Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Moja bajka 19:08, 31 paź 2015

Do góry
Tydzień temu z rabatki pod murkiem wywaliłam wreszcie szmatę i ten paskudny brudno-szary żwir. Niby rabatka mała, a trochę tych wiader ze żwirem się uzbierało.

potem magnolia postanowiła zrzucić kiecę i było ogólnie dziś duuuużo grabienia. A tą rabatkę muszę sprzątać w kucki, żeby w te wszystkie zakamarki wejść

Ale za to już jest ok . Wiosną dosadziłam tu sporo zimozielonych roślin, więc ta rabata już nie będzie zimową porą zionąć pustką. Już nie będę jej nazywać koszmarkiem

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 11:00, 31 paź 2015

Do góry
Po mojej krzewuszce też nie widać jesieni. Moja magnolia Aleksandrina też jeszcze cała w liściach
Dam szansę mojej parasolowatej, bo chyba nie można mieć wszystkiego; )
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:51, 31 paź 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Ale u Ciebie kolorowo Super foty porównawcze. Trochę się zmartwiłam, że magnolia parasolowata gubi szybko liście, bo własnie ją pasadziłam jako soliter...

Reniu parasolowata uroda nie ma sobie równych! Ale i późno wiosną rusza i wcześnie opada - taki jej urok.
U mnie są 3 magnolie - Susan - całkowicie z lisciami i jako jedna z ostatnich drzew które gubi liście

A także gwieździsta i parasolowata która gubi liście teraz

I zostaje piękny dywan...
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:44, 30 paź 2015

Do góry
Ale u Ciebie kolorowo Super foty porównawcze. Trochę się zmartwiłam, że magnolia parasolowata gubi szybko liście, bo własnie ją pasadziłam jako soliter...
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:21, 30 paź 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Kasia korzeń super, przypomina trochę poroże jelenia . Muszę Ci do kompletu tego biało-zielonego bluszcza podarować, fajnie rozjaśni leśne zakamarki. Ogromnie się cieszę, że mogę inspirować moim zdaniem - ogrodniczkę doskonałą .
U Ciebie jeszcze magnolia świeci, a moja łysa jak kolano

W zeszłym roku magnolia zrzuciła liscie jako jedna z ostatnich. Parasolowata gubi szybko.
Za bluszcza będę wdzięczna, juz mi na studni rośnie

U Ciebie jest mnóstwo cudnych zakątków - ale ten zapadł mi w pamięć

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:30, 30 paź 2015

Do góry
kasiek napisał(a)
Z jeziorka przywiozłam korzonka Katko to inspiracja od Ciebi - tak mi się ten korzeń u Ciebie z bluszczem spodobał!

To tez Twój wpływ - dorwałam drugi dzwonki

Kasia korzeń super, przypomina trochę poroże jelenia . Muszę Ci do kompletu tego biało-zielonego bluszcza podarować, fajnie rozjaśni leśne zakamarki. Ogromnie się cieszę, że mogę inspirować moim zdaniem - ogrodniczkę doskonałą .
U Ciebie jeszcze magnolia świeci, a moja łysa jak kolano
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 23:31, 29 paź 2015

Do góry
Basilikum napisał(a)
moja magnolia mnie dzis zadziwila. W zyciu nie widzialam takiego cudu.

dzis chcialam zobaczyc czy sa juz paczki kwiatow i tak mnie zaskoczyla mile
Pierwsze zdjecie sprzed kilku tygodni, drugie dzis.

Też mam magnolię, ale u mnie nic nie widać, może jeszcze za mała.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 19:56, 29 paź 2015

Do góry
marzena napisał(a)
ja dzisiaj też przesadzałam...trzy metasekwoje posadzone wiosną, ktorym zmieniłam jednak miejsce, myślę , że na lepsze z róznych względów

liście...pełno ich wszędzie...też będę kompostować, ale myślę, że nie dam rady wszystkich zebrać...

Zmiany prowadzą do lepszego
U Ciebie to jest dopiero pracy z liśćmi. W ubiegłym roku wycieliśmy 5 drzew i wcale tego nie czuję, żeby było mniej liści

Jana napisał(a)
Jak Ci się nie spodoba magnolia jako soliter to sobie wymienisz dobrze wiedzieć, że miłorząb nie nadaje się jako soliter...

Jana, chodzi o to, że soliterem powinno być coś pod czym można chodzić, w formie piennej. Może być miłorząb z takim pokrojem
Zobacz sobie do wątku z miłorzębem, Danusia tam linki umieściła z przykładami.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/162-milorzab-dwuklapowy-ginkgo-biloba

Sylwio, po części się z Tobą zgadzam, po części nie. Nie przesadzam wszystkiego za każdym razem jak coś kupię... Szukałam dobrego miejsca dla nowo kupionego grujecznika, przesadzałam go kilka razy Uważam, że lepiej poprzesadzać zanim się ukorzeni, niż przesadzać każdej wiosny w nowe miejsce. Zgadzam się z Tobą, że ciągłe przesadzanie nie służy roślinom.
Z drugiej strony, jeżeli wiem, że mam jakieś błędy to lepiej je naprawić póki można. A ciągną się za mną jeszcze błędy, które zrobiłam na samym początku, m.in. taki, że kupowałam rośliny karłowe, kompaktowe, które do mnie się raczej nie nadają, bo giną w przestrzeni.
Cieszę się, że chciało Ci się napisać coś więcej Doceniam to. Odściskuje
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 18:09, 29 paź 2015

Do góry
Jak Ci się nie spodoba magnolia jako soliter to sobie wymienisz dobrze wiedzieć, że miłorząb nie nadaje się jako soliter...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:14, 29 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)
marta nie dochodzą do Ciebie emaile. coś mi ciagle wraca.

oj, znowu.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:53, 29 paź 2015

Do góry
ja też dołączam do gratulacji!!! Buziaki Gosiu
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:33, 29 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)

hihi tak Magnolia nieźle to wymyśliła

To fakt. Gratulacje trzeba złożyć również Magnolii, ale efekt, który pokazujesz to tez Twoja zasługa
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:25, 29 paź 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dobrze,że ząb pozwolił na zrobienie zdjęć jesieni u Ciebie.

Zachwycają mnie Twoje trawy i cały dobór roślin do tych traw. Bardzo przemyślane i skomponowane.

hihi tak Magnolia nieźle to wymyśliła
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:08, 29 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
Bandi ma swój sklep internetowy, i czasem miewa fajne promocje.
ja go lubię.Nie tylko kwasy, same kremy tez są dobre

tak, ważny w tych nedrogeryjnych kremach jest wąski skład, brak chemi czyli subs które potem nas czesto uczulają
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:59, 29 paź 2015

Do góry
Bandi ma swój sklep internetowy, i czasem miewa fajne promocje.
ja go lubię.Nie tylko kwasy, same kremy tez są dobre
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:39, 29 paź 2015

Do góry
tak szczerze to sama nie wiem czy bym wymieniała- to jest piekne miejsce do eksponowania większych traw. Pasuje i na trzcinniki i na miskanty.
Nie pamiętam Grazielli, a doszukać się trudno, czy jest dość drobnolistna jak Graciallimus, czy bardziej ma liście szersze- jak np Maleparthus? U Ciebie sprawia wrażenie raczej drobniejszych liści, co wydaje mi się świetne tutaj i właściwie mi w miskancie na tym by zależało.
U albmara jest fota Grazielli którą można sobie 'wkleić' w wyobraźni do Ciebie i mnie zachwyca
http://albamar.pl/pl/694-miskant-chiski-silberspinne-miscanthus.html

Podwójny rząd tu tez by się sprawdził i poprawił odczucia.

Trzcinnik znowu wczesny i bardziej delikatny,smukły....
ja widzę fragment u Ciebie, nie wiem czy stawiać na lekkość ( trzcinnik) i potzreba efektu wczesnego, czy raczej na bryłę- miskant
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:30, 29 paź 2015

Do góry
Grab w takiej formie potrzebuje raczej jedolitego tła, a tam ma być jakaś mieszana rabata? Może magnolia tylko nie krzak a drzewo.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:31, 29 paź 2015

Do góry
Szefowa potwierdziła moje przypuszczenia, że mój miłorząb nie za bardzo nadaje się na soliter, bo będzie zbyt szeroki...

Posadziłabym w tym miejcu grujecznika, ale pewnie nie da rady w pełnym słońcu Żałuje

Chodzą mi po głowie jeszcze:
grab formowany na bonzaj - ktory nawiązywałby do żywopłotu grabowego

magnolia parasolowata - ale intuicja mi mówi, że zbyt duża i przysłoni wszystko z tyłu

jałowiec hortsnam - tylko podoba mi się jego obecna miejscówa, to po co go przesadzać?

liliak w formie piennej - dekoracyjny tylko przez miesiąc, to chyba się nie nadaje

Ktoś ma jakieś propozycje?

Chodzi o to miejsce, 6 m od rabaty (z tyłu widać krzewy, których tam nie powinno być, muszę zrobić przechowalnik, a nie upychać, bo to sensu nie ma)

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:50, 29 paź 2015

Do góry
wg mnie mogą tu ładnie wygladać trzcinniki. Ale wiesz, przez pierwszy sezon tez je ledwo dojrzysz na tym tle, bo bedą miały po 5 źdźbeł, a one jeszcze cieńsze niż miskantów.
Ich atutem będzie to że juz w czerwcu zakwitną i będą zdobić do zimy.
Możesz je posadzić nie w rządku, tylko w dwóch , przynajmniej na części tego żwirowego trójkąta?- z tej foty wydaje się, że byłoby ładniej.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies