Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:56, 18 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Brzozy, sadzenie powojnikow ktore dzisiaj dotarły, odkurzanie, wertykulacja.... Muszę znow listę - plan zrobić

Się będzie działo! Też czekam z niecierpliwością na tę sobotę i na Twoją relację "po".
Pozdrawiam!
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 00:15, 18 mar 2015

Do góry
Dobrze, to może ta kreska powinna wstępnie tak pozostać - muszę ją tylko zwymiarować i czas brać się za jakieś rośliny. Chyba powinnam zajrzeć do projektu i może okaże się, że coś się z niego wykorzysta.

Mam jeszcze kilka bardzo problematycznych miejsc i tu liczę bardzo na pomoc.

1.na tyłach na długości 8 m musze posadzić szpaler drzew liściastych - myślałam o grabach rozpiętych na linkach. Lubię brzozy, ale boję się, że ich blaszki podczas kwitnienia będą się sypały do talerzy na tarasie (koleżanka tak miała - cały wieczór wybieraliśmy z drinków i talerzy blaszki/brązowe płatki brzozy). Może jakieś inne drzewa? Ambrowce? Wiśnie Kanzan?

2.z prawej strony czerowną kreską zaznaczyłam płot panelowy sąsiadki- jest zielony, nie wiem co posadzić na jego tle. Ważna informacja jest taka, że odległość od narożnika domu (przy jadalni) do płotu to niestety tylko 4 m.

3. Z jadalni widzę podjazd sąsiadki - gdy nie miałam firanek jeszcze - sąsiedzi wysiadając z samochodu kłaniali nam się a my znad talerzy rónież im się kłanialiśmy...

4. 2 kółka z frontu - to moje "eleganckie" rabaty frontowe, a tak naprawdę to są 2 trupy, które trzymam w szafie i boję się tutaj pokazać z obawy o efekt, jaki mogą wywołać, szczególnie u co wrażliwszych osób.

Pewnie powinnam to zobrazować zdjęciami.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:53, 17 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Brzozy, sadzenie powojnikow ktore dzisiaj dotarły, odkurzanie, wertykulacja.... Muszę znow listę - plan zrobić

A jakie powojniki kupiłaś??
Roztoczańskie klimaty 21:40, 17 mar 2015

Do góry
emilia napisał(a)
Przybywa trochę bylin i od razu robi się weselej, rabaty nabierają charakteru. Czekam na wiosenną odsłonę. Brzozy są zwykłe czy odmianowe?

Brzozy Doorenbos
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 21:15, 17 mar 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Gosia....a może na projekcie zdaje się, że działka większa, bo rośliny za małe Pan wstawił???
Trochę za dużo tam tych drzew, a wydaje się, że jeszcze miejsce jest!
Coś tu nie tak

Pewnie, że za dużo drzew.
Z boku to już całkiem.Pan dał 3 jarzębiny, pęcherznice te 3 sosny , 3 bioty i jeszcze klona flamingo i bylinowe,a i dęba.To ja nieznająca się widzę, że za dużo.A na tyłach nie widzę jakoś po obu stronach wiśni osobliwych.
Przy ławeczce może byłyby brzozy, albo te zółte klony.
Ogólnie Justyś Twój plan lepszy
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:46, 17 mar 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
No to w sobotę będzie się działo !!!
Trzymam kciuki za operacją Brzozy

Ogród na Batuty 15:41, 17 mar 2015

Do góry
ewalm napisał(a)
Ja zaglądam

W takim układzie głównymi elementami ogrodu są placyki i domek - będą się bardzo rzucały w oczy, skupiały wzrok i myślę, że to może być trochę przytłaczające. Ale Twój plan nie otwiera mi się w Paint i nie mogę na nim nic narysować. I cyferek też nie odcyfrowałam za bardzo. Była jakaś legenda co oznaczają? Jakie rośliny?

Ja bym rozważyła tak:
- zrobienie pergoli nad częścią tarasu pod oknami, kwadratowej jeśli wymiary na to pozwalają,
- schody z tarasu na przeciwko drzwi tarasowych,
- placyk z basenem gdzieś tam, gdzie teraz jest ten z huśtawką - taki placyk można otoczyć ławką z trzech stron, albo ustawić przy nim pojedyncze proste ławeczki i poza sezonem basenowym wykorzystywać do ustawiania przenośnego paleniska ogniskowego albo zimą ustawiać tam jakąś świąteczną nowoczesną dekorację, więc dobrze jak go widać z okien, no i na kapiące się dzieci też w sumie dobrze mieć widok z domu,
- domek i drugi placyk, ale już nie w kwadratowy chyba w końcowej części działki, ale nie na środku(czy to huśtawka dziecięca czy taka ogrodowa? musi być widoczna z okien domu bo chcesz widzieć synka, jak się bawi, czy raczej ważne jest co widać z huśtawki, kiedy się na niej odpoczywa?)

U Was fajnie by wyglądało otoczenie tarasu murkiem oporowym, taką obmurowaną podwyższoną rabatą, zamiast skarpy. Ale to pewnie nie przejdzie.

Dzięki, że zaglądasz

u mnie cały czas się wszystko zmienia. Już się zastanawiałam, czy powinnam wogóle coś wklejać
Co do roślin to 100% pewność mam tylko do żywopłotu: smaragdy, serby, aureospicata, no i oczywiście brzozy. Niestety jeszcze jestem na etapie, że zbyt wiele podpatrzonych zestawień roślin mi się podoba. Nie ochłonęłam jeszcze i próbowałam bez sensu powciskać w rabaty wszystko co mnie zauroczyło. Jak wiadomo tak się nie da, więc teraz postanowiłam rozważniej i wolniej planować. Jest już nowy plan z min. ilością zygzaków i roślin, bardziej prosty.
Basen celowo jest po prawej bo: od samego rana jest na słońcu i tam nie jest widoczny z ulicy. Zastosowanie placyka besenowego po sezonie, dokładnie takie samo jak napisałać - palenisko. Huśtawka jest zwyczajna, podwójna do bujania dla Kubsia. W przyszłości będzie hamak - jak oczywiście nic mi się nie zmieni. A zdjęcia robię telefonem, więc może dlatego nie chcą się otworzyć w paintcie??? Nie wiem sama.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:52, 17 mar 2015

Do góry
No to w sobotę będzie się działo !!!
Trzymam kciuki za operacją Brzozy
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:50, 16 mar 2015

Do góry
Widziałam stokrotki w oknie

Sobota aktualna, czy brzozy mają pierwszeństwo?

Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:55, 16 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
No coś pięknego A te twoje owocowe na tym ujęciu to niemal jak brzozy

Operacja plastyczna czyni cuda Mikro sad

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:14, 16 mar 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)

uwielbiam jak działasz, napędzasz mnie pozytywnie

No to zapraszam w sobotę Dzisiaj mi potwierdzono, ze brzozy w piątek dojdą. M juz mentalnie na pozbycie się starych przygotowany, zatem działamy
Ogród Małej Mi - sezon 2015 17:08, 16 mar 2015

Do góry
No coś pięknego A te twoje owocowe na tym ujęciu to niemal jak brzozy
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:44, 16 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Majenko, zmiany u mnie co roku Tylko muszę się spieszyć, bo M. narzeka, że już nic więcej nie będzie przesadzał A tu cała rabata wzdłuż podjazdu czeka na przeróbkę, dosadzę brzozy i zaplanowałam nową rabatkę z grujecznikami... Ech, w ogrodzie zawsze jest co robić

Masz racje ciagle cos sie zmienia czekam na przeróbke i kibicujezachwycaja mnie te kule koło tarasu ciagle wracaqm do tego zdiecia
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:33, 16 mar 2015

Do góry
Zwracam się do Was ponownie z prośbą

Chce zrobić 2 rabaty na froncie przed domem (strona południowo-zachodnia) i za bardzo nie wiem co i jak.

Poniżej rzut z wymiarami

A tak wygląda to co chce zagospodarować

Na około orodzenia posadzimy thuje prawdopodobnie szmaragd( thuji nie będzie od strony frontowej na szerokości rabat.
Na tej rabacie z lewej strony chciałabym żeby znalazły się między innymi jakieś kwitnące krzewy np azalie, różaneczniki, albo magnolia może też by się znalazło miejsce dla jakiejś karłowatej brzozy(bardzo mi się marzy mieć na działce brzoze). Za tą planowaną rabatą w tyłu w rogu jest drewutnia i ona tam zostanie.

Na rabacie między chodnikiem, a wjazdem chciałabym żeby między innymi znalazł się jakiś może nie za duży iglak (żeby nie zasniałam za bardzo okna), który w okresie świątecznym można by było oświetlić. Z drugiej strony chodnika, chyba pasuje też coś posadzić, żeby to wszystko współgrało ze sobą, może bukszpan?

Może mi coś doardzicie, co i gdzie posadzić (strona południowo- zachodnia)
Kosolkowa Pasja 08:13, 16 mar 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
O dzdzownicach się pomyśli.
Zdjęcia modrzewi? Nie wpadłam na to One takie nieogrodowe Znaczy- nas cieszą bardzo, bo nie ma już pustych miejsc, jest ładnie i równo. No i bardzo je lubię, takie są.. nieoczywiste Rosną jak im się podoba, gałązki powyginane, wiosną cudne jaskrawozielone, jesienią rude..i szyszki mi się przydają Uzupełnialismy drzewkowe braki. Na tyle drzew ile mamy trochę strat było niestety. Trochę się nie przyjęło, kilka w ubiegłym roku zalatwily nornice (!!), a teraz z kolei widziałam poobżerane brzozy i wierzby mandzurskie. Nie wiem kiedy te zwierzaki to robią. Stawiam na sarny. Ale nigdy ich tu tak blisko nie widziałam.

u mnie zające harcowały w tamtym roku i dokąd sięgały tam obżarły korę ;/

pozdrawiam poniedziałkowo
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 06:58, 16 mar 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Mam już trochę wrzosów posadzonych, nie wyglądają u mnie zbyt pięknie, a chciałabym je przesadzić pod brzozy. Chętnie zobaczę jak będzie u Ciebie.

Właśnie u mnie też te wrzosy jakieś brzydkie i zastanawiam się nad zmianą tej rabaty na nie wrzosową
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:13, 15 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)

No to jeszcze dopowiem i zmykam. W Wieluniu byłam ostatnio i patrzyłam na brzozy ale mieli tylko youngii i jakąś czerwonolistną- nic specjalnego generalnie Ale po latarenki to ja tam do nich jeszcze wrócę

Dzięki
A kupiłaś coś?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:11, 15 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Ożesz ty, no tak, na brzozy nie spojrzałam...
Tyle dobra było wokół

No to jeszcze dopowiem i zmykam. W Wieluniu byłam ostatnio i patrzyłam na brzozy ale mieli tylko youngii i jakąś czerwonolistną- nic specjalnego generalnie Ale po latarenki to ja tam do nich jeszcze wrócę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:06, 15 mar 2015

Do góry
Ożesz ty, no tak, na brzozy nie spojrzałam...
Tyle dobra było wokół
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:04, 15 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Renia, olśniło mnie właśnie, że miałam Ci napisać, jak ruszą ze sprzedażą u Blabusia. Byłam tam w zeszłym tygodniu (w centrum w Wieluniu) i powiem Ci, że oczoplasu dostać można
Duuużo towaru - są i kulki bukszpanowe, mnóstwo hortensji, różne drzewka szczepione. Jest, co oglądać

edit:
Doczytałam Twój poprzedni wpis - były i buki i klony

Dzięki wielkie
Jak tylko wydobrzeję, to wybiorę się na pewno
A brzozy były?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies