Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:45, 06 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Bajkowe ujęcia ogrodowe Kasiu!

dziękuję
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:43, 06 cze 2016

Do góry
Bajkowe ujęcia ogrodowe Kasiu!
Tu ma być ogród :) 12:35, 06 cze 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

ja tez nie znalam, nawet w szkolce jak poszlam do pana pytac o drzewko to sie zdziwil bo nie wiedzial ze cos takiego ma

a to nic nowego, mam wrażenie, że Ci sprzedawcy w szkółkach wiedzą mniej niż niektórzy klienci
Tu ma być ogród :) 12:34, 06 cze 2016

Do góry
Tarasowy bukiecik

Tu ma być ogród :) 12:31, 06 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

musiałam sobie wyguglować bo nie znałam tego drzewa, soczysta limonka

ja tez nie znalam, nawet w szkolce jak poszlam do pana pytac o drzewko to sie zdziwil bo nie wiedzial ze cos takiego ma
Tu ma być ogród :) 12:29, 06 cze 2016

Do góry
Ensata napisał(a)
Z donicami odwieczny problem, mnie zawsze zasuszą rosliny

no właśnie, podlewacze albo zasuszą, albo przeleją i w nas się gotuje, ale trzeba okazywać dozgonną wdzięczność
Tu ma być ogród :) 12:27, 06 cze 2016

Do góry
abiko napisał(a)
W strasznym tempie wszystko pędzi u Ciebie. Pamiętam początki, a teraz ogród wygląda ślicznie. Przejrzałam pismo obrazkowe Piękne ostróżki, lawendy na furtce mniam i wizyta u Gosi.. no jest czego pozazdrościć

Dziękuję za miły komentarz
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:07, 06 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Zacytuję post Toszki na temat czosnków, który pod koniec maja u mnie popełniła:

"Już teraz trzeba ścinać łodygi z przekwitniętymi główkami.
Jesli zostawisz dłużej przekwitnięte kwiatostany to cebula zmuszona będzie na wysiłek karmienia i wiązania nasion. To bardzo osłabi kwitnienie w przyszłym roku. Można zostawić po jednym kwiatostanie z każdej odmiany i albo pozwolić się wysiać, albo celowo wysiać. Takie siane kwitną w trzecim roku. Na początku te skiełkowane czosnki do złudzenia przypominają trawkę, niemal wschodzącą stipę. Łatwo wypielić, zdeptać lub zalać. Stanowisko bardziej piaszczyste. Suche.
Można też część ściętych kwiatostanów wstawić do wody, w þółcień i zaczekać, bo tak też nasiona potrafią dojrzeć. W zeszłym roku z ściętych kwiatostanów zaplotłam wianek i tak też nasiona dojrzały. Z wysiewu można uzyskać kilkadziesiąt cebulek. Ale trzeba cierpliwie zaczekać. Tak wysiały mi się limonkowe czosnki - Obliquum i mam ich cały, już kwitnący las

Jeszcze jedno - jeśli jest nawadnianie, to trzeba odsunąć, bo wszelkie cebulowe naszym latem wchodzą w stan spoczynku i preferują raczej suche stanowisko. Inaczej mogą wygniwać."

mhm...no dobrze to wytne
"W kolorze blue" 11:22, 06 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
a ja właśnie pamiętając Twoje zeszłoroczne bordowe czochy szukałam czegoś podobnego i kupiłam Atropurpureum, takie wyszły, myślisz, że to są te same co miałaś w ubiegłym roku?

Tak, to te, piekne są. Wroce do nich w 2017
"W kolorze blue" 11:21, 06 cze 2016

Do góry
a ja właśnie pamiętając Twoje zeszłoroczne bordowe czochy szukałam czegoś podobnego i kupiłam Atropurpureum, takie wyszły, myślisz, że to są te same co miałaś w ubiegłym roku?

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:17, 06 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Jesli zostawisz dłużej przekwitnięte kwiatostany to cebula zmuszona będzie na wysiłek karmienia i wiązania nasion. To bardzo osłabi kwitnienie w przyszłym roku. Można zostawić po jednym kwiatostanie z każdej odmiany i albo pozwolić się wysiać, albo celowo wysiać. Takie siane kwitną w trzecim roku. Na początku te skiełkowane czosnki do złudzenia przypominają trawkę, niemal wschodzącą stipę. Łatwo wypielić, zdeptać lub zalać. Stanowisko bardziej piaszczyste. Suche.
Można też część ściętych kwiatostanów wstawić do wody, w þółcień i zaczekać, bo tak też nasiona potrafią dojrzeć. W zeszłym roku z ściętych kwiatostanów zaplotłam wianek i tak też nasiona dojrzały. Z wysiewu można uzyskać kilkadziesiąt cebulek. Ale trzeba cierpliwie zaczekać. Tak wysiały mi się limonkowe czosnki - Obliquum i mam ich cały, już kwitnący las

Jeszcze jedno - jeśli jest nawadnianie, to trzeba odsunąć, bo wszelkie cebulowe naszym latem wchodzą w stan spoczynku i preferują raczej suche stanowisko. Inaczej mogą wygniwać."

merci skorzystałam
"W kolorze blue" 11:11, 06 cze 2016

Do góry
piękny busz, a ta róża przy murze to?

Na mojej Edence pierwsze kwiaty prawie białe.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:06, 06 cze 2016

Do góry

Mały ogród Kasi 10:03, 06 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ładnie się te główki czosnków z zakończeniem obelisku skomponowały, a powojniki to Ty masz iście pokazowe co jeden to piękniejszy.

na uwiąd powojników już mam broń- rozpuszczony nadmanganian potasu plus wyciśnięty czosnek
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:53, 06 cze 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

no wlasnie...nawet mszyce uciekaja
to Snowbelle..ladny ale ..fuj

aż swojego maluszka muszę powąchać - ja słyszałam, że one przestają mieć zapach, ale już nie pamiętam o co z tym chodzi.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:25, 06 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

To mi się podoba baaardzo, te fiolety to dzwonek skupiony?

tak, dzwonki skupione, z wyzszych sa jeszcze piwonie, ostrozki, swiecznice i tawulki...ale malo widac
W Kruklandii 09:20, 06 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
nierówno nas tym deszczem obdzieliło, u mnie to już tyle wczoraj dolało, że z tydzień będzie spokój w kwestii podlewania.
Zachwycam się Twoją Tredescant i ta miłość Twoja do niej wcale mnie nie dziwi.

Czy ta pogoda nie może być umiarkowana?

Tradescant jest cudowna! I ma tyyyyle kwiatów!
W Kruklandii 09:07, 06 cze 2016

Do góry
nierówno nas tym deszczem obdzieliło, u mnie to już tyle wczoraj dolało, że z tydzień będzie spokój w kwestii podlewania.
Zachwycam się Twoją Tredescant i ta miłość Twoja do niej wcale mnie nie dziwi.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:01, 06 cze 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
i troche buszu

To mi się podoba baaardzo, te fiolety to dzwonek skupiony?
Tu ma być ogród :) 08:58, 06 cze 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Wiem, ten kolor śliczny jest i pokroj
Ja sobie w zastępstwie kupiłam parczeline trójlistkowa aurea

musiałam sobie wyguglować bo nie znałam tego drzewa, soczysta limonka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies