Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:28, 09 maj 2021

Do góry
Mam placyk na basen. Miał być wyżwirowany i obsadzony hortensjami i trawami w środku na ławeczkę. Ale że basen stojący na środku działki mocno raził to będzie stał właśnie na tym placyku. Mocno go jednak widać z tarasu i zastanawiam się jak będzie wyglądał cały wkomponowany w rabatę Tutaj widać , że koło wychodzi w trawnik a może powiększyć obsadzić już przed kołem. Czekam na trawnik to teraz jeszcze można przestawić zraszacze
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:25, 09 maj 2021

Do góry
Należało tę odtworzyć ścieżkę z płyt. Ścieżka jest niżej niż ziemia, więc była otoczona deskami. Niestety przy wyciąganiu deski rozsypały się w rękach. Postanowiliśmy zrobić coś trwalszego - wykorzystaliśmy krawężniki. Zostały docięte do odpowiednich rozmiarów.

Skrzynia na zewnątrz też została uprzątnięta.

Niewtajemniczeni nawet nie zauważą

Niestety w szklarni okoliczne koty zrobiły sobie kuwetę. Nasze psy czują te kocie niespodzianki, nosy wkładają w ziemię i kopią w poszukiwaniu kotów
Poprosiłam eMusia by wymyślił jakieś zabezpieczenie, bo przecież szklarnia nie może być cały czas zamknięta. Wykorzystał niepotrzebną ramkę z obrazu i siatkę.

Od góry jest przymocowana takimi ruchowymi klamerkami.

Ogród Basi i Romka 10:25, 09 maj 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Szachownice, same kwiatki nie za wielkie

Tulipany botaniczne trochę w cieniu

Na koniec barwinek

Tulipany łądniutkie.
Szchownice ślicznie ci kwitną.
Muszę zobaczyć do mojej, jak tam moje.
Barwinek to już mi się za mocno rozpanoszył .
April podbija las... 10:21, 09 maj 2021

Do góry
April napisał(a)

W lesie tak dużo kolorów nie będzie, to bardziej stonowana część
Serduszki zaczęły kwitnąć

Serduszka są śliczne, muszę gdzieś kupić .
Chociaż one chyba bardziej do cienia?

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:17, 09 maj 2021

Do góry
Rozkładanie foli trwało może 10 min i po tym czasie można było ziemię z tych wszystkich doniczek i górek ponownie do szklarni wsypać. Komentarz syna, że nam się już maga w życiu nudzi

Dębowe zakątki 10:16, 09 maj 2021

Do góry
Szałwie już posadzone. Szafirki różne kwitną

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:13, 09 maj 2021

Do góry
Trzeba było wybrać ziemie tak na 40-50 cm, tą najgorszą przerośniętą korzeniami wywieść osobowa wywrotką. Część pozostała, bo nie mamy tyle ziemi by całość wymienić. Uzupełniliśmy też kompostem.

Tu widać jak korzenie się wpychają.

Należało zrobić barierę. Po namysłach podło na folię kubełkową. Od dołu w kilku miejscach przedziurawiałam ale tylko od tej strony dalszej od tuji.

Po uzupełnieniu ziemią została docięta.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:08, 09 maj 2021

Do góry
Na koniec coś z stylu przed i po - sporo pracy a niewtajemniczony nie zauważy

Szklarnia. Wykorzystałam syna 50 min przerwę w lekcjach on-line. Ale ile się musiałam mu wytłumaczyć tą bezsensowną robotę. Matka poprosiła by wybierał ziemię ze szklarni do taczek i wywoził przed domu i wysypywała do naszej osobowej wywrotki. To było nawet zrozumiałe. Ale potem kazałam ziemię do skrzyni w warzywniku wsypywać i do dużych doniczek. Na pytanie - po co? odpowiedziałam, bo za chwile wsypiemy ją w to samo miejsce z powrotem. I wówczas ile się musiałam natłumaczyć, by pracę kontynuował.

Ale do rzeczy. Choć tuje są oddalone od szklarni to ich korzenie przerosły całą ziemię. W sumie to się nie dziwię, szklarnia jest często podlewana, dużo kompostu jest tam dosypywane, różne gnojówki są stosowane. Rozpychały się korzeniami

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 10:01, 09 maj 2021

Do góry
ajka napisał(a)
Tawuły, co niektóre całe w bieli, ale kwitną niestety dość nierówno, może dlatego, że w zeszłym roku, niektóre mocno podeschły w doniczkach, zanim je posadziłam

Piękna ta tawuła podczas kwitnienia - też mam ją w planach, będę podglądać jak wygląda przez resztę sezonu.

A klona szkoda sprawdzałaś może czy coś go nie podgryzło?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:53, 09 maj 2021

Do góry
Dobrze, że większość posadzonych w poprzednich latach powtórzyło kwitnięcie i koloru nie zmieniło

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:50, 09 maj 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
No i dobra w wazonie tez cos powinno stać i cieszyć w domu
Judaszowiec sporo kwiatuszków zawiązał Opłacił się zakup i pakowanie
Czytam o wypadku rowerowym, ojć

Tak, judaszowiec fajnie się zapowiada.

Chodzę w kółko i dumam. Na razie kilkanaście pąki otworzyło, ale nie wiem co będzie jak wszystkie. Duży bukiet w wazonie się zapowiada
Wszystkie czarne posadziłam w rabacie w kręgu. Czarne są pomarańczowożółte. I tu z akceptacją gorzej.

Nie jestem przyzwyczajona do takiej ilości kolorów po zimie

Dębowe zakątki 09:47, 09 maj 2021

Do góry

Hortensja Dębolista idzie w liście

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:41, 09 maj 2021

Do góry
Krwiściąg mniejszy, który zaskoczył swoją zimozilonowością ładnie przyrósł i już pączki pokazuje.

Przedziwny Ogród 09:39, 09 maj 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)

WAW!!Cudnie.
Gapię się jak sroka
Ptasi gaj 09:37, 09 maj 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Roze pnące dzisiej przycięłam ok 20 cm od ziemi na szczęście odbijają. Paskudna zima trudno może się odrodza i będzie dobrze.

Trawka jutro do koszenia

Kiku piękna jeszcze nie wszystkie kwiaty rozwinięte może jutro zrobię fotkę calej

U mnie tez się szykuje drugie koszenie.

Ale pięknie ci kwitnie to drzewko.
To wiśnia ? Czy co to jest ?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:35, 09 maj 2021

Do góry
Na nowej rabacie cieszą już szafirki, pierwiosnki, tulipanki botaniczne.

Dębowe zakątki 09:35, 09 maj 2021

Do góry
Hosty idą w górę Jeszcze nie wszystkie w listkach.
Dużo w kłach. Trochę nawet ledwo z ziemi wystają.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 09:33, 09 maj 2021

Do góry
Do wymarzonego ogrodu jeszcze mu dużo brakuje, ale każda wykonana praca cieszy.
Wczoraj w końcu mogłam popracować: uzupełniam front o czwartego miskanta Morning Light, dosadziłam turzycę Evergold pomiędzy bukszpany. Z każdej kupionej sadzonki uszczknęłam kilka malutkich roślinek i zrobiłam 7 sadzonek. Zobaczymy jak będą rosnąć Posadziliśmy wiśnię, mąż skosił trawnik, ja wyplewiłam chwasty na rabatkach i w jagodniku-przechowalniku.

Zakwitł

Niestety tylko jeden. Zastanawiam się, czy dać im jeszcze czas do następnego sezonu czy się z nimi pożegnać, bo stanowisko ewidentnie im nie służy, mimo moich starań podczas przygotowania.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:31, 09 maj 2021

Do góry

April podbija las... 09:29, 09 maj 2021

Do góry
April napisał(a)

Tak, bo to dicentra spectabilis, te największe. A poza tym kępy bardzo różnej wielkości. Od malutkiej do jednego giganta. Nie wiem czemu takie nierówne.

Rododendronów mam ze trzydzieści, nigdy nie liczyłam dokładnie. Różnie sobie radzą, susza im nie służy.
Choć jak kwitną, jest czad

Zawsze podziwiałam te twoje rodki.
Ten twój kolorowy ogród.
Wygląda przepięknie.
I jakie ukwiecone. Ale jak ma się ze 30, to i efekty wielkie

Tulipany śliczne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies