siebie, ale i u Ciebie coś skrobne- moje brzozy kupowałam w bdb cenie w szkółce u wilkońskich w Sierakowicach Prawych. Jeżeli będziesz sie wybierać, to po drodze mozesz skręcić do mnie na kawkę

pozdrawiam.
Ogród z tatarakiem w tle 09:46, 03 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Jakie duże masz brzozy? Z tego co pamiętam, to kupiłaś mniejsze w dobrej cenie? Mogłabyś przypomnieć

Reniu moje brzozy pożyteczne mają ponad 2m. Ta brzoza przy różach jest starsza i to zwykła brodawkowata-nie wyrzuciłam, bo mam do niej sentyment
Brzozy kupiłam w b.db cenie w Sierakowicach Prawych u Wilkońskich-tylko trzeba sie targować.

Ogród z tatarakiem w tle 00:12, 03 maj 2015

Do góry
Jakie duże masz brzozy? Z tego co pamiętam, to kupiłaś mniejsze w dobrej cenie? Mogłabyś przypomnieć
Ogród Anety 21:11, 02 maj 2015

Do góry
Pięknie u Ciebie, cudne kobierce floksów, no i te brzozy - rewelacja
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:26, 02 maj 2015

Do góry
Brzozy i graby nieźle ruszyły

Stare brzózki

Nowe brzózki

Więc za chwilę bedzie taki busz, ze bede swobodnie siedziała na tarasie.
Teraz to jak na scenie siedzimy....dobrze, ze wieczorem ruch na ulicy zamiera...
Przedwiośnie ogrodu..:) 09:10, 02 maj 2015

Do góry
Ciekawa jestem gdzie posadzisz brzozy

Tam za stożkiem ,chyba najlepiej będzie pasowała jeszcze jedna umbra?...do zachowania symetrii,a co ty wymyśliłaś?
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 08:51, 02 maj 2015

Do góry
Fajne zakupy,brzozy juz dorodne kupiłaś
Co to za magnolia?
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 23:30, 01 maj 2015

Do góry
Ja myslalam, ze long trunk to pendula szczepione na podkładce z doorenbosami, zastrzeliłaś mnie pytaniem...
Ciachnij orzewodnik na takiej wysokosci jakie maja być póki są młode. Potem już kazde cięcie szpeci brzozy...
Działka wkoło Lubczyka :) 19:27, 01 maj 2015

Do góry
Joaska napisał(a)
Kurcze chyba nie za bardzo pomogą, a co masz koło tej rabaty??? bo tak samotnie ja komponowac to ciężkawo.

Jakieś drzewa??? Wiesz ja teraz zafiksowana na punkcie brzóz jestem więc jestem niewiarygodna Brzozy trawy jeżówki rozchodniki ... to mam w głowie ..

Aśku, dalej nic w sumie nie ma, oprócz tego kawałka z hortkami, co też dziś ciutkę powiększałam
Brzozy u mojego ema odpadają! Sąsiad ma zaraz koło naszego płota taką zwykłą brzozę i to śmieciuch jeden! Nie lubię jej przez to, ale za to daje troche cienia i fajny szum
Działka wkoło Lubczyka :) 19:21, 01 maj 2015

Do góry
Kurcze chyba nie za bardzo pomogą, a co masz koło tej rabaty??? bo tak samotnie ja komponowac to ciężkawo.

Jakieś drzewa??? Wiesz ja teraz zafiksowana na punkcie brzóz jestem więc jestem niewiarygodna Brzozy trawy jeżówki rozchodniki ... to mam w głowie ..
Ogród przy lesie początek 2012/2013 14:14, 01 maj 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Reniu jak zielono już u Ciebie, tulipanki dostosowują się do twojej brzozy, piesia szczęśliwa...miłego weekendu ci życzę

Agatko ,dzięki ,oj tak suczka szczęśliwa jak może za mną podążać ? pozdrawiam
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 14:05, 01 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Joasiu. Bardzo się cieszę z Twych brzoz.
Na razie nic z nimi nie rob, nie tnij, tylko posadź i koniecznie dobrze opalikuj. Brzozy płytko sie korzenia i silne wiatry wykrzywiały mi je prez dwa lata. Ciąc mozesz pod koniec czerwca.
Czy Twoje nie sa szczepione? Bo wszystkie moje long trunk sa szczepione, przy czym moje to doorenbos.

OK , to zostawiam je w spokoju , do czerwca .
O palikowaniu myślałam bo na razie dość wiotkie są więc je porządnie przymocuje co by mi nie połamało
Madżen one nie są szczepione ... tylko takie były w naszej mieścinie ... na ulotce pisało "brzoza pożyteczna long trunk" dobrze obejrzałam ich korę, po obdarciu starej kory mają pod spodem bielutką.
Ale skoro nie są szczepione to przy osiągnięciu docelowej wysokości ciachnąć im przewodnika żeby nie rosły do góry tylko tworzyły parasol??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies