Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród - wspaniałe miejsce na relaks 00:06, 15 sie 2013

Do góry
Lilie pięknie Ci zakwitły .Pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:26, 14 sie 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ooooo...jest co oglądać u Ciebie. Ale masz żurawy!!!!!!!!!!!! Lilie...u mnie zaraz po różach, kocham je bezgranicznie NIE MAM JESZCZE ANI JEDNEGO LILIOWCA!!!! Ale gdzieś upchnę

Pozdrawiam

Dziękuje w imieniu żurawek Liliowce trzeba koniecznie posiadać są piękne
Moja działka. 20:31, 14 sie 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Ja Bogusiu tylko dwie lilie miałam w tym roku,
miały być białe okazały się różowe
przekwitły dawno, ale liście są zielone.

Żółte ci mogę posłać bo mam dużo
Moja działka. 20:25, 14 sie 2013

Do góry
Ja Bogusiu tylko dwie lilie miałam w tym roku,
miały być białe okazały się różowe
przekwitły dawno, ale liście są zielone.
Ogród cioci 11:33, 14 sie 2013

Do góry
Całe szczęście że kwitną jeszcze lilie późniejsze. A jak pachną nie da się pokazać.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:02, 14 sie 2013

Do góry
zawitka napisał(a)
Lilie były piękne w tym roku, ale szybko mi zrąbały liście lilii jakieś czerwone robactwo zanim się obejrzałam a wsciekła byłam, tłukłam to jak zobaczyłam Pozdrawiam cieplutko

To poskrzypek!! Moje też były chore. Jak ponakuwa pąki- widać takie czarne kropkina nich- to bardzo szybko opadają

Pozdrawiam
Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:02, 14 sie 2013

Do góry
Lilie były piękne w tym roku, ale szybko mi zrąbały liście lilii jakieś czerwone robactwo zanim się obejrzałam a wsciekła byłam, tłukłam to jak zobaczyłam Pozdrawiam cieplutko
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:05, 14 sie 2013

Do góry
Rabata z bylinami.poturbowanymi po gradobiciu i niektórymi odbijającymi jeszcze po przesadzeniu.....lilie na chwilkę dodały jej uroku

Ogród cioci 22:32, 13 sie 2013

Do góry
Lilie i ostróżki. Właśnie przekwitły

Moja działka. 21:06, 12 sie 2013

Do góry
Koniec świata znów o jesieni tu czytam Myślę, że za dużo słońca było i jest stąd przyspieszone kwitnienie.
Jesień może być, byle ciepła

Bougusiu, powiem Ci, że podtrzymałaś mnie na duchu mówiąc, że Twoje horti też lekko przysmalone słońcem są, i te lilie żółkną z nadmiaru promieni zapewne.
U nas nadal sucho

Pozdrawiam
Moja działka. 11:08, 12 sie 2013

Do góry
Moje lilie już przekwitły.Najdłużej trzymały liście białe i kremowe.Jeszcze liliowce kwitną.No i zakwitł marcinek- a to jesienny kwiat
Starorzecze na górce 15:08, 11 sie 2013

Do góry

agatanowa napisał(a)

Kasiu, no pisałayśmy o tej rabacie eksperymentalnej. A chodziło mi o to miejsce:

Tak jak pisałam, pierwotnie miałam dać tu iglaka (zeby w zimę też coś było oraz aby osłaniał rabatę przed silnym wiatrami z lewej) , ale nie mogłam dobrać żadnego, który lubiłby takie miesce: dużo słońca i nie był rudziejącym jałowcem. Z braku pomysłu posadziłam lilie, a malwy się rozrosły i w rzeczywistości bardzo mi się one podobają, dziury nie widać na rabacie. Ale zimą będzie smutek, żal i nostalgia.

Może tego Wojtka dać, bo bardzo fajny chudziak i pokrój wzniesiony - jeszcze poczytam. Może jednak nie będzie bardzo cierpiał od słońca. Nogi bedzie miał osłonięte. Albo odpuszę.

Co sądzicie?

A może świerk kłujący 'iseli Fastigiate'?

zdjęcia usunięte przez moderatora

znalazłam go w katalogu roślin dorasta do 3 metrów także nie za duży
Spotkanie Pabianice i okolice - sierpień 2013 13:21, 11 sie 2013

Do góry
Dziękuję za spotkanie, fajnie było!!

Parę fotek z wczoraj

cudny tatarak u Kasi - pewnie dlatego że ma wilgoć, u mnie padł po zimie

Nowa rabata z różami i wypasiony trawnik u Kasi - pytałam, mogę wrzucić foty Kasiu, koniecznie załóż własny wątek!

Mega hosty:

Nowe jeżówki:

Limka pod parasolem

Lilie wodne

Róża i owoc magnolii:

Hortensje:

Gospodyni prezentuje dziewannę
Starorzecze na górce 13:15, 11 sie 2013

Do góry
kasiek napisał(a)
Pokaż mi fotkę z tą scianą Agatko.

Kasiu, no pisałayśmy o tej rabacie eksperymentalnej. A chodziło mi o to miejsce:

Tak jak pisałam, pierwotnie miałam dać tu iglaka (zeby w zimę też coś było oraz aby osłaniał rabatę przed silnym wiatrami z lewej) , ale nie mogłam dobrać żadnego, który lubiłby takie miesce: dużo słońca i nie był rudziejącym jałowcem. Z braku pomysłu posadziłam lilie, a malwy się rozrosły i w rzeczywistości bardzo mi się one podobają, dziury nie widać na rabacie. Ale zimą będzie smutek, żal i nostalgia.

Może tego Wojtka dać, bo bardzo fajny chudziak i pokrój wzniesiony - jeszcze poczytam. Może jednak nie będzie bardzo cierpiał od słońca. Nogi bedzie miał osłonięte. Albo odpuszę.

Co sądzicie?
Ogród przy lesie początek 2012/2013 09:38, 11 sie 2013

Do góry
Limka ślicznie kwitnie .Ostatnie lilie .

czyściec takie wielkie kępy a w tamtym roku sadziłam takie małe jak na 2 zdjęciu.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:08, 11 sie 2013

Do góry
Parę fotek z wczoraj

cudny tatarak u Kasi - pewnie dlatego że ma wilgoć, u mnie padł po zimie

Nowa rabata z różami i wypasiony trawnik u Kasi - pytałam, mogę wrzucić foty Kasiu, koniecznie załóż własny wątek!

Mega hosty:

Nowe jeżówki:

Limka pod parasolem

Lilie wodne

Róża i owoc magnolii:

Hortensje:

Gospodyni prezentuje dziewannę

Krowy, staw i my... 00:10, 11 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
Moje chabazie .. posadź gdziekolwiek... a na miejsce docelowe zawsze możesz przekopać w przyszłości.. to byliny... i lubią podróże..

Mama mówiła, że jak masz ochotę na czerwono-ceglaste lilie, to może Wam dać Telefon do niej macie I mama jest zachwycona twoim eMusiem

Na razie siłą rzeczy, wsadziłam gdziekolwiek, a potem coś się wymyśli
Telefon mam, nawet zapisany kredą na ścianie domu Trzeba będzie odwiedzić ogród Twojej mamy.
No nie rozumiem, wszystkie kobietki zachwycają się moim eMusiem tylko w sumie to nie wiem dlaczego chłop jak chłop
Starorzecze na górce 23:04, 10 sie 2013

Do góry
kasiek napisał(a)
Agatka pierwsza rzecz to wiara we własne siły - to ona prowadzi do sukcesu!
Pamiętaj też że inaczej wygląda ogród który na kilka lat a inaczej jak ma kilkanaście. Zresztą za kilka dni wkleję fotki moich prób i będów kiedy tworzyłam ogród - oj zdziwisz się!
Rabata ekksperymentalna - świetna! Mozesz ewentualnie dodać tam jakigoś iglaka by zimą też było ładnie mi tu pasuje świerk Conica (jest zielony, niebieski i o żółtym przyroście wiosną). Poza tym jak sadzisz iglaczki między bylinami to one przytrzymują wyższe byliny,

Kasiek, niby wiem, że potrzeba czasu, cierpliwości itd. Ale rozum ekonomisty ze stolicy każe: teraz, zaraz, już, natychmiast! Czysty rachunek też wskazuje, że 14 lat to nie tyle samo co 1, czy nawet 3. Ale to wyuczone, więc jednocześnie dusza i serce humanisty podpowiada zgoła co innego. Trzeba czasu, wysiłku, mozołu i przede wszystkiem serca, zaangażowania. I tak powstaje zwątpienie we własne siły... To jak walka postu z karnawałem.

Na rabacie eksperymentalnej jest już laurowiśnia i ostrokrzew pod oknem większym (mają po 1-1,2 m i niewiele z nich wystaje ponad byliny - może i dobrze bo tam palące zachodnie słońce, a i tak świetnie im tam, ładnie i zdrowo się trzymają). Ubiegłej zimy w zasadzie nieokrywane (laurowiśnia dopiero w marcu, bo słońce zaczęło przypiekać i nagle przyszły mrozy po -12 C). Ale rzeczywiście to, co podpowiadasz, odpowiada moim zamiarom. Tam, gdzie gołe ściany miałam sadzić kolumnowe iglaki. Najbardziej podobały mi się jałowce i cisy, o conice też myślałam, choć nie kolumnowa (mam słabość, że tak określę, do kolumnowych, fastigiatowych - żeby nie napisać fallicznych - kształtów zarówno krzewów, jak i drzew. Hmm... ciekawe, co Freud by na to powiedział.. ). Ale jałowiec ponoć mocno wyajaławia i chyba woli Dolny Śląsk, u nas rudzieje. A cisowi (chciałam rodzimego Wojtka lub Taxus baccata 'Fastigiata', albo fantastyczny: Taxus baccata 'Aureomarginata') na południowo-zachodnim słońcu byłoby za gorąco. A conica ponoć łapie przędziorka aż nazbyt często na pełnym słońcu. I w ten sposób utknąłam w martwym punkcie i posadziłam tam malwy i lilie.

Jeśli ktoś chce i może doradzić, co tam posadzić z zimozielonychn, to będę niezmiernie wdzięczna.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:07, 10 sie 2013

Do góry
Uff, nareszcie działa mi net, coś szwankował dzisiaj. I po spotkaniu. miło spędziłyśmy z dziewczynami czas
Dziękuję pomysłodawczyni Kasi, było super, no i jej ogród... wypas! I nowe rabaty, ile kwitnących róż! Ach I limka pod parasolem, i lilie wodne i równiutki nowy trawniczek... super
I Anita1978 była, dostałyśmy po wypasionym sekatorze (dziękuję, na pewno się przyda!!!)

Byłyśmy też u Małgosi Margarete i Małgosi Margolki, fajne przydomowe ogródki przy szeregówkach
Jutro foty, bo coś słabo to idzie..
Szkoda że Bogdzi - Bożenki nie było mam nadzieję już lepiej się czujesz!!!

miłego wieczoru!
Krowy, staw i my... 21:15, 10 sie 2013

Do góry
Moje chabazie .. posadź gdziekolwiek... a na miejsce docelowe zawsze możesz przekopać w przyszłości.. to byliny... i lubią podróże..

Mama mówiła, że jak masz ochotę na czerwono-ceglaste lilie, to może Wam dać Telefon do niej macie I mama jest zachwycona twoim eMusiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies