Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Plamy na trawniku 16:42, 23 maj 2021

Do góry
Cześć,
chciałbym prosić o pomoc w uratowaniu trawnika. Trawnik położony z rolki w maju 2020, ma więc rok. Na początku wyglądał jak dywan, wydawało mi się że przyjął się dobrze, po kilku miesiącach zaczynał jednak bardzo żółknąć i stawał się dużo rzadszy, pomimo tego że mamy system do nawadniania automatycznego. Posiada bardzo dużo obumarłej trawy, grabiony były bardzo dokładnie na początku kwietnia, zrobiliśmy aerację i zastosowaliśmy nawóz yaramila kompleks. Grabienie wykonałem ponownie 2 tygodnie temu, gdyż tego filcu cały czas było dużo, i nie wiem czy nawóz miał szansę dobrze dotrzeć w głąb ziemi. Dodatkowo problem jaki występuje u nas na trawniku to stojąca woda, mieszkamy przy lesie wilgotność jest duża i jak przyjdzie ulewny deszcz to czuć że woda 'stoi' 2 dni i nie wsiąka, tutaj upatruję może powodów tego że trawnik tak wygląda. Zastanawiam się czy nie zrobić ponownie aeracji i czy nie zrobić od razu po piaskowania? Może jednak powód takiego wyglądu trawnika jest całkowicie inny i powinienem zacząć od czegoś innego?
N-ce Garden 16:39, 23 maj 2021

Do góry

Do góry
Czosnki powoli się rozwijają

Do góry
Hosty coraz większe.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 16:31, 23 maj 2021

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Asia u mnie przez 12 lat była cisza a teraz 5 domów się buduje i tak jak u Ciebie kolejne działki wydzielone. Jedynie na tyłach nie będę miała sąsiadów bo tam jest mój lasek

Ja też mam bezpieczny kierunek na wschód i południe, bo tu sąsiad ma szparagi

Tylko zachody zagrożone

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 16:30, 23 maj 2021

Do góry
Buk pospolity - Fagus sylvatica 16:30, 23 maj 2021

Do góry

Drugi Tricolor. Jest ciemniejszy niż poprzedni.
Zieleń, drewno i antracyt 16:27, 23 maj 2021

Do góry
Haniu, szczypiorek mi się dość mocno rozsiewa, zostawiam co roku 4 spore kępki.

Znowu grzmi...
Trochę przestrzeni na koniec. Strasznie mi ten nowy dom w zdjęciach przeszkadza, prawie wszędzie w kadr się wciska. Na niedobory kancików i palenisko nie zwracamy uwagi

Czas na kawę
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 16:25, 23 maj 2021

Do góry
Tutaj tulipany:
- 'Negrita'
- 'Shirley'
- i jakiś biały z różową nutą, który na początku jest cytrynowo-limonkowy, nie mam pojęcia co to za odmiana, bo to pomyłka Ale jest bardzo ładny i fajnie wyszło. Miał być 'China Pink'

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 16:18, 23 maj 2021

Do góry
No dobra, to w takim razie jest to aktualnie najbardziej nam odpowiadająca opcja. A przy tarasie tez byś walnął grafitową?

N-ce Garden 16:17, 23 maj 2021

Do góry
N-ce Garden 16:17, 23 maj 2021

Do góry
Do ogrodu chyba zawita jednak jakiś kolor, ale nie byle jaki. Dla mnie będzie to czarny dla innych bordowy Powodem tego stał się kupiony orlik i zrobione jesienią sadzonki żurawki ze starego ogrodu. Żurawki miały jechać do znajomych ale niestety pędraki zrobiły sobie stołówkę. Wczoraj odbyła się akcja ratunkowa: sadzonki zostały otrzepane z ziemi i wymoczone w mospilanie później trafiły na rabatę północną gdzie jest troskę miejsca zanim cisy się rozszaleją.
Ps. Na pierwszym zdjęciu ż 1 strony widać rzeczoną żurawkę i tak historia zatoczyła koło .
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 16:13, 23 maj 2021

Do góry
Krótki spacerek po ogrodzie bo nadciagaja ciemne chmury

Zieleń, drewno i antracyt 16:11, 23 maj 2021

Do góry
Na deszcz nie narzekam, ale grad i lodowaty wiatr to już dla mnie za dużo. Udało mi się kolejne okienko wykorzystać
Bardzo się cieszę, że pnąca przy tarasie przeżyła układanie bruku. Niestety skoczek nadal w natarciu, na pozostałych różach też. Mam na trawniku kilka nie koszonych miejsc. Stokrotkowo i pas pod łączkę krokusowa to moje ulubione

Ten lilak niestety ucierpiał podczas przymrozków, część pąków nie pokazała kwiatów.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 16:07, 23 maj 2021

Do góry
Dodatkowo na tej rabacie są kokoryczki oraz brunera 'Sea Heart', ma już u mnie ładne kilka lat, ale jakoś marnie rośnie, prawie nie przybiera na masie, nie ma spektakularnego kwitnienia pomimo, że sypię odżywkę, kompost... Dosadzam regularnie kolejne sztuki, żeby wreszcie mi się tutaj wszystko wypełniło liściem, ale ciężko idzie. Będę testować kolejną odmianę na sąsiedniej rabacie: brunera Jack Frost - może na mojej glebie pokaże coś wiecej

Buk pospolity - Fagus sylvatica 16:05, 23 maj 2021

Do góry

Ten egzemplarz bardziej grzeczny.
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 16:04, 23 maj 2021

Do góry
Słuchajcie, pospamuję jeszcze tulipanami, bo są tak piękne, że aż żal ich nie pokazać

Tutaj rabata w półcieniu, połączenie trzech tulipanów:
- niska 'Princess Irene',
- wysoka 'Ballerina',
- 'Purissima', która zakwitła jako ostatnia.

Ogród z zegarem 16:02, 23 maj 2021

Do góry
Aga , niby wiem, czego chcę, ale zawsze jakieś zmiany w trakcie wychodzą . Ale tak to już u mnie jest.

Aniu (ajka), dzięki

Kasiu, u mnie też są miejsca, gdzie perz perzem pogania . Wtedy nad kawalątkiem rabaty spędzam długi czas...Ale nikt nie obiecywał, że będzie łatwo i przyjemnie .
Przyczepka dobra rzecz, nie trzeba ciągle latać z taczką .

Aniu (anabuko) dziękuję
Rabaty wzdłuż ścieżki do oczka chcę obsadzić w hortensje, rozchodniki i trawy.
A wokół samego oczka będzie kilka klonów palmowych, może jakieś mniejsze derenie, jeszcze nad tym dokładnie nie myślałam.
Mam jeszcze też do skończenia rabatę przed bramą i inne z frontu.
Także roboty jest...aż za dużo

Dziś też trochę pozrywałam darń. Zostało mi "tylko" przelecieć jeszcze wokół oczka

Te rośliny i drzewka już tam były wcześniej, część z nich zmieni miejsce
I ta kupa ziemi też (kiedyś) zniknie.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:50, 23 maj 2021

Do góry
pawel2806 napisał(a)
A musisz akcentować ten podział paseczkiem? Ja bym zrobił całość w jednym kolorze i to ciemnym, skróci perspektywę.

Nooo powiem Ci, że mi się podoba prosto i ładnie, nie ma co czasem kombinować. Tylko zaraz mi tu pewnie jakieś minusy grafitowej kostki fachowcy wymienią
Buk pospolity - Fagus sylvatica 15:40, 23 maj 2021

Do góry

11 maja 2021
Przykład, o którym mówił Zbyszek. Ten buk Purple Fountain stracił wierzchołek i jak to nazywam "opamiętał się". Sam wybrał nowy. W związku z tym, że nie ingeruję w jego pokrój, wyrósł w taką formę. Zachwycam się nim.
Po lewej koronkowy Tricolor

16 maja 2021

22 maja 2021

Tricolor już różowy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies