Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Czego NIE ROBIĆ w ogrodzie nowoczesnym 08:49, 15 paź 2024

Do góry
W tym roku robiliśmy kostkę, taras tylni nie jest jeszcze skończony, ogólnie dużo jeszcze pracy przed nami.
Planujemy też kiedyś postawić garaż na tyłach działki.
Ogólnie nie mam zdjęć ogrodu z czasów wiosny czy lata, ale jak się wypogodzi to wyjdę i porobię parę ujęć.
Wrzucę aktualne zdjęcie jak to wygląda z perspektywy ogrodu.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:35, 15 paź 2024

Do góry
Ichigo napisał(a)
Zastanowię się nad tą odmianą. Nie jestem pewna, czy to w ogóle dobre miejsce dla rozplenicy, bo ona potrzebuje dużo miejsca, żeby się ładnie prezentować, a na tej mojej rabacie trochę ciasno. Może trzcinnik... No nie wiem. W każdym razie muszę tę moją Black Beauty na wiosnę przesadzić, to na pewno.

U mnie w przeważającej części ogrodu jest cały dzień słonecznie, tylko nie pod orzechami, ale tam nic przecież nie sadzę. Czasem aż za dużo tego słońca. Jedyna cienista rabata powstaje pod czereśnią, tam gdzie rododendrony. Pod jabłonią jest też półcień. Przekonałam się, że zdjęcia najlepiej wychodzą robione rano albo wieczorem. Wtedy jest najlepsze, ostre światło. Ale to prawda, że nie oddają rzeczywistości. Musiałabym mieć super aparat i znać się na fotografii, żeby uchwycić to, co ulotne. I tak lubię robić zdjęcia, bo przynajmniej dokumentuję w ten sposób życie ogrodu, jego rozwój i zmiany, jakie w nim następują.
Magda albo posadz na próbe hameln,jak nie będzie tobie pasowało to zawsze możesz przesadzić.Trzcinik jest prosty, moim zdaniem najlepiej wygląda jak rośnie coś przednim na zdj mam tam astra wys.70-80cm

U mnie połowa działki jest słoneczna, sadziłam parę lat temu sosny,świerki , magnolie ale to młode drzewka i czekam aż urosną żeby dawały cień.Orzech mam po przednich właścicielach to olbrzym się zniego zrobił , przerósł już nawet druty energetyczne i dobrze że posadzony został w odległości 5m od ogrodzenia od ulicy inaczej były by problemy z tym drzewem.I fajny klimat jest pod jego koroną mam tam posadzone hortensje anabellki i hosty. A zdjęć to ja dużo robię to bardzo pomocne jest jak np.gdzie mam cebulki kwiatów
Wzgórze chaosu 23:35, 14 paź 2024

Do góry
Jesienny ogród ma w sobie bardzo dużo uroku ❤️.
Zaczyna być widać rośliny, które teraz się przebarwiają, a wcześniej „ginęły” wśród kolorowych kwiatów

To kielichowiec?

Bo chyba nie magnolia…..
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:01, 14 paź 2024

Do góry
Judith napisał(a)

Trawnik:

Hmmm, u nas "trawnik" tak wygląda non stop, nawet po grabieniu
Mam wrażenie, że 2024 to "rok igieł" - lecą jak wściekłe z sosen dzień w dzień
Ale jak się ma drzewa to grabienie jest na liście pt. "praca ciągła"
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 21:18, 14 paź 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
...

Ale masz pasażera
Bylinowa łąka 20:14, 14 paź 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)
Wreszcie fotki!
Spektakularną masz jesień. Przebarwiające się rośliny doskonale się wpisują w leśny klimat

Aga fotek faktycznie brakowało ostatnio - jakoś nie miałam weny.
Liczę jeszcze na ładną pogodę w październiku - trzeba też zadbać o wiosnę i posadzić narcyzy.

anabuko1 napisał(a)
Przepiękne te kadry z szerokim widokiem ogrodowym.
I te drzewa wielkie i te trawy bujne, rozrośnięte i cudnie teraz przebarwiające się.

Dojrzałe ci ten ogród migiem.
Przyjemnie się po nim spaceruje choćby i wirtualnie

Zastane duże drzewa robią robotę.
Ania brakowało cię ostatnio na forum, ale doczytałam, że wyżywałaś się artystycznie. Po twoim ogrodzie też pospacerowałam wirtualnie, a i na wernisaż się załapałam.
anabuko1 napisał(a)

Piękne te twoje trawy.
Memory zachwyca.
Bardzo ładna ta obiedka i takie szerokie ma listki. To z wieloletnich traw ?

Tak Aniu obiedka jest wieloletnia. Jednorocznych roślin nie sadzę.
kasiab napisał(a)
Gosiu jakiej wysokości u Ciebie jest memory bez kwiatostanów? Moja to jakaś taka sierota niska (tak mi się wydaje)

Kasiu jak będę na działce, to zmierzę. Ale na pewno ponad 1 m. Może miał za sucho w lecie?
Urszulla napisał(a)
Mam te molinie, są tak spektakularne a obiedka niezła, takiego rozmiaru jeszcze nie widziałam. U mnie się sieje masowo w miejscu gdzie rośnie, siewki przesadzałam w inne miejsca. Ale jest wąska i pionowa.Sieje się jak te brązowe trawy, które nawet jak usuniesz to po latach z nasion w ziemi kiełkują

Ula u siebie siewek obiedki nie zauważyłam. Mogłam je też wypielić na wiosnę, bo nad trawami to się tylko zastanawiam tam gdzie rośnie trzcinnik brachytrycha.
Prawdę mówiąc, to czasu mi brakuje aby przesadzić wszystko co mam w planach. Jeszcze sporo roślin rośnie w przechowalniku. Szkoda, że wrześniowe ciepełko się już skończyło.
Margo2 napisał(a)
Zazdraszczam miejsca na miskanty.
U mnie niestety nie ma na nie miejsca. Chyba, że przejdę tylko na trawy
Dziwię się, że runianka nie chce się rozrastać.
Mam posadzoną w całkowitym suchym miejscu i daje ładnie radę.

Gosia też się cieszę, że mam na nie miejsce. Memory na wiosnę powędruje na dolną łąkę. Jesienią zachwyca.
Runianka ma swoje kaprysy, ale chyba nie lubi zbyt zbitej, gliniastej gleby. Pamiętam, że u Asi Rojodziejowej też nie chciała rosnąć.

Z nowości, to rzutem na taśmę udało się w końcu położyć blachę na dachu. Spec z którym umawialiśmy się wiosną miał jakieś problemy na innych budowach i sprzedał robotę koledze. W ostatnie pogodne dni udało się przywieźć blachę i drewno.

A dziś robota zakończona. Jutro jadę oglądać. Przy okazji posadzę hortensje krzewiaste, które zabrałam od mamy.
Wcześniej mieliśmy dach pokryty gontem bitumicznym, takie "rybie łuski" i niestety wiatr je odrywał. Jakby przeciekło przed zimą, to byłby cały dach do wymiany.
Do wymiany poszły też taczki - u mnie niezbędny element wyposażenia. Ponieważ było po deszczu, to po naszej gliniastej drodze pchałam je pod górkę. Na ostatnich metrach koło było już tak oblepione, że nie mogłam upchać. Wstawiam zdjęcie na dowód.

Oblepionych gliną gumiaczków zapomniałam sfocić.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:06, 14 paź 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Dziewczyny warszawskie, u Was w nocy też była straszliwa wichura?
U nas masakra i to tak - rzekłabym - bez uprzedzenia. W okolicy słychać cięcie połamanych drzew, a ogród cały przykryty igliwiem…

Trawnik:

Rabata pod sosnami:

No i zwiało niemal wszystkie liście z orzecha.
Było wczoraj i jest dzisiaj:

Żadnych szkód nie ma (poza brakiem prądu w nocy), no i więcej liści i igliwia spadło jednorazowo, a to akurat dobrze .

U mnie nie było wichury.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:05, 14 paź 2024

Do góry
Haha prawie

Bangkok pol roku temu

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:59, 14 paź 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Coraz więcej kabli

Prawie jak w Azji na ulicy
W Kruklandii 18:58, 14 paź 2024

Do góry
Nie mam gumki do ścierania
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:25, 14 paź 2024

Do góry
Coraz więcej kabli

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:24, 14 paź 2024

Do góry
Wykopałam I posadziłam na górce derenie Venus I Satomi, kilka rodków, 2 kaliny I bambusa

1.5 godziny
Ten oszalal I kwitnie

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:59, 14 paź 2024

Do góry

Ogród prawie wymarzony … 17:43, 14 paź 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
[img size=384x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/256/2563982/original.jpeg[/img]

Justyna-co to za odmiana tej hortki, że ma taki ładny róż??? No mega jest! W ogóle Twoje rabaty powalają! Tak jak Lidka tez lubię na gęsto, busz na rabacie.Teraz widzę po moich nasadzeniach, że frontowe łuki mam mocno nie-jesienne. Rozchodniki chorują w tym sezonie i w zasadzie nic mi o tej porze nie zdobi kwiatkowo...nie licząc mizernego trzeciego kwitnienia szałwii, rozczochranych kocimiętek i 4kępek bodziszka Rozanne. No bida. Myślę o jakichś marcinkach, ale hortki kurcze robią chyba większą robotę.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:36, 14 paź 2024

Do góry
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:21, 14 paź 2024

Do góry

Limki fajnie też się przebarwiły
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:19, 14 paź 2024

Do góry
Świdośliwy zmieniły szatę jako pierwsze z drzew
Zachwycają wszystkie ,nawet te najmniejsze ,ostatnio posadzone

Tylko szkoda, że tak wieje i pewnie zaraz będą łyse

Zielonym do góry... 17:10, 14 paź 2024

Do góry

Parę dni temu

I teraz..brzorzy poszalaly

Zielonym do góry... 17:07, 14 paź 2024

Do góry
Ambrowiec gwiazdorzy

Zielonym do góry... 17:00, 14 paź 2024

Do góry
Jesienne... Miskanty wszystkie kwitną

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies