Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Monia81 10:31, 03 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Monia, kupuję zawsze w Szkółkach Kórnickich. 20 jabłonek rajskich też tam kupiłam i wszystko dobrze szczepione.

Dzięki Ewuś jestem na ich stronie, szkoda, że nie wysyłają...
sylwia_slomc... 10:47, 03 paź 2018

Nadrobiłam, o różach się nie wypowiem bo nie umiem sobie różanek wyobrazić nigdy, u mnie róże na spontan sadzone i rosną też jak chcą, tnę tylko przed zimą i docinam wiosną jak ruszają.
Ale porzeczki pokazane przez Mirę mi się spodobały....zastanawiam się ile owoców można w kg zebrać z takiego krzaczka nie krzaczka.
Pszczelarnia 22:30, 07 paź 2018

Zagajanka napisał(a)

Myśmy z Claire Austin jakoś się nie polubiły - miała być biała, a ona jest mocno żółtawa. Miała u mnie strasznie cieniutkie pędy i przewieszające się kwiatki. Nie miałam do niej cierpliwości, by czekać aż się wzmocni. Czytałam chyba u DA, że może z niej wyjść róża pnąca / rambler, więc może potrzebować podpory. One z Crocus Rose chyba w podobnym odcieniu są, bierzesz to pod uwagę?

Nie chcesz zamienić Munstead W miejscami z Alexandrą of Kent? Obawiam się, że MW trochę się zgubi przy 3 krzaczkach Rose de Rescht - rozmiarowo i kolorystycznie...
W tym momencie cała prawa strona to stosunkowo jasne róze, a lewa jest w mocno wyrazistych kolorach. Ja bym te blade róze właśnie jakąś purpurą podkreśliła.

Ballerinę jakby co traktuj podczas cięcia oszczędnie, by chociaż trochę się zbliżyła rozmiarem do symetrycznie posadzonej Angeli - u mnie B. (tnę ją dosyć ostro wiosna) rośnie max do 120 cm.

Na pewno chcesz tam sadzić Elinę? Polecany przeze mnie wcześniej Pilgrim idealnie by się wpasował w to miejsce - kolorystycznie zgra się z Solero, chociaż potrzebował by pewnie podpory, bo może z niego pnaca róża wyrosnać. Ale kwiaty - cudo!

Reszta ok.

Co do C. Austin - co mogę dać w zamian? Może być w odcieniu Crocus.

Zamienię miejscami te róże (bladawce i purpury).

Mam kilka lat i Angelę, i Balerinę. Fakt Balerina jest troszkę niższa ale też zdecydowanie szersza. Angela u mnie zawsze była szczuplejsza.

Boję się, że Pilgrim będzie troszkę za wysoki(?). Może Hansestadt Rostock (widziałam u Małej Mi) będzie niższa?

Bardzo dziękuję. Piękna jesień trwa.

Pszczelarnia 22:37, 07 paź 2018

Migawki ze skrzyń kwiatowych, wszystko jeszcze kwitnie:

Pszczelarnia 22:38, 07 paź 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nadrobiłam, o różach się nie wypowiem bo nie umiem sobie różanek wyobrazić nigdy, u mnie róże na spontan sadzone i rosną też jak chcą, tnę tylko przed zimą i docinam wiosną jak ruszają.
Ale porzeczki pokazane przez Mirę mi się spodobały....zastanawiam się ile owoców można w kg zebrać z takiego krzaczka nie krzaczka.

Myślę, że z 3 krzaczków takich pionowych to jak z jednego tradycyjnego.

O czym szumią trawy i wierzby?

Pszczelarnia 22:49, 07 paź 2018

Monia81 napisał(a)

Dzięki Ewuś jestem na ich stronie, szkoda, że nie wysyłają...

Szkoda.

Może astry?

sylwia_slomc... 22:58, 07 paź 2018

Niesamowite nie mieliście jeszcze przymrozków? Ja wczoraj z Em zaczęłam dalie wykopywać, na razie jedna strona wybrana i pełna taczka wyszła. Tydzień temu je załatwił mrozik Takiego penstemona miałam w zeszłym roku, całą zimę były zieloniutkie, a wiosną w marcu zaschły na amen,z nasion nic nie wzeszło i już go nie mam Trudno, widać nie był mi pisany.
Może dla bezpieczeństwa opatul na zimę
Mala_Mi 07:13, 08 paź 2018

Ewa, malinę posadź jedną, tę jesienną, pięknie owocuje i długo, owoce zawsze bez robaków. I łatwiejsza obsługa, bo ścinasz wszytko na raz i spokój. Owoce są później, ale to zaleta, bo wcześniej i tak masz truskawki.

Agresty i porzeczki polecam na pniu, może nie takie plenne, ale zajmują mało miejsca, nie rozłażą się krzaczory (wystarczą ci wszędobylskie korzenie malin), łatwo się zbiera owoce.

Borówka jak pisze Mira... musi mieć mokro i musi być przynajmniej para.Pomimo gliny mają ją ze szmatą i korą. Super owocuje, tylko teraz ma za ciemno i już grzej. Pora coś wyciąć.

Fajna ta żurawka i niech ją paskudy mijają... bo opuchlaki jak widać u każdego w czymś innym się specjalizują.. u nie numer jeden to rozchodniki. Zniszczą co do jednego

Róża Hansted Rostock polecam.. u mnie jedna z najlepszych o ile nie najlepsza. Tylko kwitnie zawsze później niż pozostałe.

mikina34 09:35, 08 paź 2018

Ewo,
przybiegłam do Ciebie od Hani Gruszki z prośbą o pomoc w kwestii ozdobnego drzewka owocowego. Mam takie miejcie od przodu działki gdzie w rogu rósł grujecznik, niestety miała chyba za sucho i usechł w tym roku :/. Pomyślałam żeby na jego miejsce posadzić jabłonkę ozdobną, mam już w innej części ogrodu Olę i Dolgo, tam pasowałaby taka z kulistą czy też szerszą koroną, raczej nie kolumnowa. Tłem są nieśmiertelne szmaragdy, dołem rosną berberysy m.in. green carpet, red pillar, halmond pillar i trzy spore kule bukszpanowe. Podpowiedz proszę co by tam pasowało?
Gardenarium 10:12, 08 paź 2018

W tym roku bardzo przekonałam się do wszelkich astrów, i wysokich i niskich. Nakupiłam sporo. Wrzesień i paźdź. pod znakiem zakupów astrowych. Wychodzą na czoło, przed floksami, które do tej pory wyprzedzały astry

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies