Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 19:41, 15 wrz 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Bogdziu. dzięki za zdjęcia kosmosu Sporo go masz, u mnie tylko dwie roślinki wzeszły, ale nasiona chyba będą
Zakupy bogate

W tamtym roku miałam mnóstwo nasion , dostałam od Mai i Dzidki , większa czesc rozdałam a sobie trochę zostawiłam bo z miejscem krucho . Najwiekszy problem ze zbieraniem nasion to taki że one szybko dojrzewaja i sie rozsypują , nie sa podobne do tych zwykłych kosmosów i jak się przegapi to nie ma co zbierac ale jakbyś potrzebowała to poratuję oczywiście, daj znac jeśli bedziesz chciała.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 19:43, 15 wrz 2013

GorAna napisał(a)
Czytam o nowych zakupach i przemiłej wyprawie
Pozdrawiam niedzielnie

fajnie było Aniu i nie bez znaczenia że nie padał deszcz.Uwielbiam zakupy kwiatkowe w przeciwieństwie do zakupów ciuchowych których nie znosze.Pozdrówka ślę.
Bogdzia 19:52, 15 wrz 2013

bociek napisał(a)
Witaj Bozenko, Mam takie zaleglosci, ze az wstyd sie przyznac. Nie bylo mnie na Ogrodowisku prawie miesiac i nie bedzie znowu przez jakis czas Za duzo sie dzieje ostatnio, ale na szczescie nic strasznego, wiec w sumie pozytywnie

A skoro widze, ze jestes na forum to znaczy, ze z oczami juz lepiej Dbaj o siebie Bozenko

Sciskam i do nastepnych literek, mam nadzieje, ze wkrotce

Dzięki za pamięc Kasiu. Z oczami zdecydowanie lepiej choc nie do konca ale moge zyc juz normalnie a to bardzo wiele.Jeśli Twoje zniknięcia mają pozytywne przyczyny to lec ale szybko wracaj. Buziaki.
Bogdzia 20:02, 15 wrz 2013

Gabriela napisał(a)
Czytam tutaj, że kupiłaś cebulki czosnku niedźwiedziego. Marzy mi się on, nasiona siałam i nic nie wyszło. Poszukam tych cebulek, skoro się pojawiły na rynku i może wreszcie się doczekam. One są małe, jak szczypiorku, czy ciut większe?
Domyślam się że posadzisz w części leśnej? Jak się rozrośnie ten czosnek, pięknie wygląda i jak dla mnie całkiem fajnie pachnie, podobno zapach się psuje przy przekwitaniu. Ale mnie to nie zniechęca.
No i martagonowa kolekcja się powiększy w Twoim ogrodzie.

Gabrysiu jaka szkoda ze nie wiedziałam bo bym Ci kupiła . Co ja się ich naszukałam . Nie były bardzo dorodne i wzięłam tylko 10 , ale najważniejsze ze są. Sadzę na razie do doniczek bo się boję zeby mi nie zgineły , jak ich bedzie wiecej to dopiero pójdą do gruntu. Doniczki oczywiście idą do ziemi. To sa właściwie cebulki nieco podobne do psiegozęba ale chudsze , takie cienkie walce o dł 2-3 cm z korzonkami na jednym końcu. Już posadziłam więc zdjec nie zrobię. Jeśli gdzieś spotkam to bedę pamiętac o Tobie.Martagony jednego gatunku kupione wiosną tego roku wykopałam i posadziłam w nowe miejsce razem z nowozakupionymi które też sa tego samego gatunku. Te wykopane ładnie przytyły nawet zaczyna sie rysowac podział na mniejsze ale na razie posadziłam bez dzielenia, mam nadzieję że pomału zaczne sie dorabiac swoich przynajmniej w tym kolorze (wiśniowy) , oczywisce oprócz rudych czyli złotych jakie już mam i nieźle rosną . Z innymi kolorami gorzej . Na wiosne sporo kasy wydałam na nie ale efekt mizerny bardzo poza tymi wiśniowymi , zobaczymy jak bedzie w przyszłym roku .Pozdrówka śle.
Bogdzia 20:12, 15 wrz 2013

gierczusia napisał(a)

Też mi się żurawkowo podobało ... I znów mi ślinka cieknie

Kupiłam ale mnie slinka na ich widok nie cieknie . Poprzymierzam i zobaczę jak to bedzie , może i mnie się spodobają? Pozdrawiam Elu serdecznie.
Bogdzia 20:22, 15 wrz 2013

Joku napisał(a)
Zazdroszczę wam tych Skierniewic w pobliżu. Wspominam z przyjemnością piękne widoki z mojego wiosennego wyjazdu.

Masz rację fajnie jest jak można pojechac na taki wiekszy targ kwiatowy, a jak jeszcze w dobrym towarzystwie to już super dobrze , no i nawet jak sie nie kupi (bo nie ma gdzie posadzic ) to nasyci się człowiek widokami i to też jest fajne. Myśle ze i Ty musisz miec gdzieś w poblizu coś podobnego .My zresztą tak bardzo blisko nie miałyśmy bo 70km w jedną stronę ale co to jest jak tak fajnie było.Pozdrawiam Jolu serdecznie i ide do Ciebie.
Bogdzia 20:36, 15 wrz 2013

Elfik napisał(a)
Bożenko, melduję, że w mojej serdecznej pamięci też zawsze jesteś, i nawet przesadzałam 2 rodo myśląc o Tobie. Teraz dopiero widzę, jak bardzo rozsądnie trzeba wszystko sadzić, żeby roślinkom nie dokuczać przesadzaniem. Jeszcze chyba przesadzę 2 azalie japońskie, bo na jeden włazi rozrastająca się trawa, a na drugi ta potężna złocista tuja, co to radziłaś, by jej czubek przyciąć, bo sięgnie nieba. Czytałam o Waszych kłopotach zdrowotnych - ech! ...- ale na zdjęciu widziałam Cię, jak zwykle, promiennie roześmianą, co zresztą mnie nie dziwi, bo inną Cię nigdy nie widziałam
Ściskam mocno!

Elu jak miło że wpadłaś . ja też o Was często myslę i z M wspominamy a ostatnio nawet z dziewczynami przy okazji wycieczki do Kutna o Tobie rozmawiałyśmy. Nie jeden raz poróbowałam znależc Twój watek (nie zaznaczam ) ale szukając go zawsze natrafiłam na kilka innych do których też chciałam wejsc i tak jakoś Cię omijam.. Niestety człowiek się starzeje coraz bardziej i coraz mniej promienny bo i nie ma się z czego cieszyc. Pozdrawiam serdecznie a azalie teraz mozesz przesadzac lub bardzo wczesna wiosną.
Madzenka 21:27, 15 wrz 2013

Bożenko dziekuję za info o azali.

Ja również tym bardziej doceniam forum, że takie przyjemne zakupy można w grupie robić. Na dodatek towarzyszki zakupów nadają na tych samych falach i potrafimy się pochylać przez wiele minut nad jedną roślinką i mysleć, dyskutować, dyskutować..... Od gadania to nas języki bolą
weronika77 22:00, 15 wrz 2013

A wystawy jakiejś nie było? Rzeźbionych arbuzów? Nie ominęłabym.
Zakupów z braku miejsca nie mogłam planować.
Lecz gdybym tam była, bez planowania na coś bym się skusiła, albo nabrała... na jakieś świecące albo niebieskie lilie, cha, cha. Cleome ze Skierniewic 2012 mi nie wyrosło, a Tobie Bogdziu?
Ja ciągle choruję na Eden Rose pomimo dwóch porażek, niedźwiedzie futra też gdzieś " upchnęłabym na widoku".
Pozdrawiam Bogdziu i chciałabym Ci pokazać jakim ciekawym i nieokreślonym kolorem kwitnie teraz moja Rosarium, niestety nie da się opisać ani sfotografować.

barbara_kraj... 22:05, 15 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)

W tamtym roku miałam mnóstwo nasion , dostałam od Mai i Dzidki , większa czesc rozdałam a sobie trochę zostawiłam bo z miejscem krucho . Najwiekszy problem ze zbieraniem nasion to taki że one szybko dojrzewaja i sie rozsypują , nie sa podobne do tych zwykłych kosmosów i jak się przegapi to nie ma co zbierac ale jakbyś potrzebowała to poratuję oczywiście, daj znac jeśli bedziesz chciała.Pozdrawiam serdecznie.

Gdyby nie udało mi się zebrać ( wyjeżdżam na kilka dni), to chętnie z propozycji skorzystam. Jutro sprawdzę jak się mają