Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Rozpoznawanie roślin balkonowych 21:52, 11 paź 2018

Do góry
Maskonur1986 napisał(a)
witam,
czy ktoś wie co to może być za kwiat?

Przychodzi mi na myśl Bidens ferulifolia 'Sunbidevb' - uczep rózgowaty
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:02, 11 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

https://tvnmeteo.tvn24.pl/wideo/pszczelarnia-ogrod-na-brzegu-gorskiego-strumienia-odc-405,1,1,613297.html
https://tvnmeteo.tvn24.pl/wideo/zielona-oaza-ogrod-u-stop-klasztoru-odc-591,1,1,1531771.html
https://tvnmeteo.tvn24.pl/wideo/zakreceni-w-zielone-odc-676-hgtv-odc-14-seria-2018,1,1,1739594.html
https://tvnmeteo.tvn24.pl/wideo/ogrod-malej-mi-odc-522,1,1,1362288.html

te mi się udało odszukać tak na szybko
Myślę, że inni zaglądający pomogą

Mamy taki wątek, każdy linkuje jeśli chce.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4644-z-maja
Czy zakładać trawnik od nowa - co rok nowy trawnik 19:44, 11 paź 2018

Do góry
KamilWPR napisał(a)
Witam mam problem mam zrobiony przez ogrodnika trawnik od domu że spadek do płotu teraz mam zamiar się podnieść terenem i tu idzie pytanie czy zasypac trawę ziemia ubić zasiac czy jakieś inne pomysly

Nie rozumiem pytania. Napisz po polsku ze znakami interpunkcyjnymi i najlepiej zamieść zdjęcia.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 19:33, 11 paź 2018

Do góry
Nie wiem, czy to są buki Atropunicea. Ta odmiana ma bordowe liście, a te raczej są zielone.
Rozpoznawanie traw 23:47, 10 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te zielone jakby ze smugami to 'Beni Kaze' albo zwykła H. macra, a ta jasna w środku 'Albostriata'.
Dzięki Danusiu za pomoc
Pszczelarnia 21:58, 10 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W tym roku bardzo przekonałam się do wszelkich astrów, i wysokich i niskich. Nakupiłam sporo. Wrzesień i paźdź. pod znakiem zakupów astrowych. Wychodzą na czoło, przed floksami, które do tej pory wyprzedzały astry

Danusiu, mam niewiele astrów. Violettę, Andenken an Alma Poetschke, Kristinę, divaricatus (moje tegoroczne olśnienie, nawet do lekkiego cienia i pod drzewa), Breslau, Little Carlow, Moench, Lady in Red. Kolekcja astrów zasługiwałaby pewnie na osobną rabatę późnej jesieni, z prosami, miscantem Purple Fall, palczatką i jakimś białym (piuropusze) miskantem.

A ja sobie oglądam dalie. W tym roku na podium stawiam te:

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:34, 10 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moje dalie jeszcze się trzymają. Po wykopaniu myję mocnym strumieniem i suszę w namiocie kilka dni. Odwrócone na doniczkach, żeby woda odciekła. Czyściutkie pakuję w gazety.
Ale z ziemią też można przechowywać.

Ja właśnie z ziemia przechowuje, wykopuje otrzepuje z grubsza i do paczek i pudeł idą, a w nich do piwnicy....nie owijam niczym i nie podsuszam w tym roku bo ziemia izoluje przed zbytnim zasychaniem. W tym roku ziemia sucha nie ma czego podsuszać, to tylko jak mokra i po deszczach się kopie bo lata zdarzają się różne
Tak mnie babcia nauczyła dawno temu dalie przechowywać
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:01, 10 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Koteczka śliczna. Kiedyś ktoś mi powiedział, jak dostałam Pusię (miała więcej czarnego) - szylkretka w dom, szczęście w dom. Uwielbiam szylkretki Myślę, że nie bez powodu się do was "napatoczyła"

Ale by fajnie było Danusiu choć i teraz nie narzekam
Ten rok taki potasowany i trochę zły i trochę dobry. Trudny, ale i sporo satysfakcji niesie
Kiciusia wisusuje już się z Pokerem Szajka dogadała, pod bacznym spojrzeniem bawią się razem. Kontrola musi być bo On sporo większy i wydaje Mu się, że Ona ma tyle samo siły i tak samo duże zęby. Ale wszystko idzie w dobrym kierunku.

Tylko pierwszy raz mam kota, który zjada naraz tyle ile dostaje i nawet jak najedzony do rozpuku to się na kolejną porcję rzuca jakby nie jadł wcale.....hmmmm gdzie ona to mieści??? Bo już szersza niż dłuższa
Zdziczałe róże-pomoc przy przesadzeniu 07:53, 10 paź 2018

Do góry
Mam dziką różę pod płotem, bardzo jej pomogło walenie w korzenie dosłownie wielkiej kupy skoszonej trawy, rosła znakomicie i wypuściła pędy grube że aż strach. Obłóż starym obornikiem zmacerowanym. Wyściółkuj. Podlewaj. Latem daj np. nawóz dla róż, albo dla pomidorów.
Anna i Ogród 07:19, 10 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
My też nie zdejmujemy folii na zimę. Kilka lat wytrzyma.

Piękna, przypudrowana jesień w twoim ogrodzie.

No, czyli zdejmowanie foli to niepotrzebny kłopot. Kupno nowej to też mały wydatek w razie czego.
Ogród w Tarnowie 07:17, 10 paź 2018

Do góry
Mira, skoro ma 3 metry to przytnij, niech ma koronę
Ranczo Szmaragdowa Dolina 07:15, 10 paź 2018

Do góry
Koteczka śliczna. Kiedyś ktoś mi powiedział, jak dostałam Pusię (miała więcej czarnego) - szylkretka w dom, szczęście w dom. Uwielbiam szylkretki Myślę, że nie bez powodu się do was "napatoczyła"
Żywopłot strzyżony liściasty 07:08, 10 paź 2018

Do góry
raf napisał(a)
wow, wiesz może ile lat liczył sobie ten żywopłot z buku?

a tak to obecnie wygląda
jedne maja 30 cm a inne 2m,

Nie wiem ale tamten żywopłot może mieć i 50 lat a może nawet więcej, bo to ogród od pokoleń, a pnie buków bardzo grube

Twoje buki zetnij wiosną do połowy nawet, albo nieco wyżej. Mniej więcej na metr wysokości. W poziomie i w pionie. W ten sposób spowodujesz zagęszczenie żywopłotu niżej a nie ponad płotem, co byłoby bez sensu. Żywopłot powinien się zagęszczać od dołu.
Ogrodowo zakręcona. 07:06, 10 paź 2018

Do góry
Jak miło popatrzeć, jesteś wzorem pracowitej ogrodniczki. Brawo za wysiłek w przygotowanie gleby. A pomocnym dziewczynom dziękuję za wsparcie w tym wątku. Będzie ślicznie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:01, 10 paź 2018

Do góry
mira napisał(a)

Ja już wykopuję dalie i suszę bo u mnie już niestety po - jak masz swoje to pokazuj - pożeram wzrokiem wszystko

jak długo suszyć dalie - nie wiem bo suche wykopałam

Moje dalie jeszcze się trzymają. Po wykopaniu myję mocnym strumieniem i suszę w namiocie kilka dni. Odwrócone na doniczkach, żeby woda odciekła. Czyściutkie pakuję w gazety.
Ale z ziemią też można przechowywać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:59, 10 paź 2018

Do góry
Miro, ja mam agapanty w świetle na stryszku z okienkiem, ale wcześniej, gdy były u Mamy, to stały w komórce z węglem, a tam światła jak na lekarstwo było. Można i tak i tak agapanty przechowywać, ale szałwii bez światła nie da się utrzymać do wiosny.
Anna i Ogród 06:54, 10 paź 2018

Do góry

Anna i Ogród 06:53, 10 paź 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies