Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 07:57, 28 kwi 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Okaże się za dwa lata... Albo i trzy. Jak przetrwają do tego czasu.

heheh
mega

no i wysiewów nowych gratuluję...groszek piękny masz..reszta warzyw też zapowiada sie obiecująco
buziaki Karola i miłego dnia
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 07:39, 28 kwi 2021

Do góry
Mała rzecz a cieszy . Gmina rozsyła [po uwcześniejszym mailu z zamówieniem] 20gr paczuszki z nasionami, zatem będzie i jakieś 40m2 łąki kwietnej .

Małe radości są super! I oby bzykom się spodobało też

Wzgórze chaosu 07:27, 28 kwi 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Wow, ile ciemierników . I jakie cudowne.
(Biały, podwójny najbardziej mi się podoba, napisałaś, że jest z Jesionki)

Tulipanów tez masz niemało

Z Jasionki mam dwa ciemierniki no name, są śliczne. Oby targi wróciły, nigdzie nie widziałam tyle ciemierników co tam.

Tulipanów łan mam po raz pierwszy Podobno ta odmiana się namnaża, zobaczymy
Sezon 2017 u Hanusi 07:27, 28 kwi 2021

Do góry
Piękne wspomnienia.
Niech hasa tam gdzieś, gdzie jest cudownie. Smutek jest, bo być razem 20 lat, to nie w kij dmuchał. Ściskam Hanuś.
Ogródek warzywny na balkonie 07:26, 28 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Obejrzałam dokumentację wiosenną. Faktycznie wszystko wolniej w tym roku, zimnica i perspektywy nie najlepsze.
Moje ogrodowe też różnie, ale czekam zanim coś znowu skrócę; Dochodzę do wniosku, że chyba początkiem maja będę ścinać im kwiatostany

Ach w ubiegłym roku piałam peany na temat ogrodówki, dziś jestem zdegustowanawyglafaja jak po przejściach, niby chcą rosnąć ale się wstydzą. W jednym miejscu wychodzą liście w innym dopiero pączki się zielenią. A na górze już widziałam dwa zalążki kwiatów.

Ogródek warzywny na balkonie 07:21, 28 kwi 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Twój balkonowy ogródek nabiera wigoru po zimowym odłogu. Ja swój będę dopieszczać po następnej niedzieli. Na razie stoją tylko doniczki z bluszczem. Pelasie i cnryzantemy na parapecie, nabierają mocy przed wyprowadzką.
Udanych aranżacji.

Haniu u mnie systematycznie bardzo powoli wszystko idzie do góry. Najbardziej jestem zaskoczona serduszka wyrosła w ciągu 3 dni. Nawadnianie nadal czeka na realizację. Dziś był ostatnia noc z przymrozkami.

Wzgórze chaosu 07:19, 28 kwi 2021

Do góry
Kokesz napisał(a)

Piękne to zawilce wielkokwiatowe, u mnie niestety zanikły i wcale się nie wysiewały

Reniu, ja kocham zawilce jesienne, wkręciłam się w nie niesamowicie.
W krakowskim Ogrodzie Łobzów są niesamowite ilości odmian.

Wiosenne dostałam od Anitki, niestety przy remoncie rabaty coś namieszałam, został tylko jeden. Zaraz jadę na bazarek, może uda się kupić albo zamówić.
Wzgórze chaosu 06:58, 28 kwi 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)
Super są te zawilce wiosenne zwłaszcza, gdy są posadzone w dużej grupie. Tylko trzeba uważać, bo one się niesamowicie rozsiewają, ale mi ten efekt akurat bardzo się podoba.

Oj chciałabym mieć taką zawilcową łączkę
U mnie niestety kiepsko z rozsiewaniem roślin. Tylko brunery mi się udały, zupełnym zbiegiem okoliczności. Ścięłam po przekwitnięciu kwiatostany, rzuciłam niedaleko, aby wywieźć na kompost. Troszkę mi z tym zeszło i tam się wysiały. Odrobina bałaganiarstwa i lenistwa w ogrodzie czasami się przydaje

Wzgórze chaosu 06:51, 28 kwi 2021

Do góry
kasiek napisał(a)
Zaciemiernikowałaś sie w tym ro ku jak ja Ja chyba ponad 20 przytuliłam
A propos zawilców - Pan na sz na placu ma przepiękne wiosenne zawilce, chyba w Twoim typie - to te białe

Nie liczę ile tych ciemierników przygarnęłam, tak mnie nagle olśniło, na końcówce już sezonu na nie. Za rok wcześniej się obudzę i będę polować na ciekawe odmiany. Pełnych mi brakuje, takich z wąskimi płatkami.

Kasiu telepatia działa Pokazałaś u siebie białe zawilce, moja pierwsza myśl, gdzie je kupiłaś, są takie "moje" Nie zdążyłam zapytać a ty u mnie piszesz mi odpowiedź
Zaraz jadę na targ, dziś co prawda nie taki dzień jak piątek czy sobota, najwyżej zamówię.
Mam tylko jedną kępkę od Anitki, kiedyś dała mi więcej, ale przy remoncie rabaty gdzieś je zgubiłam. Dobrze, że choć jedna została.
Wzgórze chaosu 06:44, 28 kwi 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)
Ależ u Ciebie piękne, duże tulipany! Bardzo ładnie wygląda ten "szereg" jak już tulipsy podrosły i nabrały masy, będzie spektakl! Podoba mi się też pomysł z miejscówką dla ciemierników (między hortkami i tulipanami), będzie ekstra!

No i jakie super zakupy poczyniłaś, skąd wyczarowałaś takie doniczki i korony?? Fajne elementy do ogrodu.

Przez to zimno tuplipanowa rzeka będzie dłużej cieszyć
Coraz bardziej widzę, że u mnie hurt lepiej się sprawdza niż detal.
Dlatego na górce poniżej tulipanów posadziłam same ciemierniki. Niestety nie było już stacjonarnie więcej sztuk. Zaryzykowałam podział i o dziwo udało się pozyskać po dwie sadzonki z jednej doniczki. Dłużej poczekam na efekt, ale nie mam pustej dziury. Będę je dokarmiać skorupkami z jajek

Muszę jeszcze zdrenować teren pod cisami, po mokrej wiośnie dużo tam zastoin wody i szpaler cisów mi żółknie.

Doniczki korony są z holenderskiej firmy Esschert Design. Kolor przecieranej mięty bardzo mi pasuje
Wczoraj przyszło poidełko do kompletu. I na tym koniec

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 06:41, 28 kwi 2021

Do góry
Kupiłam takie:

Wzgórze chaosu 06:32, 28 kwi 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Iwonko piękne ciemierniki. Te kolorowe są takie inne.
A tulipanowa rzeczka zachwyca nawet bez kwiatów.

Kolorowe ciemierniki cały czas nie posadzone, teraz ciemnieją schowane w drewutni. Muszę dziś temat ogarnąć. Przez dwa dni była pogoda, ale kompletnie nie miałam weny do takich prac.

Tulipany Exotic Emperor są wyjątkowo ładne nawet w fazie liścia i pąka.
Wzgórze chaosu 06:29, 28 kwi 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)
Iwonka ładniutkie zakupy ciemiernikowe poczyniłaś niezawodne kwiatuszki i jak ładnie i długo kwitną no i cieszą nas po zimie cudne są

Ciekawa jestem, czy ta odmiana Niger o nazwie Praecox będzie tak samo fajnie przyrastać jak zwykłe Niger.
Oby To jedyne ciemierniki, które przy sadzeniu udało mi się podzielić. Z każdej doniczki mam po dwie sadzonki.
Próbowałam nożem wyciąć od zeszłorocznej kępy Niger, skończyło się łodyżkami bez korzeni.

Sadzenie było nie lada wyzwaniem. Musiałam uważać na pączki hortensji, dodać dużo dobrej ziemi do mojej gliny, a wszystko to na stromej górce.
Cieszę się, że je tutaj posadziłam. Gdy ciemierniki się rozrosną, przedwiośnie nie będzie nudne w tym miejscu.
W samym słońcu 05:57, 28 kwi 2021

Do góry
Mam takie pytanko. Może coś mi podppwiecie co można zrobić z tego? Myślałam żeby na taras wystawić i ewentualnie postawić tam doniczki z ziołami, lobelia...tylko wcześniej farba pomalować...a może coś innego można byłoby z tego zrobić, jak myślicie?
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 02:26, 28 kwi 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
Są postępy

Wygląda jak sztuczna
Zielony zakątek z Antonówką 23:00, 27 kwi 2021

Do góry
asik001 napisał(a)

Co ile od siebie masz posadzoną Patriot? Jest piękna

Witam Fajnie "świeci" wieczorem tymi białymi obwódkami. Sadziłam je jak były średniej wielkości, miały po kilka kiełków, w odległości może ok.30 cm.

To jest zdjęcie w trakcie tworzenia tej rabaty w 2017 roku, zaraz po postawieniu ogrodzenia,sama zobacz, może być min. 30 cm.
Sezon 2017 u Hanusi 22:45, 27 kwi 2021

Do góry
Elisko pięknie napisane. Dziękuję.
Fakt, mimo, żeśmy sie rozłączyli, to kiedyś nasze drogi znowu się zejdą.

Jeszcze raz wszystkim serdecznie macham, łapką.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies