Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Narodziny ogrodu Eweli 14:19, 27 paź 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

a kiedy sadzilas ?

moja magnolia od wiosne ale jakas kiepska i chorowala a teraz po mrozach tez listki zbrazowialy

===================================================================
Dzięki za to, że zajrzałaś.
Betty sadziłam teraz - jesienią. Poczekam do wiosny i mam nadzieję, że pojawią się co najmniej liście
Pszczelarnia 13:56, 27 paź 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Marta, widzisz? Robi się porządek w zielniku/warzywniku. Borówki i jagody kamczackie nawet wysadziłam. I teraz zielnik mi się powiększył.

zielnik już był szlachetny bardzo,ale będzie zjawiskowy!
Super!
Czy wysłać Ci irysy trawolistne- miałam słać i zapomniałam, trzymam je w kątku. Chcesz je jeszcze?
Pszczelarnia 13:48, 27 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

i to jak kwitnie! Barwy jesienne, ciepłe, ale same ujęcia wręcz letnie....
Lubię tu zaglądać.
Przygotowania do sadzenia róż wyglądają smakowicie bardzo- pięknie się odwdzięczą różyczki, mam nadzieję

Marta, widzisz? Robi się porządek w zielniku/warzywniku. Borówki i jagody kamczackie nawet wysadziłam. I teraz zielnik mi się powiększył.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:50, 27 paź 2015

Do góry
innym razem Aga- połamało mnie, ledwo siedzę- chyba mnie zawiało, więc boli mnie i kark i plecy....
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:40, 27 paź 2015

Do góry
ja Ci zostawię też jesienny motyw, choć z trochę wcześniejszej pory

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:26, 27 paź 2015

Do góry
chłopaków chyba nie przygnębia jesień widać- biorą co jest.
Aga, foty świetne!
Pszczelarnia 10:44, 27 paź 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Coś tam kwitnie:

i to jak kwitnie! Barwy jesienne, ciepłe, ale same ujęcia wręcz letnie....
Lubię tu zaglądać.
Przygotowania do sadzenia róż wyglądają smakowicie bardzo- pięknie się odwdzięczą różyczki, mam nadzieję
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:41, 27 paź 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
U mnie płoną berberysy!

Tak to wygląda zza płotu od ulicy

Pięknie płoną! Perspektywa bardzo ładna.
Zimno macie bardzo?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:00, 27 paź 2015

Do góry
Jakie światło piękne! Każda pora roku, a nawet każdy miesiąc inaczej pokazuje Twój ogród.
Niesamowite!

Zachwyciła mnie teraz Twoja molinia!
Moje małe wielkie marzenie 09:27, 27 paź 2015

Do góry
Alu Lai urodziła się w lutym 2013, hmm moja raczej nie przeprasza jak coś nabroi, raczej zachowuje się jakby nigdy nic, to nie ona i właściwie to co ja od niej chcę. Fakt faktem mało niszczy w domu nic mi nie pogryzła, tak samo na podwórku.

Co do magnolii, kupiłam ją w tym roku i mi kwitła ma piękne kwiaty szkoda że nie mam zdjęć

Ja bym tak szybko się jej nie pozbywała ona ma śliczne liście, kwiaty również i są takie aksamitne w dotyku, grube płatki mi osobiście się podobają. Na wiosnę daj jej papu, czyli obornik. Moja pewnie w przyszłym roku nie zakwitnie, bo ją mi huragan złamał i jest malutka, zobaczymy. A i podsyp korą i to sporo.
Mam też drugą magnolie Genie tak samo kupiona co 1 i mi nie zakwitła, a szkoda, bo ma piękne purpurowe kwiaty i podobno kwitnie 2 x w roku. W tym roku została trochę zniszczona przez grad, powybijał ją i to porządnie.

http://poradnikogrodniczy.pl/dlaczego-magnolia-nie-kwitnie.php

czosnki jak nie są drogie nasiona to można kupić 1-2 paczki i spróbować wysiać, ja tak też robię chociaż z marnym efektem
I tak jak pisała Iwka trzeba będzie poczekać na kwitnienie i na początku nawet nie pozwalać im kwitnąc, trzeba wzmocnić cebulę. Ja przynajmniej bym tak zrobiła.

Aaa i zapomniałam czosnek odstrasza krety i nornice więc warto go sadzić
Pszczelarnia 22:07, 26 paź 2015

Do góry
Troszkę kolorów jesieni:

A żywopłot grabowy tak nierównomiernie się przebarwia:

Magnolia:

Ja i mój ogródek, a może ogród 21:38, 26 paź 2015
Do góry
Wszyscy popełniamy jakieś błędy i to też jest moim zdaniem piękne bo zbliża nas potem do doskonałości(pewnie zbyt patetycznie powiedziane,ale co tam).
Ja np.przez głupote być może zajechałam magnolie.Jak pisałam w moim wątku przesadzałam ją z sąsiadem,chłopak lat 13 przyniósł mi wiadro obornika i namówił,żeby wymieszać go z ziemią,do której wsadzałam magnolie.
Potem tak fajnie padało,ja się ucieszyłam,że fajnie magnolie podleje.A w ostatni piatek coś mnie tkęło i powiedziałam o tym oborniku panu w zaprzyjaznionym ogrodniczym i on powiedział,że to żle i że jak magnolia puści korzenie,to te młode korzonki spalą się w tym oborniku i cała roślina mi może paść wiosną(bo już takich klientów miał co tak sobie rośliny załatwili).Więc ja w tą sobotę zamiast konstruktywnie jechać z koksem z różanecznikami spowrotem wykopałam biedną magnolię,wywiozłam trzy taczki tej przeklętej ziemi z obornikiem,przeklinając własną głupote,że nastolatka posłuchałam i wsadziłam ją spowrotem w lekko kwaśną ziemię.
Jak się przyjmie tak magnolia,jak ona te moje manewry z nią przetrwa to stwierdze,że naprawdę jest zelazna.Na razie niektóre liście jej jakby czarnieją i opadają,no ale idzie listopad,może that` s why.Podlewam solidnie.
I już jej nie tknę ! Jak padnie to przynajmniej bedę mieć czyste sumienie,że nie przez obornik
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:51, 26 paź 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)
Ależ dziś kolorów u Ciebie... piękne zdjęcia... A na pomarańcz co się przebarwia? Poszukuję drzew i krzewów dających kolor jesienią kilka już wpisałam na listę wiosennych "must have"

u mnie dziś była mgła i też próbowałam kilka zdjęć zrobić...

Na pomarańcz się przebarwia irga

i magnolia parasolowata
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 18:11, 26 paź 2015

Do góry
Moja jesień-
aster płożący

magnolia

aster wrzosolistny/ chyba?/

bodziszek wspaniały inaczej
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:13, 26 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale masz wielkie tamaryszki też mam jednego i szybko rośnie widać mu u mnie dobrze

Ma 2, 18-letnie, to potężne drzewa, cięte regularnie, bo by wszystko zarosły; mam tez od Edy biały, młodziak, zmieniam mu miejsce i mam nadzieję na ciekawe uformowanie.
złoci sie magnolia Susan, byłą pięknym stożkiem, ale po wielkim mrozie w kwietniu, pół padło, odżywa na nowo.
Leśne Wzgórze 21:49, 25 paź 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Aniu to te carexy o których u mnie rozmawialiśmy ? Bardzo podobne

Twój ogród znajduje się pod koronami sosen Jesienne zbieranie liści masz z głowy za to przez cały sezon pewnie igliwie i szyszki

To te same, a myślałam, że u Ciebie praire fire
Zbieranie liści i idieł jeszcze przede mną tu nie tylko sosny rosną, jest 8 brzóz, 6 dębów, 1 jesion, 1 wierzba i naście klonów/ jaworów plus katalpa, robinia akacjowa, magnolia, śliwy wiśniowe... uff nie myślałam, że tego tyle
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 17:03, 25 paź 2015

Do góry
anna_trzeciak napisał(a)

ooo temat też dla mnie zwłaszcza jeśli Magnolia współtworzyła
Michał przejrzałam cały wątek i wrzucam do podglądania bo parę rzeczy widzę będziemy mieć wspólnych pergola, skarpy moje klimaty. Ja na wiosnę ruszam z altaną i jak ty to pięknie nazwałeś "melodią traw"
pozdrawiam i oglądam dalej

Witam Aniu i pozdrawiam
Miło Cię widzieć u mnie
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 16:55, 25 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Melodie traw komponowała Danusia z Mojego skromnego ogrodu. Ostatnio widziałam fotki, jak wyszło. Wpadnij do niej i się popytaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=354#post_9
Może cię zainteresuje plan nasadzeń zaprojektowany przez Magnolię?

ooo temat też dla mnie zwłaszcza jeśli Magnolia współtworzyła
Michał przejrzałam cały wątek i wrzucam do podglądania bo parę rzeczy widzę będziemy mieć wspólnych pergola, skarpy moje klimaty. Ja na wiosnę ruszam z altaną i jak ty to pięknie nazwałeś "melodią traw"
pozdrawiam i oglądam dalej
Moja codzienność - ogród Oli 21:54, 24 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
pięknie Olu.
Idziecie jak burza!

ależ niespodziankę zrobiłaś mi swoją wizytą !
buziak Martuś
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:44, 23 paź 2015

Do góry
iwka napisał(a)
Olu doświadczenie u mnie małe ale tojeść faktycznie lubi wilgoć, mialam nią obrosnieta całą rabatę z kulkami bukszpanowymi i tydzień temu wszystko wyrwalam, ekspansywna bardzo, a jak ma sucho to nie wygląda estetycznie, co nie zmienia faktu że super wygląda w donicach jak tak sobie zwisa. Mogę Ci podesłać z taczkę jak chcesz, deszcz pada to jeszcze nie uschła

Co do ML to mam go pierwszy rok i faktycznie urósł dość pokaźnie. A nie można po prostu dac yo jako jeden egzemplarz, dla akcentu i pozwolić mu rosnąć jak sobie chce. Powiem szczerze, ze rozumiem ograniczanie przed ekspansywnoscią roślin, ale na oddzielenie w donicy gatunków ze względu na upodobania glebowe już nie. Potem tylko problem przy podlewaniu i nawozeniu takie moje uwagi ale ja mało wiem i nie umiem tak jak Wy szczegółowo planować. Posadz jak czujesz, będzie dobrze

Dobrze gadasz, Kilka stro = wcześniej Magnolia to samo sugerowała by kierować się wymaganiami roślin ale w taki razie mamy takich "pijoków" jak : hortensja, tojeść , ML, i turzyce. Czyli pasi. Jedynie rozplenica niekoniecznie ale z tym myslę sobie poradzę. No chyba że coś w jej miejsce ?
Rechot słyszałam, zresztą pisząc to Ciebie w pierwszej kolejności miałam na myśli.. żabo
Tojeść juz mam zaklepaną u Pauli ale dzięki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies