Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

eda 22:44, 17 lip 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Edytko, miło widziec Ciebie w akcji. Wiem, że goście w czasie urlopu sa mili, ale gospodarze też chcą swój urlop wykorzystać do własnego odpoczynku. Dlatego nie staram się narzucać nikomu swego towarzystwa.

Co nie znaczy, że gości nie lubię.

W moim mini sadzie jest nadzieja na owoce i trochę go prześwietliłam

Haa daje radę Hanusia i prace ogrodowe też jakoś idą i mam nadzieję że z warzyw też coś będzie ...U ciebie szał roślinności i kwiecia pięknie jest Owoce będą widzę smaczne
hankaandrus_44 23:16, 17 lip 2021

Dziękuję, Edytko, trzymam pion. Chodzę, a raczej tuptam, ale co tam. Ważne, że samodzielnie.Nareszcie się ochłodziło, w poniedziałek ruszam na dlużej w ogród.

Grusza czeka/

Dragonka 09:15, 18 lip 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Można by było i teraz, ale już nie ze zdrewniałymi pędami. I takie wsadzasz do doniczki zakopanej w ziemię. liście z pędu obcinasz zostawiasz tylko jeden. a dwa oczka w ziemi. Ukorzeniacz, i przykrywka z butelki. Wtedy jest zachowana równowaga wilgoci. Najlepiej nie brać sadzonki szczytowej, sa zbyt delikatne, poszukaj pędu z 5 węzłami . 2 szczytowe odrzuć, a trzy z jednym liściem posadź. I czekaj do jesieni. Oczywiście najlepiej ukorzeniają się w pobliżu kranika. Tak ukorzeniam również chryzantemy.

no niezłe przedszkole a co Ty tu masz Haniu ?

dzięki serdeczne za tak dokładne wskazówki, przydadzą się w moich eksperymentach.Napiszę jakie efekty będą-jak będą..

Cieszę się, że dosiałaś kosmos- to chyba mój ulubiony kwiat ogrodowy, śliczny, delikatny a jednocześnie wytrzymały, nie do zdarcia.

Czy na zdjęciu z rozsadnikiem w tyle te czerwone to jeżówki są jakieś?
hankaandrus_44 09:55, 18 lip 2021

Dosiałam kosmos, króry dostałam od Joli z O. Taki z rurkowatymi płatkami. Zobaczymy co z tego wyrośnie. Na rozsadniku nie mam jeżówek, mam werbeny pat. aksamitki, ,chryzantemy, budleja biała, i jakieś jednoroczne bez nazwy. Może jeszcze zakwitną.

Spoźnione te wysiewy, ale i wiosna u mnie była spóźniona. Może jesień będzie łaskawa.
Jeżówki wysiewam wprost do gruntu, Późną jesienią, o ile ptaki nie zjedzą nasion w międzyczasie. rozkruszam nasienniki i sieję w pobliżu matecznych roślin. Zawsze coś wykiełkuje. Gorzej z pieleniem wiosną, bo późno startują do życia.

Koper już za kilka dni pójdzie do ogórków, na rabacie zrobi się luźniej.
gogo 00:21, 20 lip 2021

Haniu, na widok Twoich winogron zawsze leci mi ślinka
Mój, ten co ma służyć za pnącze przysłaniające brzydką ścianę, nieźle się rozrósł, owocki małe, ale sporo
Będą dla ptaszków, ja go nie lubię, bo w smaku jak perfumy, to winogron na wino.

Ciekawa jestem tych rurkowych kosmosów, takich nie znam.
Coraz bardziej podoba mi się koper, ale do ozdoby, może wysieję i zobaczę, czy mi podpasuje.
hankaandrus_44 08:02, 20 lip 2021

Idę dziś zobaczyć, czy mi te kosmosy nie uwiędły.

Na razie słonecznie.

hankaandrus_44 21:28, 20 lip 2021

Kosmosy, dalej rosną w donicy, ale muszę je już wysadzić docelowo.

A dziś podziwiałam liliowce, i dalie.

hankaandrus_44 21:31, 20 lip 2021

hankaandrus_44 21:34, 20 lip 2021

I jeszcze coś...
Dragonka 17:37, 21 lip 2021

Oj wpadłabym na takie borówki z krzaka! Ale Ci rośnie wszystko, będą plony jak ta lala!
Piękne hortensje, jaka to odmiana Haniu?