Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:03, 02 gru 2013

Do góry
asc napisał(a)

Ja mam pompę, ale ją wyciągam na zimę, bo by mi zamarzła.. zastanawiam się jak to masz zrobione, że nie zamarza.. podyskutujemy kiedy o tym, czyli wszystkie parametry fizyczne Ja na zimę wkładam elektryczną przerębel z napowietrzeniem. I zapomniałam napisać, że twoje lilie wodne wymiatają.. po prostu cudne

Aniu pompy chodzą, zanurzone w wodzie tak, żeby na powiezrchni powstał bulgotający gezjer imieniem.......... Bulgot

Przerębel, mi wiatr porywał, bo był ze styropianu, albo z plastiku, pompy są cieżkie i nie zamarzają i woda też w obręgie Bulgota
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:48, 30 lis 2013

Do góry
Dokładnie o tego klona mi chodziło
Inwersja występuje w górach ale nie cały czas, tylko w sprzyjających okolicznościach przyrody.. ogólnie na każde chyba 100 metrów w górę spada temperatura o 0,5 stopnia..
Ja mam pompę, ale ją wyciągam na zimę, bo by mi zamarzła.. zastanawiam się jak to masz zrobione, że nie zamarza.. podyskutujemy kiedy o tym, czyli wszystkie parametry fizyczne Ja na zimę wkładam elektryczną przerębel z napowietrzeniem. I zapomniałam napisać, że twoje lilie wodne wymiatają.. po prostu cudne
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:30, 30 lis 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Łukasz systematyczne strzyżenie thuj, bukszpanow oraz cisów już ci uporzadkuje ogród. Trzmielina na zdjęciu też wymaga strzyżenia Ja moje trzmieliny raz w miesiącu chlastam ostro. Do tego trawki, zostają żurawki i bedziesz miał ład. Z doswidczenia wiem, ze lilie są piekne ale wprowadzają misz masz na rabatach... Mimo to sadzę je u siebie w tym roku bardziej u siebie zgrupuję i dam je na tyly, będą tworzyc plecki innym roslinom.

Wg mnie już bardziej kosmetyka niż rewolucja na rabatach u Ciebie

Wstyd się przyznać, ale thuje zawsze były strzyżone... w tym roku dałem z tym ciała niesamowicie. Wiosną nie było czasu, a póżniej gdy już wszystko porosło było to bardzo utrudnione i unikałem tej czynności co niestety nie wygląda efektownie. Wiosną zaczynam wielkie kulkowanie wszystkiego co się da, na pierwszy ogień idzie właśnie trzmielina, któa nie była strzyżona w tym roku bo bardzo odchorowała po zime, zgubiła wszystkie liście i już wisiała nad nią łopata, ale jak widać wystraszyła się i dała czadu
Z liliami zgodze się w 100% u mnie największy bałagan jest na rabacie przy chodniku, w innych miejscach rosną raczej w grupach.
Wiosna trzeba wprowadzić plan kosmtyki rewolucyjnej... sporo roślin, głownie krzewów czeka eksmisja.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:52, 30 lis 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Łukasz systematyczne strzyżenie thuj, bukszpanow oraz cisów już ci uporzadkuje ogród. Trzmielina na zdjęciu też wymaga strzyżenia Ja moje trzmieliny raz w miesiącu chlastam ostro. Do tego trawki, zostają żurawki i bedziesz miał ład. Z doswidczenia wiem, ze lilie są piekne ale wprowadzają misz masz na rabatach... Mimo to sadzę je u siebie w tym roku bardziej u siebie zgrupuję i dam je na tyly, będą tworzyc plecki innym roslinom.

też się pod tym podpisuję
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:42, 30 lis 2013

Do góry

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:10, 29 lis 2013

Do góry
9. Rabata przy chodniku. Rosną tam dwa stare cyprysiki groszkowe i duży jałowiec, 5 thuji w rzędzie, przed krzewami od strony trawnika rosną liliowce, lilie, berberys języczka i kilka bylin. Prawdopodobnie rabata będzie troszke poszerzana. Kolejna rabata, któa nie powala na kolana... Mam mało zdjęć z tego miejsca.

W czasie kwitnienia lilii

10. Ostatnia rabata między domem a budynkiem gospodarczym. Totalny mix roślinny. Niejedna osoba chwyci się za głowe jak przeczyta co tam rośnie. Wierzba mandzurska, trzmielina szczepiona, 3 rh, dwa miniaturowe świerki, choina Jeddeloh, Sosna 'Shmidtii', jodła balsamiczna Nana, żurawki, berebrys, kosodrzewina, klematisy na kratce, tawułka, liliowce, lilie, cyprysik miniaturka, i salniak z około 35 roślinkami skalnymi, możliwe że jeszcze coś tam rośnie. Teraz sam się przeraziłem.

W wersji juz bardzo zaniedbanej, ojj muszą tu zajść zmiany

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:09, 29 lis 2013

Do góry
6. Rabata po remoncie, ale nie do końca udanym, jednak obecnie najbardziej uporządkowana.
Rosną tutaj dwie thuje, dwa bukszpanowe stożki, dwie kulki bukszpanowe, żółta trzmielina na pniu, berberys' Tiny Gold', żurawki. Dalej rosną głownie kwasoluby, 3 azalie i 3 RH staowczo za cisano posadzone

7. Ciąg dalszy najdłuższej rabaty. Kolejna część za jałowcem gdzie rosną lilie i głownie byliny, obwódka z żurawek. W tym roku wywaliłem dużego jałowca i na tym pomysły się skończyły, sam nie wiem co z tym zrobić.

Poza brakiem jałowca i przesuniętym bukszpanem nasadzenia się jeszcze nie zmieniły

8. Wąski koniec długiej rabaty z 3 strzyżonymi thujami i kulką buszkpanową, wszystko podsadzone kolorowymi żurawkami... całkowity niewypał.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:09, 29 lis 2013

Do góry
1. Przedogródek
Na rabacie znajdują się dwa cisy, jodła koreańska, modrzew szczepiony 'Blue Dwarf', dwa jałowce 'Blue Arow', jeden jałowiec płożący, różanecznik, kosodrzewina, zielony berberys, liliowce w sporej ilości, lilie podobnie i żurawki. Trawnik wiosną w tej części likwiduje całkowicie, będzie kora po całości.

2. Rabata 'zło wcielone'
Zmieniana z 6 razy, żadna zmiana nie była korzystna, zdjęc pokaywać nie będę bo nie ma czego, całkowicie do remontu, Rośnie tam z 8 miniaturowych iglaków a reszta to byliny różnego typu, liliowce, tawułki, astry, parzydło leśne, dzwonki, . Istan tragedia

3. W tym miejscu rośnie duża stara jabłoń porośnięta bluszczem.

4. Teren pod jabłonią porośnięty bluszcze i niestety ma tam swoje miejsce kosz na śmieci, co bardzo mi się nie podoba, ale już nie mam pomysłu gdzie go przenieść, zwyczajnie nei ma gdzie, jedynym rozwiązanie jest chyba zrobienie kratek z bluszczem.

5. Studnia, ratunek dla ogrodu i portfela w razie upałów baaardzo głęboka. Obenie jest brązowa, chce ją czymś obudować.
Moja działka. 13:22, 28 lis 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Bogusiu maki masz cudne i takie zdrowe, pięknie wyglądają . Lilie też śliczne. Szkoda ze te zimy takie długie. Pozdrawiam.

Bogdziu maki u mnie się same wysiewają,a jakbyś chciała nasionka to na drugi rok mogę zebrać.
Moja działka. 09:57, 28 lis 2013

Do góry
Bogusiu maki masz cudne i takie zdrowe, pięknie wyglądają . Lilie też śliczne. Szkoda ze te zimy takie długie. Pozdrawiam.
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:16, 25 lis 2013

Do góry
już niebawem spadnie na te zaschnięte moje skarby złoty deszcz - i powędrują do świątecznych stroików

zanim to nastąpi też będzie u mnie pierniczkowo

a tymczasem żeby nie popaść w kolory szarości albo bieli zostawiam kilka kolorów z 24 lipca bo 25 nie robilam zdjęć

mój Frederic

Pilgrim

agapant w pełni kwitnienia

lilie trudno jest skomponować zwłaszcza te trąbkowe - stale poszukuję dla nich właściwego miejsca

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 22:01, 21 lis 2013

Do góry
Elu nie mysl sobie, że jestem niezadowolona z moich poczynań, albo zniechęcona... wręcz przeciwnie!
Cieszy mnie każdy kwiatek, każda samosiejka, a że mam zachwianą wysokość na rabacie? E tam... nie miałam pojęcia jak co wyrośnie, to był trochę eksperyment, bo zaczynałam nasadzenia roślinami wykopanymi gdzieś z pobocza drogi (rudbekie), gdzieś z gruzowiska (słoneczniczek szorstki), z rowu (lilie smolinosy). To była niesamowita frajda zakraść się wieczorkiem na targowisko sporej wsi i wykopywać słoneczniczki które jakimś cudem wyrosły na gruzie przepiękną kępą - uratowałam je od niechybnej śmierci . Stawiam na gatunki "niedozabicia" bo na działce mam kiepską ziemię, nie mam nawadniania i jestem ciut zajęta moją trójeczką, więc nie mam czasu okrywać roślin na zimię i trząść się nad nimi. Poza tym rozglądam się pilnie po okolicznych ogródkach (szpiegowski nawyk ogrodowo zakręconych) i zapożyczam. Co tam rośnie, urośnie i u mnie. Jednego mi nie brak - obornika! Bo u nas jest kraj mlekiem płynący... Ależ się rozpisałam.
Rododendronowy ogród II. 19:47, 21 lis 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Te rodusie ze zdjęcia przez Ulcię przywołanego to z maja? A może to czerwiec...lilie już takie do kwitnienia tam masz...

Z maja Kasiu . W tym roku jak wiesz wiosna późno była rh były opóźnione a lilie wyrosły jakby przyszła normalnie
Rododendronowy ogród II. 19:38, 21 lis 2013

Do góry
Te rodusie ze zdjęcia przez Ulcię przywołanego to z maja? A może to czerwiec...lilie już takie do kwitnienia tam masz...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:34, 21 lis 2013

Do góry
Ha, ha.. też dziś kupiłam Magnolię i już mam całą przeczytaną.. Zimozielony, mój ulubiony Chociaż znam na pamięć to z miłą chęcią sie oglądało .. a eMuś sie śmiał ze mnie... ale Holenderskiego nie znałam Witkowi też sie nazwisko w gazecie należy

Widok nowej części ogrodu od lustra w stronę domu bardzo mi sie podoba.. chyba lepiej nież w stronę przeciwną.. i nie widać luster.. a się podoba.....

Cebule sadziłam w grudniu też..

A lilie to sadziłam nawet po Sylwestrze, łupiąc ziemię może nie kilofem, ale biegając gdzie pod śniegiem da sie niczego nie zniszczyć, a dziurkę wykopać .. Z tego powodu w końcu zapomniałyśmy z mamą gdzie w końcu udało sie wydrze dziurę pod cebule.. wiosną nawaliłam tam kamieni.. ale lilie przeżyły... dzięki eMusiowi co chodził i szukał gdzie mogłyśmy wpaść na pomysł i posadzić cebule.. Jak detektyw.. nawet te kamienie przewalił i znalazł..... spokoju mu to nie dawało, bo ja sie poddałam i stwierdziłam, że padły
Moj ogrodeczek 21:20, 20 lis 2013

Do góry
Witaj Róże zachwycają. I w ogóle jest tak sielsko: bielone drzewka owocowe, ostróżki, lilie, ech, aż się serce raduje Pozdrawiam serdecznie
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:05, 20 lis 2013

Do góry
Zapomniałam jeszcze dodać, że wiosną kwitną mi tutaj czerwone tulipany, niebieskie niezapominajki. A w lipcu 5 lilii. Po korze pełzają 2 kępy karmnika i 2 tojeści rozesłanej.

Druga rabata - ok 320 cm długości a szerokoś w najszerszym punkcie ok 2 metry. Rosną tutaj: smaragdy, migdałek na pniu, jałowiec ciemnozielony i jasnozielony, lilie, rozchodnik, cyprysik. Od sąsiadki przechodzi do mnie pięciolistkowy winobluszcz. Wiosną dosadzam begonie.

Rododendronowy ogród II. 16:10, 19 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)
A może jakbyś przygarnęła jednego kota, to pogoniłby resztę rywali???

U mnie też sie pojawił znów nowy... i mam psa.... i co z tego?? Jak on nie gania kotów?? No chyba, ze uciekają, ale jak siedzą spokojnie to nawet nie zareaguje...

Jakoś nie wydaje mi się by to była prawda bo już dawno by któryś inne przegonił .Zobacz jak mi lilie powykopywały

Nornice grasują a żaden sie nimi nie zajmie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:59, 17 lis 2013

Do góry
...lilie piękne...takie dorodne...a acanta nie znalazłam...
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:08, 17 lis 2013

Do góry
Ela - jak się namnożą to nornice może aż tyle nie zjedzą Miałam nornice i lilie rosły.. to moje pierwsze lilie.. mam je od 2008 roku.

Robaczek - wygląda na to, że 3 Kompozycja mimo woli... musiałam przesadzić lawendy spod katalpy A lilie też musiałam posadzić i tam sie upchnęły, miejsce było
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies