Daria żadnej nowej rabaty nie robię. Powsadzam gdzie się da taki misz masz.
Jak oglądam wątku też tak mają i jest kolorowo. Posadzę między iglakami dobrze nawioze i będą rosły.
Wiola powinno się wykopywać tulipany jak liście uschną, ale robiłam to tylko raz potem zaniechałam. Wykopują aby odpoczęły od ziemi przynajmniej przez 2 m-ce i trzeba je oczyścić z cebulek przybyszowy nowych małych które nawiazaly. Po ten przestałam wyciągać i niektóre pojedyncze kwitną do tej pory.
Poczekaj może zakwitną to, że teraz zielone to nie świadczy o tym, że nie będą kwitły. Po okwitnieciu o wyschnięciu liści ok 6 tygodni to trwa to wyciągni. I te dorodne wybierz. Resztę zostaw wysiej gdzieś aby dorastały jesienią lub wyrzuc.
Właśnie jak to wszystko zebrałam za głowę się złapałam. Też będę siac cynie które bardzo lubię mam swoje gatunki chryzantemowe.
Mam jeszcze do siania dalie kolnierzykowe, ale tak jak Hania z żywopłotkow cisowych pisała nie ma sensu wcześniej siać bo i tak w lipcu kwitna.
Podczas obchodów co tygodniowych zdziwiłam się różami mają już spore paczki.
Tulipany, czosnki też wysokie.
Nie wysadzalam w zeszłym roku tulipanów wiec porosły spore kępy. Ciekawe ile będzie kwitło.
Z daliami różnie bywa od kilku lat ich nie sadzilam. Wyrosły wysokie i trzeba było tyczkowac i podwiązywać część się połamała więc mi się odechcialo i zostawiłam w glebie. Znowu wróciłam ale do niskich. Może nie wyrosną wysokie chociaż dalie lubią obornik czy kompost i potem rosną jak oszalałe.
Jak pisałam w zeszłym roku kosmos na kompoście to wyrósł na 2 metry i zaczął kwitnąć pod koniec września i już go więcej siać nie będę przez jakiś czas.
Jakieś nasiona miniatur znalazla.
To są dalie ale wszystko wymieszane rozłożyłam i tyle tego. Bishop... Mam 8 krzaków. Bardzo mi się podobają ale w realu ich nie widziałam więc jestem bardzo ciekawa tej dalii Bishop...
Przegladam twoj watek pedzisz, ze nie nadazam. Natrafilam na ptaszki pokaze jak tyllko zrobie fotki tzn po niedzieli. Sa w. Pudeleczkach i trzeba wyciagnac i sfocic.
Ja tyle wszystkiego nakupilam, ze juz nie wiem co mam. Mini dalie tez wczoraj przyszly w paczce. Prawde mowiac nie ma sensu kupowac w necie. Czlowiek taki napalony i kupuje.
Dzisiaj u mojego ogrodnika po sasiedzku bylo to samo co w paczce malo tego oni tez w hurcie kupuja w bomix i sa jeszcze tansze. Bo musialam zaplacic za dostarczenie.
Mam dalie,. Kanny niskie, lilie, ostrozki, jakies jeszcze tam jutro bede sortowac.
Juz roz nie kupuje w necie widzialam zamowienie u ogrodnika i czekam az przywioza. Tak samo z azaliami bo mam jeszcze zamiar kupic klondyke pomaranczowa kilka krzakow.
Zagladam - jakzebym miala nie lubie to wpadam tylko czasem milczaco
Dalie planuje od razu do ziemi. Tak w zeszlym roku mialam od Hani i pieknie kwitly wiec nie bede podpedzac.
Zrobie jak ona i jak juz skoncza sie nocne przymrozki to wystawie skrzynki na dwor i bede polewac woda a potem do ziemi dam.
A wiesz Zoja tak napisałam o daliach strzelając bo widziałam sadzenie u ciebie i jeszcze u kogoś a to Hania która ma rzeczywiście ich mnóstwo.
Jednak zaglądasz do mnie bardzo mnie to cieszy, ale u mnie cicho ponieważ jak wszędzie roboty porządkowe tylko.
Jadę jutro może dam rady odkurzyć żwirowisko po ściętych trawach.
Zoja czy ty dalie wcześniej wsadzisz do doniczek czy od razu do gleby.
Wczoraj przyszła paczka z daliami. Chyba przesadziłam z nimi tyle tego już mam 2 siatki i karton duzy. Jeszcze nasiona mam wysiać dali kolnierzykowych. Tylko Zoja ma wiecej.