No to juz teraz warto zrobic takie założenie i... dobrać pod serby takie gatunki co widać je będzie z daleka,co nie zginą tam.
np własnie dużo hortek, trawy w dużych plamach/pasamach, może tawułę brzozolistną- białe kule wiosną, jesienia czerwone liscie
O cebulach tez myslalam.to metr by wystarczyl na dwa pasy tak? Troche mi zal tej zimozielonosci kul ale moze faktycznie nie powinno ich zabraknąć am byc... ech teraz to juz spac do wiosny nie bede...
Kompost bedzie.trawy tez mam dostatek.
Dziekuje ze zechcialas doradzic
Hmmmm oczywiscie moge to zrobic tylko chwile mi to zajmie... Magnolio wszystko co zostalo juz zrobione na dzialce nie siega dalej niz na wysokosc domu.a dzialka ma ponad 3000 metrow. Co bedzie na srodku kiedys - dzis nie jestem w stanie powiedziec bo nie umiem zaprojektowac calego terenu na raz. Bo wszystko i tak bedzie powstawalo latami...
Przepraszam za jakosc ale moze to com pomoze-na czerwono omawiane miejsce.
wg mnie monotonności nie będzie, a takie nasadzenia mają 'moc'. No wiosnę zaminować tzreba będzie cebulowymi żeby nudno wtedy nie było.
szerokośc?... minumum 80 cm, lepiej 90 czy 100cm.
Glinę czy dodac z wykopów?- nie dawaj, ta z głębi to taka masa co nie ma dobrych cech w sobie, czasem miewa dużo związków z procesów beztlenowych, a i tak ucieka wgłąb z czasem. lepiej nawal kompostu, trawy koszonej.
Kule poczatkowo mialy byc podsadzone turzyca the beatles i z przerwa na jarzmianke i molinie."postawilam je tutaj bo balam monotonnosci tak dlugiej i skromnej w nasadzeniach rabaty.
A jak szeroka wedlug Ciebie musialaby byc ta rabata bo posadzic pas molini a przed nia pas jarzmianek (wtedy jarzmianki bylyby dalej od sciany).
Ijeszcze jedno-czy do rodzimej tam ziemi moge dodac gline by pomoc jarzmiance.mam gline z wykopu fundamentow wglebnika (warstwa pod czerna zienia).
nie przewale całego wątku, a chciałabym się zorientować co i jak i co jest już postanowione z tym terenem. Widzę że jest duuże pole do popisu. Jakbys narysowała plan z granicami, bryła domu albo jej kawałkiem, zaznaczyła co jest czy ma być ( co postawnowione) . Wtedy widać jak ma być ta rabata, skąd ja widać, jak ma być masywna itp.
nie jestem pewna jarzmianki, czy przy ścianie nie będzie stało gorące powietrze i czy jej nie przypali czasem.
same kwiaty jej z molinią będa cudne, ale kępy liści są dośc duże/szerokie- bardziej nadają się razem w układ pasów niż plam czy mijanek - ale Ty tak chcesz je posadzić widzę.
Mnie na tym rysunku niepokoi tylko naprzemienośc z buksami, bo rabata jest wąska, długa, więc nie da się tam pobawić w 'rzucone' kule w lekkich łanach, bardziej jest lekko- lekko- kule- i tak dalej
Jeśli chcesz tak ułożyc kule to raczej bym obsadzała je czymś niższym, jednak wtedy nie ma efektu ażurowej przesłony, ani 'wiatru' w tych nasadzeniach.
Ja bym po prostu posadziła trawy z bylinami, a kule bym sobie darowała tutaj
Ciesze sie bardzo ze pamietalas i jestes mimo "kaca"
Na gorze rabaty ma byc sama runianka.buksy na dole wsrod jarzmianki i molini jak na rysunku nizej.
Czy zastanawiac.sie jeszcze nad inna molinia czy zostawic Edith...? Murka nie musze i nie chce bardzo zaslaniac-wiem ze molinia sie nie da.chce jedynie zbalansowac biel sciany.
Ziemie mam urodzajna,czerna raczej tlusta ale nie tak gliniasta jak Gosia.ma nadzieje ze.dadza tam jarzmianki rade. Ciesze sie ze nie skrytykowalas tego zestawienia jarzmianka/molinia bo tak jakos mi ten.zestaw przyszedl do glowy a wielu zaskoczyl.
A rabata jeszcze nie jest wyznaczona.moze byc szersza kosztem trawnika.a jaka szeroka myslisz powinna byc?
a w kwestii drugiej rabaty- tej dużej- nie masz jakiegoś planu narysowanego?- jak tam ma być bym chciała wiedzieć... czy po prostu robisz po kroku, po kawałku?
matko, dziewczyny i nieliczni pozostali, ile tu napisane!
A mnie głowa pąka od rana i coś jakbym na kacu była ( a nie jestem ).
Przerzuciłam dyskusje, popodziwiałam inspirki, westchnełam do Stipy gigantea ( bardzo ja lubię i chyba gdzieś jednak spróbuję zimować), wzdrygnełam się na myśl o podmiance jej na śmiałek.....
Dobrze Asiu że napisałaś streszczenie- jeszcze dopytam- rabata ma szer 100 cm, a dłg 15 metrów, tak? Od zachodu, czyli raczej tambędzie bardzo ciepło- masz ziemie która trzyma wilgoć, raczej cięższą?- tak powinna być żeby jarzmiana ładna była w słońcu.
Molinię wybraliście super ona jest delikatniejsza od dużej KF, ma cieńsze kłosy, jest bardziej filigranowa, tu akurat bedzie z nia fajnie. Nie masz celu żeby zasłanić nią mocno murka, tak?
a na górze, na murku runianka z buksami ma być? czy sama runianka?
A ja sie balam za wszyscy bedo mnie omijac szerokim lukiem bo ich zanudzeale wszystko przede mna bo jeszcze jedna rabata zostala i mam nadzieje ze magnolia nam pomoze dzis.na Ciebie tez licze
O olchowych liściach nigdy nic nie słyszałam, to chyba mogą być Jedynie liście kasztanowców nie są polecane przez wełnowce.
W jednym z ostatnich numerów Gardeners World była informacja:
Łatwe w rozkładzie liście bogate w azot i wapń, które zmienią się w ziemię liściową w rok: jesion, buk, brzoza, wiśnia, wiąż, grab, lipa, dąb, topola, wierzba. (Czyli większość mam ja
Mocne i trwałe, ubogie w azot i wapń, które warto rozdrobnić kosiarką lub rozdrabniaczem: głóg, kasztanowiec, klon, magnolia, jawor, kasztan jadalny.
Wpadam nieraz z doskoku do Ciebie po cichu, muszę koniecznie na dłużej kiedyś z kawą wpaść i pooglądać na spokojnie
O olchowych liściach nigdy nic nie słyszałam, to chyba mogą być Jedynie liście kasztanowców nie są polecane przez wełnowce.
W jednym z ostatnich numerów Gardeners World była informacja:
Łatwe w rozkładzie liście bogate w azot i wapń, które zmienią się w ziemię liściową w rok: jesion, buk, brzoza, wiśnia, wiąż, grab, lipa, dąb, topola, wierzba. (Czyli większość mam ja
Mocne i trwałe, ubogie w azot i wapń, które warto rozdrobnić kosiarką lub rozdrabniaczem: głóg, kasztanowiec, klon, magnolia, jawor, kasztan jadalny.