Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wzgórze chaosu 22:02, 01 maj 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Iwonka, trafiłam do Ciebie przez molinię 'Heidebraut', zachwyciłam się klimatem, jaki stworzyłaś w ogrodzie. Pięknie komponujesz. Kolejny krakowski ogród, do którego będę zaglądać, jeśli pozwolisz.

Martka witam Co to za obraz w miniaturce?
Zaglądaj, zapraszam Dużo u mnie dylematów i przeróbek. Pierwsza roślina ma jakieś 20 lat.
Byłam u ciebie, zazdroszczę tej "czystej zielonej, karty", piękny płaski teren do zagospodarowania.
Molinię polecam bardzo, jest taka zwiewna. Trzeci rok będzie u mnie, w zeszłym sezonie dokonałam brutalnego podziału, poszłam dziś na przegląd, chyba żyje
Widziałam pytanie o hakone albostriata. Mam posadzoną w cieniu, słońca nie ma prawie wcale. Kolor śliczny, pasek raczej biały niż żółty. I faktycznie jest to jedna z tych większych odmian. Beni Kaze i Aureola są mniejsze. Z innymi nie mam doświadczenia. Anitka ma Nicolasa, też ładny limonkowy kolor, z tych mniejszych.
Wrzucam fotkę Albostriaty z wiosny i jesieni

Aureola

Beni Kaze

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:01, 01 maj 2021

Do góry
GorAna napisał(a)
Dorotko, wiosenna rabata przepiękna
W sam raz na pozimowe przebudzenie
W różnorodności jednak siła
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa od Ogrodniczki, która ma najładniejszy wiosenny ogród.

Znowu na wsi 22:00, 01 maj 2021

Do góry
Vito, tak to ta część ogrodu o której wspominałam.

Tu upięte chyba maliny

Kolejna kompozycja

Wyjście z ogrodu leśnego

W samym słońcu 21:55, 01 maj 2021

Do góry
sarenka napisał(a)
Jak to rozrzucić po rabacie,żeby miało ręce i nogi, jak ustawiam to i tak linie proste mi wychodzą
Te maleńkie p9 to hakone, mam 5 sztuk.
Chciałam jeszcze posadzić
wilczomlecz Ascot X1
Bodziszek Maxi Frei x1
Kuklik Cocktail Cosmopolitan x1
Jeżówki Kismet white x3

Sugestie mile widziane

Chciałam dziś posadzić,ale nie mam koncepcji

Tu by Ci się zmieścił judaszowiec, on rośnie max 2,5m
Jest tu miejsce słoneczne jak widać, ziemi nie potrzebuje jakiejś specjalnej, więc by się zgodził z pozostałymi roślinami, a na wiosnę zdobił by rabatę kwiatami No i jakiś wyższy akcent by był, ale dużo by nie zacieniał.
Znowu na wsi 21:54, 01 maj 2021

Do góry
Ciekawe detale np. porośnięte żółtymi porostami drzewko

Kompozycja doniczek przy wejściu do domu. Na zdjęciu rzuciły mi się w oczy misternie zrobione schodki

Żywopłot chyba z głogu

Upięte na płocie drzewka

Glina i zielsko 21:52, 01 maj 2021

Do góry

Moja najlepsza przyjaciółka.☺️
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 21:47, 01 maj 2021

Do góry
Piwonia koperkowa ma pąki ehh
Znowu na wsi 21:46, 01 maj 2021

Do góry
Tu lepiej widać

Szczególnie interesowała mnie część leśna. Zazwyczaj bywałam latem - wtedy większość roślin nie kwitła. Teraz były plamy ułudki, kępy ciemierników, narcyzy, pierwiosnki

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:42, 01 maj 2021

Do góry
Anusia napisał(a)
Wielkimi krokami zbliza sie majowka. Wreszcie cos zakwitlo. Tulipany botaniczne.

Ale wysokie te tulipanki, a u mnie takie niziutkie. To tarda prawda?
Znowu na wsi 21:39, 01 maj 2021

Do góry
Ciekawie zaaranżowane miejsce do siedzenia w pobliżu warzywnika i chyba nowo założonej rabaty- na kostkach słomy.

Wiosenna kompozycja przy namiocie foliowym

Rabaty w ogrodzie angielskim

Misternie oplecione gałęzie róż na obelisku

Ogród bez fioletów, błękitów i żółcieni 21:35, 01 maj 2021

Do góry
Rabata przed wejściem też już wysciolkowana. Hakonechloa pięknie się zbiera.
Tulipany już za chwilę już za moment rozpoczną swój stół.

Odmiany tulipanów to: Aveyron 110szt, Margarita 45szt i 30szt jakiś gratisów niespodzianka
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:33, 01 maj 2021

Do góry
A w temacie strzyżenia buksów, pochwałę się prezentem od mojego Męża na nadchodzące urodziny
Już mi świerzbią rączki!

Mój trymerek kochany

Znowu na wsi 21:32, 01 maj 2021

Do góry
Pogoda dzisiaj była ładna (po kolejnej nocy z przymrozkiem), postanowiłam więc wybrać się do ogrodu Kasi Bellingham. Mile spędzony czas.
Krótka relacja ze specjalną dedykacją dla Vity

Migawki z ogródka 21:30, 01 maj 2021

Do góry
To ja dziękuję, zwłaszcza że nie uciekłyście z krzykiem ze strachu przed wariatami i obcymi, którzy namieszali mi w ogrodzie
Jolu nie dziękuję bardzo za ułudkę. Jedno marzenie ogrodowe do przodu

Ja po obiedzie trochę odsapnęłam po sadzeniu borówek w największym deszczu i pojechałam po dary od Izy.
Wracałam tak:

kocem musiałam przykryć gałązki, bo mi w kark właziły dobrze, że miałam

Dostałam derenie elegantissima, midwinter fire, hakonki, SS i kobylastą funkię. Iza nie dziękuję bardzo
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:19, 01 maj 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
Ja mimo wszystko flagę wywiesiłam Bardzo ładnie prezentuje się wejście do warzywnika. Ta pergola tam była, czy to nowy nabytek i przegapiłam?

Dostałam na gwiazdkę nowa pergolę. Stara, z drewnianych listewek rozsypała się pod naporem wiatrów i 4 różanych potworów. Dwa potwory powędrowały do zaprzyjaźnionej różomaniaczki/ Mam nadzieję, że nowa pergola posłuży nieco dłużej.

Było

Nie trzymała już ani pionu, ani poziomu.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:16, 01 maj 2021

Do góry
Na koniec bukiecik z bzu, małe rzeczy cieszą najbardziej.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:15, 01 maj 2021

Do góry
Widoki prawie jak z drona

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:11, 01 maj 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Piękne widoczki, podziwiam!
Miłej majówki!
Ptasi gaj 21:09, 01 maj 2021

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, u mnie też wieje od zachod okropnie. Dlatego właśnie nie mam magnolii. Rhododendronom miejsce zrobiłam i mają osłonę, ale magnolii tam nie wcisnę.
Róże u mnie jak twoje. Już raz cięłam. Najbardziej, bo z 170 cm na 50 cm, wycięłam Novaliski. Teraz, jeśli jutro niebędzie padać, przytnę wszystko na 10-15 cm. Pąki są, ale dużo pędów nawet tak nisko nie rusza

Rododendron może rosnąć nawet w cieniu można go wcisnąć gdzie osłonięte. Magnolii niestety nie. Mimo osłony z Tui działka jest duża i jednak wiatr hula. Kiedyś budowali ogrodzenia murowane. Zobacz Irenka murowany płot jeszcze klimat lżejszy wszystko rośnie jak na drożdżach.

Ja kupiłam 3 lata temu 6 rododendronów do kasku i 1 padl napewno drugiego będę ratować fitoftoroza już jednego kiedyś wykurowałam. Calsab mam,ale on jest jakiś luźny muszę go związać.

Róże nie można liczyć na szczęście że nie będzie mrozu trzeba okrywać. Zawsze przykrywam doniczkami. Z lenistwa pędów nie przycięłam i potem doniczki z małe. Inna sprawa, że w styczniu róże miały u mnie jeszcze zielone liście.

Padła mi pewnie róża pnąca i to 2 szt, ale dzisiaj widzę, że od spodu odbija ok 30 cm od ziemi. Reszta badyli brązowa i czarna. Więc kwiatów w czerwcu nie będzie może jesienią. Jeszcze czekam jak mówi Hyży.
Ta czerwona i łososiowa. Powojnik będzie samotny.

Ogród Basi i Romka 21:06, 01 maj 2021

Do góry
I jeszcze trochę kolorów, tulipany zaczynają kwitnienie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies