Dziękuję Ciepła nam wszystkim brakuje. Dziś miałam skończyć sianie warzyw, ale zrobiło się deszczowo i bardzo zimno. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - odpoczną mi nogi.
Aniu mój ogród to co pokazałam jest w słońcu więc jak tylko zrobi się cieplej i słońce świeci to od razu wszystko rusza.
Dziś chłodniej słonecznie, ale zimny wiatr.
Nie zrobiłam Narcyzow też mam ich sporo. Tulipany jak nie będzie dużego mrozu to powinny ładnie kwitnąć. W zeszłym roku mi omarsly w maju -8 10 maja.
Też wiśnia kilku i bez połonin zapowiada się ładne kwitnienie,ale wystarczy jedna noc na minusie inpo wszystkim.
No widzisz Daria, u mnie jak zawieje... Właśnie zmieniłam zdanie i zrezygnowałam z odbioru tych jutowych z Obi (chociaż są piękne ale jednak jutowe więc z deszczem różnie) i kupiłam polipropylenowy duży 160x230 z Casto. Wszędzie szukałam tego wzoru od kiedy zobaczyłam go na grupie ogrodowej na fejsie a tu nagle wyświetla mi się reklama Casto i ten dywan. Od razu kliknęłam Tak jak pisałaś wcześniej, wygrała moja praktyczna strona duszy
Dywan jest dwustronny wiec będzie można sobie zmieniać
Dzisiaj jade go odebrać ze sklepu
A ławka, którą nie dosłali okazała się w sklepie niedostępna i muszą ściągać z innego miasta, więc pewnie kilka dni to potrwa.
Ja już na jesień zaplanowałam co muszę przesadzić, a co rozmnożyć.
Bardzo spodobały mi się te kremowe prymulki. Jesienią je dzieliłam i wiem, że tej jesieni powtórzę ten zabieg.
Buziak
Hiacynty mam je tu na lewym brzegu aż do płotu, muszę je przenieść w jeno miejsce.
Wszystkich razem kwitnących w ogrodzie mam 64szt
Tu właśnie na narożniku chcę posadzić tych 5 nowych lawend
Niektóre drobne się robią po latach , ale te różowe maja taki śliczny zielony paseczek
Te białe mam od 4 lat i nadal są pełne
W połowie marca pojawiły się mocno spóźnione przebiśniegi
Chciałabym ich więcej, ale nie mnożą się jakoś zbyt szybko. Nie spotkałam ich również w sprzedaży w lokalnym sklepie ogrodniczym
Udało mi się jednak kupić na lokalnym ryneczku od starszej pani trzy kępki przebiśniegów. Z racji zamarzniętej jeszcze ziemi wsadziłam je narazie do donicy
Czy będziesz uzupełniać /dosadzać/ uszkodzone buksy?
Masz je w trzech rzędach, czy tylko w dwóch? Jeżeli w trzech, i to środkowy zaniemógł, to wywaliłabym je w siną dal, przynajmniej nie roznosiłby choroby.
Gorzej jak w dwóch, obcięcie sfatygowanej części może poprawiłoby żywotność reszty, ale straciłabyś wizualnie. I tak źle i tak niedobrze.
Zakup nowych, do rozważenia- koszt równy byłby kosztom oprysku, tak myślę.
Jedną kępkę ciemiernika nie okryłam na zimę i kwiaty od grudnia cieszyły oko. Pomimo obfitych opadów śniegu kwiaty przetrwały
Reszta ciemierników wciąż pozostawała okryta od stycznia gałązkami świerka w obawie, że mróz i obfite opady śniegu zniszczą pąki kwiatowe
Zasadzony w domu do donicy czosnek miał już spory szczypior (świetny do kanapek)
Rukiew wodna na noc wnoszona do garażu a na dzień wystawiana do słoneczka ładnie się zazieleniła
Děkuji! záhonek u terasy už mám skoro hotový. (ještě chybí dosadit pár travin "ponytails" vzadu a dosypat do záhonku kůru.
Zasadila jsem tam buxusy, stipy "ponytails" a šalvěje "caradonna". Pak k nim chci ještě zasadit okrasné česneky allium "purple sensation". Možná zkusím zasadit i nějaké ty tulipány.
Co do magnolii - Leonarda posadź w miejscu gdzie nie będzie wiało ,
posadź tam gdzie będzie miał ciepło ,
Mój Leonard - jest w złym miejscu i ciągle marznie
Potrzebna mi pomoc postanowiłam dokończyć taras i stawiam ściankę z osb i pod spodem ma być donica tylko czy zostawić kolor taki jak jest i donicę zrobić ciemną ,a może płytę pomalować na czarno a donica jasna . Może ktoś ma pomysł ?