Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Moja codzienność - ogród Oli 20:52, 23 paź 2015

Do góry
pięknie Olu.
Idziecie jak burza!
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:43, 23 paź 2015

Do góry
No ładnie, goście u mnie przy stole siedzą i radza a mnie nie ma! wSTYD

magnolia napisał(a)
a red barony w kwadracie u podstawy pnia drzewka na pniu? Wg mnie to jest fajne, bo Red B lubia byc ograniczone mocno- wtsey się nie rozłażą i stoja na gęsto. I dają pionowe rytmy.

Pomysł niesamowicie oczywisty i bezkonkurencyjny, nie można chcieć nic innego i już właściwie miałam w głowie wszystko poukładane, już widziałam całość z Red Baronami w roli głównej gdy nagle oprzytomniałam ... psy je zjedzą ... Przecież wyniosłam te trawy z miejsca oddalonego metr od przyszłych nasadzeń To bez sensu

I wróciłam do lawendy, jeżówek i trawek. Czyli to od czego zaczynałam - styl śródziemnomorski

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 18:24, 23 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)

jasne

nei byłam w Rumiuni. wiem że była Magnolia
ooo, wypytam
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 16:36, 23 paź 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
ee, no naprawdę? on mi się tam widzi. Na razie jako dodatek, ale za 5 lat powiedzmy zabiorę kulki bo będą tylko 3 klony cóż, zostaje

byłaś w Rumunii? nie znam nikogo kto był, prócz mojego Brata i Szwagierki...

pozdrawiam!

jasne

nei byłam w Rumiuni. wiem że była Magnolia
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 13:42, 23 paź 2015

Do góry
nie musi być bardzo wysokie wg mnie. Tez nie na 60 czy 80 cm oczywiscie
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 12:52, 23 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
a red barony w kwadracie u podstawy pnia drzewka na pniu? Wg mnie to jest fajne, bo Red B lubia byc ograniczone mocno- wtsey się nie rozłażą i stoja na gęsto. I dają pionowe rytmy.

strzał w 10
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 12:38, 23 paź 2015

Do góry
Klon palmowy - przypali go na patelni. I wiecej miejsca potzrebuje raczej.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 12:32, 23 paź 2015

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:35, 23 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Planów cała masa tylko trzeba umieć się zdecydować co najpierw , a z tym już większy problem jest. Roślin mi na jesieni duuuuużo przybyło dzięki Wam wszystkim. Samych drzew ile!!!
20 brzózek
9 świerków
5 sosenek.....wczoraj sadziłam
5 jodełek..posadzone, a dziś dostałam kolejnych 17 szt chyba sąsiadce trochę dam
1 klon ginnala
1 miłorząb
1 ambrowiec
1 perełkowiec
2 brzozy pururowe
1 magnolia
1 jarzębina
1 potrójny sumak
1kasztan jadalny
1 grujecznik...jeszcze u Kasi, ale jesienią trafi do gruntu

To razem ile wyszło???

Nie licząc wszystkich jodełek na oko ok 60 nowych drzew
A przeszło 100 już było wcześniej wsadzone no i jeszcze koło 140 tui...............będzie kiedyś zielono

No pięknie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:53, 23 paź 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Żal zniszczonych roślin, u mnie też są straty, pękła moja magnolia.
Kolory w ogrodzie bardzo energetyczne, a tarasik oblukałam kilka razy.

Oj szkoda każdej roślinki, a drzew najbardziej

Mój tarasik skromniutki w porównaniu z Twoim zdolna Dorotko, ja nawet nie mam gdzie pozbierać jarzębiny...
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:01, 22 paź 2015

Do góry
Kochane jesteście Wiele inspiracji bardzo mi się podoba i wybór byłby naprawdę ciężki gdyby nie inspiracja Oli Chwile wcześniej tę samą wyłowiłam w pintach u Iwonki, jeden rzut oka i już wiedziałam że to jest TO
Wdzięczna Wam jestem za projekty i rady.
Magnolia nie wiem o której inspiracji myślisz ale cieszę się, że popierasz pomysł z wodą
Trójkątów nie mam w planie, zdecydowanie wolę właśnie kwadraty i prostokąty ale ze względów technicznych nie jesteśmy w stanie "zatopić" oczka w posadzce. Mąż wspomniał że spróbuje skuć beton ale na ile plan się powiedzie ?? W każdym razie chciałabym wynieść nad poziom najmniej jak się da.
Roślinki tez zamierzam odpowiednio pogrupować, lawenda i inne o podobnych wymaganiach będą w innej części niż kwasolubne. Nie wiem czy potrafię ale postaram się zrobić jakiś szkic.
Amelkainaczej się nie da jak poprzestać w tym sezonie na donicy ale żeby zacząć chcę mieć w głowie zarys tego jak to ma wyglądać. Od czegoś trzeba zacząć
Paula będziemy główkować co posadzić, w sumie lawenda już jest zimozielona ale ona nie trafi do donicy pod płotem więc co do niej radzisz ?

Juzia wybrałam i tak jak mówisz Jolki propozycje są świetne lecz tak Oli powaliła mnie na kolana
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:53, 22 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Planów cała masa tylko trzeba umieć się zdecydować co najpierw , a z tym już większy problem jest. Roślin mi na jesieni duuuuużo przybyło dzięki Wam wszystkim. Samych drzew ile!!!
20 brzózek
9 świerków
5 jodełek..posadzone, a dziś dostałam kolejnych 17 szt chyba sąsiadce trochę dam
1 klon ginnala
1 miłorząb
1 ambrowiec
1 perełkowiec
2 brzozy pururowe
1 magnolia
1 jarzębina
1 potrójny sumak
1kasztan jadalny

To razem ile wyszło???

A przeszło 100 już było wcześniej wsadzone no i jeszcze koło 140 tui...............będzie kiedyś zielono

No faktycznie pokaźne zakupy
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:46, 22 paź 2015

Do góry
roma2 napisał(a)
A tak sobie sprawdzam, co u Ciebie!
Plany kolejne widzę, ależ Ty masz tych roślin! Jak wybujają, będzie miodzio!

20 brzózek
9 świerków
1 klon ginnala
1 miłorząb
1 ambrowiec
1 perełkowiec
2 brzozy pururowe
1 magnolia
1 jarzębina
1 potrójny sumak
1kasztan jadalny

To razem ile wyszło???

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 09:32, 22 paź 2015

Do góry
mnie tez się bardzo podoba ten projekt.
Wg mnie woda nie może być za mała, lepiej w kształcie kwadratu/prostokąta, bez kątów ostrych, czyli nie w trójkącie ( musiałby być naprawdę duży i lepiej w innym otoczeniu)
I raczej z niską ramką, wręcz minimalną, albo zupełnie bez ramki, tylko w otoczeniu nawierzchni.
Tez bym nie dawała tam fontann, czy ciurkaczy, najwyżej jakiś wypływ, ale jeśli będzie miał rację bytu.

Mnie pomysł z ławką się podoba

ja jestem za tym, żeby przestrzegać połączeń nasadzeń z ich wymaganiami- wiec zestaw hortensje, lawendy, jeżówki tylko jesli zrobisz jakieś przestrzenie z dopasowaną ziemia do wymagań. np jeżówki w kwaśnym mogą po prostu umrzeć, tak jak i hortensja bez kwaśnego
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:38, 21 paź 2015

Do góry
magnolia

i druga

i kolejna

śmigły mi dziewczyny w tym roku

modrzew pendula

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:45, 21 paź 2015

Do góry
Dzięki Izolda. Dodałam drugi wpis, że magnolia jest juz bardzo duża i siega gałązkami do kuli, no i wysoka też. Rozmiarami zajmuje cały duzy narożnik pod nią jest biała trzmielina, która będzie dywanem w tym narożniku, brakuje dywanu pod kula i kulkami. To musi być 1 rodzaj roślinki.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:37, 21 paź 2015

Do góry
masz rację, ta paleta barw, jest niesamowita
Moje też juz zetnę, bo jak potem, takie śliskie, to mi się z tymi obrzydliwymi ślimakami kojarzą
zgłodniałam, idę coś zjeść, akurat znowu 2 marchwiaki upiekłam
magnolia parasolowata
Moje małe królestwo 09:46, 21 paź 2015

Do góry
Wczoraj popracowałam w ogrodzie ach jak miło wyjść i pomęczyć szpadel częściowo ogarnęłam warzywnik, posadziłam maliny. Więcej nie zdązyłam bo jechałam na szkolenie do końca października będę się dokształca. Wczoraj przyjechała moja magnolia parasolowata a myślała, że dopiero wiosną ją dostanę.Nie wiem gdzie mam ją upchnąć może zadołuję ja w doniczce i wiosną znajdę jej miejscówkę.
pani róża jeszcze chce zakwitnąć :

szałwia to chyba jeszcze o jesieni i zimie nie słyszała i zachwyca na rabatach :

trochę korali :

mam dużo pomysłów na ogród wiosną ale najpierw muszę zdać egzamin z kosztorysowania w piatek 29 października bo to teraz dla mnie w tej chwili priorytet.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:34, 21 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

a jakie cebule w tym sezonie sadzisz?

ja jeszcze dumam czy dokupowac jeszcze, czy jjuz odpuscić- tez z tego powodu że będę jeszcze duzo zmieniać.

W parówce krokusy, bo te najbardziej cieszą, tulipany Exotic Em. i Spring Green. Na rabacie z perłówkami posadziłam krokusy i tulipany Tarda. W carex montana chcę posadziić trochę czosnków Krzysztofa i dosadzić kilka kupek wyższych fioletowych, bo jednak w glinie znikają. Mam jeszcze niecałą 100 hiacyntów niebieskiech - jaśnijszych i ciemniejszych i te myślałam przy podjeździe posadzić, tam gdzie jeszcze są puste placki pomiędzy tawułami a cisami repandens, ale nie mam do końca przekonania czy będzie dobrze. Ale i tak pudełka z hiacyntami dalej ni e mogę znaleźć, więc nie wiem jak to się skończy. Okaże się, ze znajdę jak ziemia zamarznie i będę musiała do doniczek upchać! Naprawdę nie mam pojęcia co ja z nimi zrobiłam!!! To nie jeden woreczek, który mógł się gdzieś zawieruszyć!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies