Opisałam sie i wykasowałam... robię tak jak napisałaś... najgorzej, że zapominam i wsadzam potem w to samo miejsce inne niszcząc cebulki.
Pewne lilie i bezproblemowe to azjatyckie i tygrysie.. możesz od nich spróbować uprawę. One rosną jak chwasty. I pięknie sie mnożą... kwitną też najszybciej. U mnie fajnie rosna też Trumphatory. Orientpety niestety wymagają czasu aby urosły do właściwych rozmiarów. Mam kilka lilii które uważam za bezproblemowe, a niektóre dopiero sie zbierają by pokazać że są ładne.. zależy to wszytko od wielkości cebuli jaką sie kupuje..
To są Azjatki, te rozdawałam na spotkaniu u Alinki.
No to tylko Ci pozostają niskie azjatki doniczkowe.
Ale ta wysokość jest ich atrybutem.. bo można posadzić pomiędzy czymś wysokim, jak przekwitną sie ucina i ich nie widać.. W pierwszym roku, dwa lata czasami trzeba je podwiązać, ale jak sie zestarzeją to już same stoją na baczność.. np Lankon od początku trzyma sie sama i nawet wichury co łamały mi drzew nie złamały lilii... a ostróżki połamało wszystkie.
Te miały co najmniej 2 metry
Po wpisie Pszczółki wrzucę zdjęcia które pokazywałam.. ale teraz z hasłem gdzie można posadzić lilie..
Z trawami.. po prawej widać lankony, po lewej żółte azjatki. Potem są orientpety różowe.. co mnie licho zawsze skusi, aby żółte z różem sadzić?? Ogólnie są tu trawy , akant, róża, magnolie, liliowce i inne..
Aniu coraz ładniejsze te lilie pokazujesz
Podoba mi się ta LANKON,ale u ciebie to giganty,ja w tamtym roku zamawiałam w KWIATYLLO drogo ale duże cebule i kwitły ładnie,a gdzie ty zamawiasz może się skusze narazie notuje nazwy
Ale masz racje że między inymi kwiatami lilie się ładnie prezentują
Piękne lilie Aniu pokazujesz Lilie to dla mnie konieczność w ogrodzie i jedne z najpiękniejszych kwiatów lata. U mnie też już 2 setki przekroczyło, a teren duuuuużo mniejszy.... i jak tu z nich rezygnować O i Lankon zapisana jako konieczność bo piękna jest
Aniu ale piekne te lilie
U nas zimniutko ale nie tak zle jak w innych stanach tam to barrrrrrrdzo zimno
Nas jakos omijaja wszystkie te be be anomalia pogodowe
Mamy dzisiaj tylko -16C to nie tak zle ale cholerny wiatr ktory wzmaga to zimno
pozdrawiam