Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:04, 08 paź 2018

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Danusiu cudna ta Twoja "angielska"historia

śledzę nieustannie od początku wasze poczynania i nadal nie mogę wyjść z podziwu..jak można z takiego nieużytku,wyczarować tak piękne miejsce

Szkoda Danusiu,że mam do Ciebie daleko,bo marzy mi się wizyta w Twoim ogrodzie
no ale.. może w przyszłym roku coś wymyślę

Proponuję Pendolino Właśnie syn ma zamiar pojechać do Gdańska tym pociągiem
Zapraszam serdecznie.
Lawenda - Lavandula 12:07, 07 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie ścinać, przecież kwitnie, niech kwitnie.
Zetniesz na wiosnę. To byłaby największa pomyłka ogrodowa, gdybyś ścięła wspaniale kwitnącą lawendę.

Lawenda często kwitnie o dziwnych porach, a zależy to od pory cięcia. Twoja widocznie była niedawno (latem) cięta, stąd kwitnie teraz.

Dziękuję Danusiu za odpowiedź, kwitnie drugi raz w tym roku, teraz trochę słabiej, latem było prawdziwe morze kwiatów Na wiosnę zetnę. Pozdrawiam
Wrzosy - Calluna 09:46, 07 paź 2018

Do góry
Bardzo łądnie, przydałby się jeszcze jeden kolor, pomarańczowy - są takie wrzosy, które mają pomarańczowe listki a kwiaty różowe mocno.
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:34, 07 paź 2018

Do góry
Pokaż ten trawnik.

Wapnowanie - czy aby jest potrzebne? Skrzyp - świadczy o kwaśnej glebie, ale czy na pewno jest kwaśna. Na ile kwaśna.
Z wapnowaniem bym się wstrzymała.

Ja bym zrobiła nawożenie nawozem jesiennym i na tym koniec. Na wertykulację moim zdaniem za późno, jest październik. Robiłeś już dwie więc wystarczy, trawnik może nie zdążyć się zregenerować.

Jakie przyczyny suchych placków? Nie wiadomo. Może to trzeba najpierw ustalić?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:58, 06 paź 2018

Do góry
Boltonia asteroides
Rododendronowy ogród II. 20:20, 06 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Myślałam, że u mnie nie było przymrozków, ale dziś okazało się że dalie ok, ale za to fasolka szparagowa przymrożona Jednak były przymrozki.

Były, Ty na działce nie mieszkasz to nie widzisz szronu, u mnie był na trawie i na dachach.Dzis był piękny dzień , pewnie u Ciebie również. Pozdrówka serdeczne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:03, 06 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No i teraz "miłośnicy szmaty" niech sobie wyobrażą nasadzenia w tej gęstości na szmacie. Tajemnica odchwaszczania leży bowiem w tym, żeby tak nasadzić, aby chwasty nie miały szans. Nie mam i nigdy nie będę miała szmaty w ogrodzie oraz będę ją zwalczać jako anty ogrodnictwo

Pozdrawiam Szefową. Jestem miłośniczką angielskich ogrodów i Anglii . Usłyszałam o nowym dziele i wpadłam '' luknąć '' chociaż nie mam czasu Także wybijam znajomym szmaty z głów. Sama mam wielkie połacie do gospodarowania i na razie daję radę samotnie i bez szmat…ale to trzeba naprawdę lubić - nie tylko na pokaz…
Gratuluję nowego projektu - jest piękny jak wszystkie inne !!!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:33, 05 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Chmura boltonii

Piękna, będę jej szukać.
Rododendronowy ogród II. 22:27, 05 paź 2018

Do góry
Myślałam, że u mnie nie było przymrozków, ale dziś okazało się że dalie ok, ale za to fasolka szparagowa przymrożona Jednak były przymrozki.
Bodziszek Max Frei 21:48, 05 paź 2018

Do góry
Aha, w takim wypadku posadź
Rozpoznawanie traw 21:45, 05 paź 2018

Do góry
Te zielone jakby ze smugami to 'Beni Kaze' albo zwykła H. macra, a ta jasna w środku 'Albostriata'.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 21:37, 05 paź 2018

Do góry
Na razie wystarczy, potem po latach może zabraknąć tej szerokości.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:31, 05 paź 2018

Do góry
Posłużę się swoim artykułem o piwoniach:

Zastosowanie piwonii w ogrodzie

Piwonie sadzimy na rabacie jako punkty przyciągające uwagę, albo tworzymy okazałe rabaty złożone z wielu piwonii, często w jednym kolorze, albo cieniowane. W zasadzie słabo się łączą z innymi roślinami ze względu na swą wyjątkowość i okazały wygląd. Łatwo tutaj o przesadę.

Jednak nasze obserwacje głównie w ogrodach angielskich wykazały, że wspaniale mogą wyglądać z kosaćcami syberyjskimi i brodatymi, bodziszkami, różami, delikatnymi trawami ozdobnymi, makami oraz roślinami cebulowymi np. żonkile, późne tulipany i lilie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/189-zachwycajace-piwonie

Jednak moja uwaga - niekoniecznie sadź "przed piwonie", raczej bym polecała mieszanie z piwoniami a nie sadzenie przed lub za. Prześledź galerię zdjęciową w art. Może coś wpadnie w oko.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:28, 05 paź 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:28, 05 paź 2018

Do góry

Chmura boltonii

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:27, 05 paź 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:26, 05 paź 2018

Do góry
Sesja zdjęciowa się odbyła, nawet być może będę miała swój portret (jeśli zdjęcia wyjdą)

Profesjonalista podchodzi do fotografowania inaczej niż ja. W fotografii jestem amatorem, ale jestem zadowolona ze swoich zdjęć. Choć nie są profesjonalne.

Te poniżej, to moje oczywiście

Wrzosy - Calluna 16:16, 05 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrób sobie "cegiełki" wrzosowe. Różne odmiany w cegiełkach.

Tak wyglądaja posadzone w jednym rzędzie naprzemiennie, Danusiu doradź proszę czy dodać jeszcze jeden rząd, zrobiłabym to w takich samych kolorach naprzemiennie z wrzoścami tak, aby nie było bałaganu.
Tam gdzie przerwa będzie murowana duża donica, ale powtórzyłam układ po dwóch stronach tej planowanej donicy. Nie wiem czy dobrze to wykombinowałam ale całość w moim "projekcie" wygląda ok.Tam gdzie zaznaczone kostkami będą drzewka kuliste.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:15, 05 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu piękna historia, taka rodząca się perła

Zacytowałam to zdjecie bo...Wyobraziłam sobie miny sąsiadow i zapewne mówili co to za dziwadła na ugorze obsadzają rów kwiatkami...teraz mina zrzedła niejednemu ...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:03, 04 paź 2018

Do góry
Nie można było pozostawić słaniającego się na nogach psa na pastwę losu. On by nigdy nie wyszedł z tego rowu. A tak, gdzieś sobie żyje. Ładny był.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies