Pokaż zdjęcie buków, będzie łatwiej sensownie doradzić. Buki można radykalnie odmładzać.
Takie zdjęcia zrobiłam w 2010 w ogrodzie Bressingham. Buki bardzo radykalnie przycięte, celem odmłodzenia, wybijają z pnia. Cięcie - koniecznie wiosna.
Teraz zrozumiałam pytanie - tak dalie z sadzonek, które przyszły w czerwcu po Bożym Ciele, wsadziłam w skrzynie warzywne. Niektóre nie wiem nawet jak kwitną, bo mają dopiero pąki, a niektóre już zakwitły. Zakwitły te, co są w bardziej ubogiej glebie i bardziej sucho miały.
Tu gdzie zielony pasek, ziemia była kopana...na bank jakiś rowek na kable albo rury. Tu gdzie pod tujami - woda spływała, a więc z nią składniki odżywcze, stad bardziej zielona i odżywiona trawa.
Spadek jest spory od tarasu, aby trawnik był równomiernie podlewany i odżywiony - zaleca się krótkie czasy podlewania ale często, aby woda nie spływała, a zdążyła wsiąknąć.
Jak wspomniałam wcześniej, można nas było oglądać podczas sadzenia żywopłotu z cisa (formowanego w przyszłości). Wszystko po kolei, kopanie rowu pod sznurek, podsypywanie kompostu, sadzenie, ustawianie roślin, udeptywanie, podlewanie).