Dzisiaj postanowiłam zamieścić zdjęcia całego ogrodu. Bez szczegółów, tylko tak jak wygląda w maju tego roku. Ogród w takiej formie powstaje już czwarty rok, ale rosną w nim rośliny, które mają 25lat i więcej.
Tak Renatko, praktycznie każdy tulipan ma swój specyficzny zapach, a w grupie to już w ogóle bajka.. zwłaszcza popołudniu
Dziś już tulipany Rose są wycięte oraz pomyłkowe kremowe Foxtrot Yellow także, więc uspokoiło się kolorystycznie Te "szczypiorki" między nimi, to czosnki główkowate, ale póki co nie widzę w ogóle ich główek, może jeszcze jest za wcześnie.
Tulipany:
- 'Angelique',
- 'Foxtrot Rose' - prawie taki sam jak 'Angelique', ale bardziej różowy,
- 'Negrita Double'.
Fajnie wyglądają te brzozowe pieńki na oczkach. Ja wczoraj przywiozłam z gór fajny kijaszek drewniany, chyba odgapie od Ciebie i położę na oczku. Pistie tez musze kupić i rogatka bo po zimie nie ma.
Memory musze podzielić, wykopać połowę bo mi zjadł szmaragdy i będą łysieć przez niego. Mam dla nich nowe miejsce przy basenie, żeby przesłonić go od sąsiadów.
Pięknie kochana, pięknie!!!!! Kiedy ja do Ciebie trafię??!! Szkoda, że tak daleko mieszkasz ...
Dzień dobry wszystkim !
Proszę o poradę czy już kosić czy jeszcze nie
Trawnik wysialiśmy na koniec kwietnia tj 27.04.2021 dokładnie.
Zauważyłam że trawa kiełkuje jakoś 9.05
Mija zatem ok 2 tyg od pierwszych kiełków i prawie miesiąc od posiania. Trawa ma różna wysokość, jednak większość listków ma ok 6-7 cm.
Czy powinnam już zacząć ja kosić ?
Boje się, bo jest bardzo delikatna (jak na niej stanę to potem długo widać ślady).
Martwi mnie też, że są miejsca w których nie wzeszła. To normalne ? Powinnam już ją w tych miejscach dosiać?
Kamcia rób -super to jest ja będę jeszcze wkopywać takie misy koło moich klonów ....
stanowisko -u mnie bardzo słoneczne ,południe
wykonanie -kastra budowlana ....dół i do niego ta kastra -ja nie dawałam,ani piasku ,poziomowałam na oko -co widać
rośliny ....co w środku -to nie pamiętam -muszę do Ewy zajrzeć i jej podpytać ....albo poszukam w zamówieniach
wokół roślin u mnie macierzanka ,hakone ,irysy ,jeżówki białe niskie ,przetaczniki niskie niebieskie -nie pamiętam też ich nazwy ....jak zakwitną ,to może sobie przypomnę
utrzymanie -nic cały sezon przy nich nie robiłam oprócz dolewania wody ....
teraz w dwóch wymieniłam całą wodę bo było bajoro zielone ....i tyle
Mam nadzieję ,że pomogłam ....a jak nie to Zuzanna z antracytu też robiła teraz mini oczko i wzorowała się na blogu ....tym chyba https://ogrodtamaryszka.blogspot.com/2016/03/jak-powstao-moje-oczko-wodne-zamarzya.html
Witam Was po przerwie. W ogtodzie zaszły pewne zmiany. Budowana jest altanka z funkcją wypoczynkowo użyteczną, także dla samochodu. Altana będzie przyozdabiana, jest w trakcie wykańczania. Bardzo się cieszę, że powstaje Dalie posadzone, zaczynają kwitnienie kosadzce.
W tym roku będzie dużo kwiatostanów.
Miałem sporo roślinek do posadzenia, między innymi skrzynkę himalajków alpejskich i do posiania do gruntu jednorocznych. Ogólnie jeszcze nie wszystko jest posadzone, bo trzeba znaleźć na to miejsce. Winogron został usunięty, dlatego zrobiło się więcej miejsca, gdzie stanie drewniana pergola, którą obsadzę glicynią.
Sosna postanowiliśmy wyciąć, bo były zbyt wysonie i przestały tasłaniać sąsiadów, do tego dawały sporo cienia.
Czy ktoś podsunąłby pomysł fajnego urządzenia tego terenu ładnymi roślinkami?
Aprilku
jeszcze nie wzorcowy ,ale powoli zaczyna być w miarę przyzwoicie
ja też te moje klony uwielbiam
nie wiem jak zabezpieczyć wodę w misie ...ja w 2 moich wymieniałam całą teraz -bo zielone bajoro z glonami było ....a trzecie czyściutkie ....
nie pamiętam jak te moje roślinki się nazywają -one niby oczyszczają wodę ....
jak znajdę co tam mam ,to Ci napiszę u Ciebie
w środkowym woda nie zmieniana ....potrzebuję jakieś konary ładne znależć
ja teraz też przesadzałam kolejne 2 Shainy -na nową rabatę ....krążyłam z nimi po całym ogrodzie ,aż w końcu znalazły miejsce na nowej ....są 3 razy mniejsze niż tamte z boku domu