Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogród pewnej ogrodniczki 21:44, 29 lut 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)
Dzisiaj pikowałam część mojej stipy do wielodoniczek. I co?? Mam ochotę powiedzieć coś bardzo niekulturalnego na literkę "k" a potem idzie "wa".
Pikowanie tego choler... tych maleństw ... to zadanie dla mnicha buddyjskiego. Siedzisz i dłubiesz te włoski maleńkie, siedzisz i dłubiesz, siedzisz i dłubiesz... I gdy juz tak godzinę siedzisz i dłubiesz to czujesz się jak mały chińczyk w wielkiej fabryce pracujący za pół dolara...

I wiem juz co oznacza słowo "cierpliwość" - cierpliwość to najnudniejsza rzecz na tym świecie, to słowo pod wpływem którego mój poziom agresji nienaturalnie wzrasta.
Cierpliwość to cnota której u mnie nie doświadczysz.

I wiem, wiem jak to cudownie będzie gdy mi to wszystko rosnąć zacznie ale dzisiaj, dzisiaj pikowanie to słowo w tym domu ZAKAZANE!

Szacun dla wszystkich pikujących - ja wymiękam.

I powtarzam jak mantrę "kocham ogrodnictwo, kocham pikowanie, kocham stipę, kocham....!!!!!!!!!!" I może za jakiś czas sama w to uwierzę. Amen.

Czytam i płaczę i dalej już nic nie widzę przez łzy. To najlepszy tekst, jaki przeczytałam. Kradnę ci go i wklejam do siebie, jako ostrzeżenie przed stipowaniem , hi, hi.
Ela, ty powinnaś to wkleić jako instrukcja pikowania stipy. Jesteś cudowna

Ps. Już ci lepiej ?
Łzy ocieram z policzków, brzuch mnie boli
Ogródek Iwony 21:40, 29 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wczoraj wybrałam się do Obi z nadzieją, ze coś ciekawego się już pojawiło. Ogród zewnętrzny jeszcze nie istnieje. Kupiłam małe doniczki z terrakoty. Planuję je przemalować na biało. Będą do bratków i kwiatków sezonowych

Kolaż fajny, róże świetne
A jak malujesz doniczki? Tzn jaką farbą?
Ogród z pergolą 21:37, 29 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Na froncie. Az tyłu chyba Ania chciała nawiązać do tego. Tylko mi sie wydaje, ze tego będzie za dużo: Z przodu hortensje i taki sam układ z tyłu po obu stronach?

ojej no niewiem bo pisałaś o nawiązaniu i tak jakoś wymyśliłam...źle znowu? ja nie umiem..nudy mi wychodzą
Moje małe królestwo 21:35, 29 lut 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)

Pysznie to wygląda i jak tu być na diecie

To trzeba sobie wymyślić dietę kiełbasianą.
Kiełbaska i bez chleba
Mniam Do tego warzywa
Ogród z pergolą 21:32, 29 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A ja myślałam, że ta inspirka z hortkami ma byc na froncie po prawo?
Oj coś nie nadążam u Ciebie

Na froncie. Az tyłu chyba Ania chciała nawiązać do tego. Tylko mi sie wydaje, ze tego będzie za dużo: Z przodu hortensje i taki sam układ z tyłu po obu stronach?
Ogród z pergolą 21:31, 29 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Hortki dadzą ładne tło. Mi się podoba

Ania, o drzewach na przodzie piszesz, jakby ci się nie widziało, jakby to było na zasadzie: tak mi kazali. Jeśli tego nie czujesz, to zostaw. Zrób tył, to co ci sie podoba. Nie muszisz robić czegos na przekór sobie, bo tak wypada. Do pewnych decyzji długo się dojrzewa.

Mi kiedyś Danusia narysowała kilka kresek na rabacie. Wymieniła roślinki, jakimi miałam podsadzić rabatę. Na początku na te roślinki nie było mnie stać, posadziłam żurawki, stipę, jeżówki i teraz cięgle wracam do projektu Danusi, do tych jej kresek i jeszcze nadal nie dojrzałam. Są ważniejsze rabaty do zrobienia, poprawienia. Ale wiem, ze w końcu na tej rabacie będzie wszystko tak, jak Danusia mi narysowała. Wcześniej, czy później dorosnę do tej rabaty Jestem na dobrej drodze

piszę tak bo już bardzo często zmieniałam tutaj zdanie i dopóki nie kupię drzew i wciąż piszę na tym forum czyli znów mogę zauroczyc sie czyms nowym to wolę napisać "podobno".
zobacz ustaliłam te graby powiedzmy tydzień temu z Twoją pomocą na plan frontu a dzisiaj oglądam u Bogdzi 15letnie serby i zastanawiam się czy nawet z tymi grabami nie zrobię lasu...
nic nie jest pewne, pewne by było gdyby Danusia zrobiła mi projekt ale niestety nie stać mnie na to..
Beskidzkie marzenie 21:18, 29 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A co to ?

Mi w zeszłym roku po moich ogrodowych szaleństwach M podliczył rachunek. Szczęka mi opadła i dobrze, że krzesło na tarasie było. W tym roku muszę się pilnować, skromnie musi być, choć ciii... M myśli, ze zamówiłam róże raz, a ja w dwóch szkółkach poszalałam.
hahaha ja też miałam teraz zastopować trochę, ale cóż hortki będę zamawiać i śliwy wiśniowe
Beskidzkie marzenie 21:16, 29 lut 2016

Do góry
Moniq napisał(a)

Bożnice tez gdzieś upchnę

A co to ?

Mi w zeszłym roku po moich ogrodowych szaleństwach M podliczył rachunek. Szczęka mi opadła i dobrze, że krzesło na tarasie było. W tym roku muszę się pilnować, skromnie musi być, choć ciii... M myśli, ze zamówiłam róże raz, a ja w dwóch szkółkach poszalałam.
Ogród z pergolą 21:12, 29 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

https://pl.pinterest.com/pin/166422148708476452/

Ania, patrzę na ten obrazek i dochodzę do wniosku, ze te drzewa podsadzone sa chyba cisem?
Nie ma to dla ciebie znaczenia z wyjątkiem tego, jak ładnie cis się wkomponował w ten ogród
Ogród z pergolą 21:10, 29 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
a nie lepiej hortki dać przed grabami niż za?

Hortki dadzą ładne tło. Mi się podoba

Ania, o drzewach na przodzie piszesz, jakby ci się nie widziało, jakby to było na zasadzie: tak mi kazali. Jeśli tego nie czujesz, to zostaw. Zrób tył, to co ci sie podoba. Nie muszisz robić czegos na przekór sobie, bo tak wypada. Do pewnych decyzji długo się dojrzewa.

Mi kiedyś Danusia narysowała kilka kresek na rabacie. Wymieniła roślinki, jakimi miałam podsadzić rabatę. Na początku na te roślinki nie było mnie stać, posadziłam żurawki, stipę, jeżówki i teraz cięgle wracam do projektu Danusi, do tych jej kresek i jeszcze nadal nie dojrzałam. Są ważniejsze rabaty do zrobienia, poprawienia. Ale wiem, ze w końcu na tej rabacie będzie wszystko tak, jak Danusia mi narysowała. Wcześniej, czy później dorosnę do tej rabaty Jestem na dobrej drodze
Beskidzkie marzenie 21:09, 29 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Róża Bonica jest śliczna. U mnie kwitła przez cały sezon. Mam ją krótko, bo drugi sezon:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=1246#post_4
A tu u Makkasi, zobacz, jak potrafi urosnąć:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3727-makowo-na-kociewiu?page=597#post_2

Nie szkoda ci sadzić po całej długości jeden rodzaj?
Może zrobisz mieszaną rabatę?

Iwonko pooglądałam sobie u ciebie na pin różne inspiracje i chyba tak lekko poszaleję, coby nie było nudno
Ciekawe kiedy szkółki otworzą
I chyba muszę napad na bank zrobić, bo te rośliny i drzewa cholernie drogie jak się chce większe ilości kupić...
Bożnice tez gdzieś upchnę
Ogród z pergolą 20:53, 29 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
ale przy tarasie jest skarpa na którą kupiłam 8 róż okrywowych, skarpety zasłoniłby widok raczej?

No tak,róże zasłonią wszystko
Ogródek Iwony 20:50, 29 lut 2016

Do góry
Wczoraj wybrałam się do Obi z nadzieją, ze coś ciekawego się już pojawiło. Ogród zewnętrzny jeszcze nie istnieje. Kupiłam małe doniczki z terrakoty. Planuję je przemalować na biało. Będą do bratków i kwiatków sezonowych
Beskidzkie marzenie 20:48, 29 lut 2016

Do góry
Moniq napisał(a)

Ja mam faktycznie gliniastą.
Iwonko a co ty na to zestawienie miskantem z różą bonica?
Czy ta róża rozrośnie sie tak żeby pokryć zbocze w stronę płotu, ok. 1,2m, strona południowa. Mam tam ze 25 m.
U Gosi Malkul doczytałam ze miskanty co 70 cm.
Ale czy to zestawienie sie sprawdzi?
Same pytania. Jak ktoś ma pomysł, help me.
Zdjęcie na stronie 20

Róża Bonica jest śliczna. U mnie kwitła przez cały sezon. Mam ją krótko, bo drugi sezon:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=1246#post_4
A tu u Makkasi, zobacz, jak potrafi urosnąć:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3727-makowo-na-kociewiu?page=597#post_2

Nie szkoda ci sadzić po całej długości jeden rodzaj?
Może zrobisz mieszaną rabatę?
Beskidzkie marzenie 20:35, 29 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Toszka pisała, ze on lubi luźną ziemię, jeśli masz glinę, to dosyp troszkę piasku do ziemi i wymieszaj.

Ja mam faktycznie gliniastą.
Iwonko a co ty na to zestawienie miskantem z różą bonica?
Czy ta róża rozrośnie sie tak żeby pokryć zbocze w stronę płotu, ok. 1,2m, strona południowa. Mam tam ze 25 m.
U Gosi Malkul doczytałam ze miskanty co 70 cm.
Ale czy to zestawienie sie sprawdzi?
Same pytania. Jak ktoś ma pomysł, help me.
Zdjęcie na stronie 20
Beskidzkie marzenie 20:26, 29 lut 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
Chciałabym obsadzić- zakryć tem płot. Niestety jest na około 1 m spad w stronę płotu. Pomyslałam sobie zeby obsadzić od strony siatki miskantem np grackiem, a przed nim od strony ogrodu dać róże bonica? W samym rogu myślałam o brzozach dorenbose. Proszę o pomysły, nie mam doświadczeń z projektowaniem, ale trawy musza być, jestem w nich zakochana
Aha ta śliwa zostanie wykarczowano, jak tylko warunki pozwolą.

Zakątek brzozowy - jeśli masz miejsce, to fajny pomysł
https://pl.pinterest.com/pin/529876712386993985/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712386995547/
Przy warzywniaku faktycznie możesz posadzić miskanty, ale dopiero latem będą się ładnie prezentować.
Możesz też posadzić berberysy kolumnowe. Mnie zauroczyła ta kompozycja:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388498691/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387257101/
Berberys kolumnowy erecta, a przed nim szałwie. Na resztę nie musisz mieć już miejsca

Przed warzywniakiem u mnie planuję posadzić ekran z cisa, jak u Oli:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/78/781840/original.jpg
Tutaj znajdziesz więcej fajnych zdjęć z jej ogrodu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3458-moja-codziennosc-ogrod-oli?page=489
A może ekran z grabów? Cięte na odpowiednią wysokość. Można tanio wiosną w leśnych szkółkach kupić
Beskidzkie marzenie 20:24, 29 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To jest ogród "To właśnie tu" z naszego Ogrodowiska"
Jeszcze nie zdążyłam obejrzeć

No coś ty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:09, 29 lut 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na żółto kwitnące różaneczniki karłowe. Specjalnie dobrałam takie, aby kontrastowały z berberysem i śliwkową ścianą wodospadu.

Świetny kontrast. Też zwróciłam uwagę na bordową ścianę i berberysy
Beskidzkie marzenie 20:01, 29 lut 2016

Do góry
Moniq napisał(a)

Właśnie reklamują w TVN Meteo o 12 Maje w ogrodzie, program o różach i hortensjach chyba ze sie przesłyszałam;(

To jest ogród "To właśnie tu" z naszego Ogrodowiska"
Jeszcze nie zdążyłam obejrzeć
Beskidzkie marzenie 19:57, 29 lut 2016

Do góry
Moniq napisał(a)

Generalnie zastanawiam sie nad red baronem , bo mam go w innym miejscu i właśnie nie za bardzo rośnie, nie mówiąc już o tym ze brak ekspansywności.

Toszka pisała, ze on lubi luźną ziemię, jeśli masz glinę, to dosyp troszkę piasku do ziemi i wymieszaj.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies