Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

Ulina 12:06, 29 maj 2025

ewsyg napisał(a)

Też mam taką nadzieję.

Dzisiaj zakwitła Jacqueline du Pre (Harwanna)

To młoda róża i jeszcze bardzo niska. zakwitną w tym roku tylko dwa kwiaty, resztę oberwałam.

Niestety złapała już plamistość.

Szkoda, że niektóre róże chorują. U mnie edenki są piękne jak kwitną, poza tym straszą można używać mączki bazaltowej.

Rada Gosi z hostami dobra, bo podagrycznik przechodzący od sąsiada przez tuje to problem u wielu. Ja też mam takie miejsca. Czytałam że teren dobrze wykartonować. Tak zrobiłam u siebie to poszedł na drugą stronę do światła i dopiero przybrał na sile. Te hosty może okażą się lepsze bo może korzeni nie dopuszczą.
U mnie podagrycznik i pokrzywy to utrapienie, a skrzyp nie do zwalczenia.
Ulina 13:15, 29 maj 2025

antracyt napisał(a)

W zeszłym roku zostawiłam wszystkie jabłka na Złotej Renecie i pod wpływem ciężaru wyłamały się 2 największe gałęzie. Myślę, że przy młodych drzewach warto tego jednak pilnować.
Jabłonie w sadach towarowych są z tego co obserwuję inaczej prowadzone(cięte). Od głównego przewodnika odchodzi masa krótkopędów, bez większej ilości dłuższych gałęzi bocznych. To minimalizuje takie wyłamania.

Bo to zależy czy owocują na krótkopędach czy długopedach. Nie jestem pewna,czy złota reneta jest może długopedowa.
tulucy 14:14, 29 maj 2025

Na podagrycznik nie ma sposobu poza wydłubaniem wszystkiego do najmniejszego korzonka. Mnie się udało, ale miałam dół głęboki wychochlowany na pół metra prawie, siedziałam jak w okopach i przebierałam ziemię z lewej na prawą. Po 2 tygodniach przebrałam jeszcze raz, ale już szybciej mi to poszło, wybrałam te kawałki, które przeoczyłam, a które już zaczęły puszczać pędy. Nie wrócił.
Alija 14:26, 29 maj 2025

Ewuniu, irysów to masz już kolekcję, jeden piękniejszy od drugiego, wszystkie cudne.
Róże już powoli zaczynają, znowu będzie co podziwiać.
Podagrycznika mam sporo, głównie w miejscach poza rabatami, u mnie nie do wytępienia.
Kordina 17:18, 29 maj 2025

tulucy napisał(a)
Na podagrycznik nie ma sposobu poza wydłubaniem wszystkiego do najmniejszego korzonka. Mnie się udało, ale miałam dół głęboki wychochlowany na pół metra prawie, siedziałam jak w okopach i przebierałam ziemię z lewej na prawą. Po 2 tygodniach przebrałam jeszcze raz, ale już szybciej mi to poszło, wybrałam te kawałki, które przeoczyłam, a które już zaczęły puszczać pędy. Nie wrócił.
Właśnie tak walczyłam z moim podagrycznikiem do kolan z tym, że 3x przerabiałam małą łopatką ziemię siedząc na moim samojezdnym stołeczku ale oczyściłam bardzo dobrze, jak gdzieniegdzie pojawia się mikrus, to od razy łopatką go załatwiam
ewsyg 20:47, 02 cze 2025

Małgosiu, podagrycznik mam tylko pod tujami, przechodzi od sąsiada, ale panuję nad tym.

Jolu, faktycznie najwięcej mam róż, a potem irysów.

Ula, u mnie prawie codziennie pada. Na tą pogodę, którą mamy róże i tak nieźle sobie radzą. Najbardziej zaskoczyła mnie brzoskwinia, jest zdrowa. Z podagrycznikiem jakoś sobie radzę, a jeżeli chodzi o skrzyp, to usuwam choinki i z roku na rok jest go mniej. na owocowaniu jabłoni niestety się nie znam. Pierwszy raz oberwałam i zobaczymy, czy będą większe.

Łucja, u mnie podagrycznik był prawie na całej działce i też go dokładnie wyczyściłam. Niestety sąsiedzi tego nie zrobili i przechodzi mi od nich , ale jest to do opanowania.

Alicjo, serdecznie zapraszam na kwitnienie róż, powolutku zaczynają. Będzie jeszcze kwitło kilka irysów. Szykują się też piwonie.

Bożenko, zrobiłam dokładnie tak samo.

ewsyg 21:09, 02 cze 2025

Rzadko bywam teraz na forum, bo mam ogrom pracy, ale zdjęcia robię.

Zakwitają kolejne irysy.

ewsyg 21:14, 02 cze 2025

ewsyg 21:26, 02 cze 2025

ewsyg 21:30, 02 cze 2025

Wciąż kwitną orliki.