Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

April podbija las... 07:58, 30 kwi 2021

Do góry
I żeby było jeszcze bardziej do bani, to smuty kotek, którego siostra nie kocha

Bardzo rzadki obrazek, kiedy obydwa udaje się uchwycić w jednym kadrze i to w spokojnej pozie

Częściej on się zbliża do niej cichutko na pazurkach... i od razu jest besztany za złamanie zakazu zbliżania

Więc nieborak wycofuje się tyłem.

Ale jeżeli nie dzieje się to wystarczająco szybko, sytuacja się zaostrza

Potem to już można sobie tylko wyobrażać co dalej...
April podbija las... 07:43, 30 kwi 2021

Do góry
Wykopałam wczoraj chorego klona i przesadziłam do donicy. Na jego miejsce w nowej ziemi jest grujecznik Raspberyy, malutki dwupatykowy pikutek. Wierzcie na słowo bo go niemal nie widać. To ten patyk po lewej od donicy z klonem. Patyk podtrzymujący wirtualnego grujecznika... Masakra

Klona szkoda mi jeszcze wyrzucić więc stoi na tarasie. Czerwony klonik obok niego, czeka na posadzenie obok misy wodnej.

Akcja wymiany carexów na Hakone All Gold zakończona. Teraz tylko czekać na efekt. Trochę pewnie poczekam...

A teraz powiedźcie mi co to jest. Często wkopuję to z ziemi. Nie jestem z tych co na wszelki wypadek od razu unicestwiają wroga nie wiedząc jakie ma zamiary. Ale może powinnam? Wróg czy przyjaciel? Ma jakieś 4-5cm, twardy kokon.

April podbija las... 07:30, 30 kwi 2021

Do góry
Porobiłam wczoraj trochę zdjęć ale większość się nie nadaje do pokazania, chyba o złej porze robiłam. Albo fotograf do bani. Albo jedno i drugie

Moja klonikowa donica zaczyna się baaaardzo powoli rozkręcać. Wykopałam z niej dwa klony bo zrobiło się za gęsto. Zostały tylko trzy. Dwa Garnety, jeden czerwony drugi zielony i Wilsons Pink Dwarf, najszybciej wypuszczający listki.

Rozmawiałyśmy ostatnio o barwinku, który usunęłam z ogrodu i przeniosłam do części leśnej, wydzielonej dla psów. Mimo suszy na górce, radzi sobie całkiem nieźle.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 06:51, 30 kwi 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
dla mnie to trochę taki majtkowy róż rozbielony od środka, zobacz to zdjęcie z ubiegłego roku z ogrodniczego

Wczoraj wyczaiłam jeszcze jedną ciekawą odmianę Woodsman i jakbym miała miejsce to Black Tulip by u mnie zagościł. Ale nie mam miejsca

Sunsation jest chyba z krzyżowania woodsman i Elizabeth
Fajne kwiaty daybreak
Sporo metrowych patyków tulipow było po 58
Niestety bez pakow, jak jeszcze postoją trochę to rabat dostaną wiec mysl
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 06:43, 30 kwi 2021

Do góry
Kasya napisał(a)

Ona tez ładna łososiowa chyba ?
dla mnie to trochę taki majtkowy róż rozbielony od środka, zobacz to zdjęcie z ubiegłego roku z ogrodniczego

Wczoraj wyczaiłam jeszcze jedną ciekawą odmianę Woodsman i jakbym miała miejsce to Black Tulip by u mnie zagościł. Ale nie mam miejsca
Ogród z wilkiem zamkn. 06:23, 30 kwi 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Gosiu postarałam się powyciągać ,jak najwięcej-na szczęście nie było tego dużo ....
nie dałam kartonów jednak .....postanowiłam Was posłuchać -dosypana ziemia ,teraz szlifowanie desek i malowanie skrzyń ....
wydawało mi się ,że szybciej się z tym warzywnikiem uporam ,ale to ciężka praca -samo uzupełnianie ziemią zajeło mi 2 popołudnia ...
przed skrzyniami będzie rabatka na jednoroczne ,tak jak z boku -narazie zdjęłam darń -jutro ,jak się wyśpię po pracy będę kończyć ....jak nie będzie padać ....
jak narazie bajzel na całego ....

Madzia to jest mistrzostwo świata!
Będziesz miała najbardziej wypasiony warzywnik na Ogrodowisku

Ja wciąż zastanawiam się nad pierwszą skrzyneczką

Runianka mnie co raz bardziej kusi w Waszych ogrodach. Fajny temat, choć na razie miejsca dla niej u siebie nie widzę...
W samym słońcu 05:49, 30 kwi 2021

Do góry
Czyszcząc tuje na takie coś się natknęłam, co to może być??
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 05:49, 30 kwi 2021

Do góry
effka napisał(a)
I takie z przymrużeniem oka, nowe mebelki (ławki nadal brak)

No zaraz lecę na kawę!!
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 05:12, 30 kwi 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
Sadzenie szparagów

Szparagi u Ciebie? Gdzie je zmieściłaś? To olbrzymy rosną?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:42, 30 kwi 2021

Do góry
bettka napisał(a)
wracam z tematem mojej małej rabaty, żywotnik golden szmaragd "przymierzony" w tym miejscy wygląda tak, co mogłabym jeszcze dosadzić (wymiary ok 1x2,5 m)?

Mój pomysł nr2 to posadzenie w tym miejscu lilaka meyera "Palibin" szczepionego na pniu, miałby super warunki od południowej strony, podobno kwitnie nawet 2x w roku?
Tylko wtedy nie mam zielonego pojęcia z czym go połączyć, żeby było zimozielone i żeby trochę zasłaniało moje "techniczne" wejście do domu.

Czy na takiej powierzchni mogę posadzić dwa lilaki na pniu?

Uśmiecham się o rady i inspiracje

Hej. Znalazłam w wątku u Martiki projekt łezki który skojarzył mi się z miejscem które chcesz obsadzić. Spójrz proszę, może akurat uda Ci się z niego skorzystać.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1688-przedwiosnie-ogrodu?page=5

Znalazłam jeszcze taki projekt - propozycja p. Danusi dla jednej forumowiczki. Można to łatwo upakować w łezkę.

Jakbyś posadziła śliwę bardziej centralnie, z tyłu miskanty z przodu hortensję to miała byś piękny płot. Oczywiście bez wierzby i dolne piętro wykorzysta propozycję z tej grafiki. Tak sobie luźno myślę o tej później porze nie wiem tylko czy miejsca starczy, ale zawsze mogą być hortensję Bobo i miskanty o bardziej zwartym pokroju.

Może ktoś też przedstawi inna propozycję. Jak znajdę coś jeszcze to podrzucę

Szukam czegoś co mogę przenieść na moją wąska słoneczna rabatę
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:24, 29 kwi 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Sylwia, wstawiam Ci mój chiastofil, potem usunę.
Zostawiam ochy i achy dla ogrodu

I on teraz tak wygląda? Te siewki u mnie to na pewno nie on.
Ogród w dolinie 23:11, 29 kwi 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Basiu, właśnie rośnie tam bergenia, urosła mocno, lubię ją, nawet jak zimą sklapcieje to wiosną szybko wstaje.

Rosną teraz też (wciąż zadołowane ale już chyba do podziału) żurawki Palace Purple i one się wysiewają- widać że wysiała mi się w opasce oraz podzielona Marmelade- na którą patrzeć nie mogę i jakaś piętka bodziszka korzeniastego, którą w ubiegłym sezonie tam wetknęłam, bo synek urwał.

Ciemierniki byłyby idealne- tylko tam czasmi spada śnieg z dachu domu lub dachu ganku . Szkoda by mi było takich pięknych kwiatów.

Basiu, czy ta miniaturowa bergenia to taka Bergenia Flirt?

Asiu, ja bym chyba ten cały trójkąt wypełniła właśnie tymi tradycyjnymi bergeniami. Tymi co masz tu w kąciku.

Chociaż wiesz to co masz na zdjęciu też ładnie może wyglądać. Tylko, żeby te żurawki bordowe ładnie odbiły. To wtedy w rogu zieleń bergenii i pas czerwono bordowy żurawek. Może być pięknie.
Te moje bergenie przy starym domu są inne od tej Flirt. Jutro zrobię zdjęcie to Ci pokażę.
Ogród Małej Mi 2017 22:42, 29 kwi 2021

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dziś przycichałam katalpę.. jak zlazłam to okazało się, że zostały sie jeszcze 3 gałązki. Baty do nieba .. Los tak chciał ..oznacza to, ze trzeb ja przyciąć radykalniej, ale do tego potrzebna piła..

Fajne focie Jak to powiedziała sąsiadka.. pesel mój jest OK

Mój kot by się bał
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:42, 29 kwi 2021

Do góry
Sylwia, wstawiam Ci mój chiastofil, potem usunę.
Zostawiam ochy i achy dla ogrodu
Ogród w Klein Kottorz 22:25, 29 kwi 2021

Do góry
Wiosna dzisiaj.

Za drzwiami do ogrodu... 22:05, 29 kwi 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Jestem zła na tą pogodę i nie mam ochoty działać w ogrodzie w taką zimnicę. Kilka przeróbek zaczętych, czeka... na mnie, a ja na ciepełko
Dobrze, że wertykulacja i nawożenie trawnika zrobione i było już pierwsze koszenie.

Super wygląda ze skoszonym trawniczkiem

A na tym dolnym zdjęciu, po prawej stronie, co to jest za ozdóbka? Chyba tyłem stoi.
Ptasi gaj 22:03, 29 kwi 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Już nie pamietam kiedy ostatnio byłam w centrum Warszawy . Ale będę pamiętać, jak mi się przytrafi

Agnieszka też tam nie bywam. Ostatnio byłam jesienią więc jak jestem teraz to nie poznaje panoramy. W tv oglądam częściej. Buduje się bardzo dużo wieżowców przy drugiej nitce metra w stronę Woli. Podoba mi się jak WAWA się zmienia pięknieje. Wszędzie czysto nie ma starzyzny wszystko odnowione. Jedynie nie mogę zrozumieć dlaczego tak wszystko jest wykostkowane przy ulicach nie ma pasów zieleni, owszem drzewa są ale to nie to.
Np Nowy Światy i dalej Krakowskie .. donice z kwiatami ale kostka przytłacza donice z kwiatami, krzewami czy mniejszymi drzewami.
Przy Świętokrzyskiej donice 1x1x1 a w nich posadzona trzmielina oskrzydlona w innych jeszcze inne krzaki teraz kwitnące. Drzewa platany

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:52, 29 kwi 2021

Do góry
Wielkimi krokami zbliza sie majowka. Wreszcie cos zakwitlo. Tulipany botaniczne.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 21:51, 29 kwi 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
sasiedzi nam przywiezli dzis swoj odpady ogrodowe, ktore ja na kompost przerobie. Czesc ktora byla drobniejsza wrzucilam do kompotownika, liscie zaladowalam do workow a galazki posiekamy.

Na i jak wrzucalam do kompostownika odpady w moim wozeczku na dnie byla taka malenka myszka. Zostawiam Wam ja na dobranoc

To nie myszka. To ryjówka.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:40, 29 kwi 2021

Do góry

Ja bym szmaragda tu nie sadziła. Lepiej posadzić iglaka szczepionego na pniu - o ładnym kolorze jak Twój. Pod nogi dac mu np. tuje Miriam, trawy niskie, można lawende- dużo jest kombinacji.
A myślałaś coś o osłonie od ulicy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies