Tutaj moja trawa z Iławy mieszanka uniwersalna siana w tamtym roku w czerwcu. 65 % zycicy, 30% kostrzew, 5% węchliny łąkowej. 4 dni temu siałem ja znowu w reszcie ogrodu. Czekam na wschody. Dodam zdjecia jak wzejdzie. Ogólnie jestem zadowolony. Niżej zdjęcie. Ta część trawnika była wypłaukana przez ulewe po posianiu w rabaty dlatego uwazam ze wygląda bardzo dobrze jak narazie.
Danusiu tyle obietosci jak kilogram cukru. Zrób dwie po pół kilograma i włóż w różnych miejscach. Włóż to siatek z takim oczkiem aby szyszki nie pouciekały do wody. Jak będą bardzo barwić to wyciągnij. Po szyszkach jest ładna woda ok oporu bursztynowego. Tylko trzeba kontrolować aby z kolorem nie przedobrzyc.
Stosuje zoolit mam w filtrze. Po wyciągnięciu zoolitu podsypuje go pod róże zbiera różne związki z oczka szczególnie azot i chyba fosforany.
Też wkładam szyszki nieraz daje do filtra na tydzień wszystko zależy jak się woda wybarwia.
Daje jęczmień w płynie bo wygodny.
Danusiu wszystkie eksperymenty już przeszłam łącznie z torfem i chemia. Na glony wg mnie tylko szyszka i jęczmień.
W święta majowe zawsze czyściliśmy oczko z liści i trzeba uporządkować brzeg a teraz jak tu wejść do tej wody zimnej.
Tulipany w tym roku ładnie kwitną jeszcze nie wszystkie śliwka/fiolet się czaja te chyba lubię najbardziej. Miałam papuzie białe ale to hit jednego sezonu. W zeszłym roku miałam piękne białe też w tym roku nie zakwitły.
To są te białe bardzo długo kwitły i może dlatego siły się wypaliły do kwitnienia. Te narcyzy też nie kwitną.
Minione przymrozki trochę szkód narobiły. Grujecznik, mimo że okryty kapturem z zimowej włókniny, postradał połowę listków . Ale wiem, że odbije, więc nie lamęcę Mroźny podmuch pomalował na brązowo część kwiatów magnolii, na szczęście jest jeszcze sporo pąków, więc jeśli tylko nie przymrozi znów w połowie maja, nie będzie źle. Czereśnia nie ucierpiała, brzoskwiń i morelek nie posiadam (choć bym chciała...)
Dzisiaj deszczowo, leje od nocy non stop. Wszystko będzie idealnie podlane, cieszę się bardzo choć mogło by padać w tygodniu nie w majówkę Beczki na wodę pełne.
Udanej majówki mimo tej pogody!
one mi prawie nic nie zasłonia bo za nimi jest pęcherznica (wysoka) a potem śliwy wiśniowe i płot.
Ziemię tam dałem prawie sam kompost i torf (pod hortensje).
Juziu ja się nie upieram o stipy, tylko poradźcie tak myślę o trawkach jakiś zwiewnych, z hortkami mogą ładnie komponować.