Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 22:37, 18 mar 2015

Do góry
Działasz fajnie Podoba mi się pomysł z cisami przed brzozami, ale inspiracja od Oli też jest super. Brzozy Ci już sąsiadka zorganizowała dobra kobieta
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:02, 18 mar 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Akcja brzoza się szykuje

Coz tam moje brzozy do Twojej rewolucji. Do cortenu u Ciebie wzdycham
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:01, 18 mar 2015

Do góry
dorciabe napisał(a)
Madżen ależ jestem ciekawa brzóz bardzo, ciekawa, ale cierpliwie poczekam

Na razie cieniutkie brązowe patyczki, musisz minimum 1rok poczekac. Ważne ze szczepione na 2,2 M! Na szczęscie brzozy szybko rosna

Ha a M dzisiaj powiedział uwaga cytuje ..... "To w sobitę te wielkie brzozy wykopujemy, co jeszcze dla mnie zaplanowałaś?".....
1.Brzozy, jedne wykopac, dugie wkopac, przy okazji pół ogrodu nie zdemolować....
2.zwertykulować trawnik
3. Wykopac z przedpłociu 10 zebrinusów (wkopywałam je tam rok temu) i przesadzic na tyły skad dwa tygodnie temu wykopywaliśmy pęcherznice

Więcej pytań nie zadał.....

O planie e na nastepną sobotę na razie mu nie mowię, niech się chłop zregeneruje
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:58, 18 mar 2015

Do góry
monitka napisał(a)
Marzenko gdzie zamawiałaś brzozy? przez internet?
Szukam ambrowca kolumnowego Slender Silhouette którego u nas niet może tam znajdę.

Ambrowca kupowałam u nas na miejscu a brzoz tej odmiany raczej nigdzie nie ma lub są bardzo małe.
Zaraz Ci wyslę na prive
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:57, 18 mar 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Byłam poczytałam ale juz sama się pogubiłam , raz brzozy wyrzucasz, drugi raz kupujesz, co jest grane???

Bożenko przecież to wielka dyskusja 28-29 lutego była. Czekałam na wyrok Danusi co zrobic z dwiema brzozami, ktore zamiast. Doorenbos long trunk okazały się dziczkami... Po prawej ma. Takie trzyletnie po lewej były czupiradła. Dokupiłam zatem odmianowe i w sobote wykupujemy lub wycinamy brzozy po lewej stronie ogrodu
Angielski ogród - chciałabym... 20:01, 18 mar 2015

Do góry
Pospacerowałam po ogrodzie i muszę przyznać, że fajnie popatrzyć, jak się wszystko zmienia. Twój ogród coraz bardziej angielski, a róże i brzozy tworzą sympatyczny klimat. I liliowce, cała masa liliowców Ja też czekam na fotki
Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:58, 18 mar 2015

Do góry
Marzenko gdzie zamawiałaś brzozy? przez internet?
Szukam ambrowca kolumnowego Slender Silhouette którego u nas niet może tam znajdę.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:56, 18 mar 2015

Do góry
Byłam poczytałam ale juz sama się pogubiłam , raz brzozy wyrzucasz, drugi raz kupujesz, co jest grane???
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:47, 18 mar 2015

Do góry
MAD, SIAKOWA, KACHA123, IWONKA LWK4 będzie sie działo. Brzozy dotarły
Pnie jeszcze brązowe , ale oceniając ich grubość jest szansa na biel w tym sezonie. Natomiast sa wysoko szczepione, dlatego dysproporcja ze starymi doorenbosami long trunk powinna sie zatrzeć w ciagu 2-3 sezonow.
Huuura wreszcie będe miała takie same brzozy na forncie, wróci symetria
Ogród na glinie 19:42, 18 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Wow jaki łan krokusow, cudownie ejst u Ciebie.
Podziwiam metodyczne podejscie do orzygotowania podłoża dl a gruszy chyba musze się skorygować i brzozom rozpiaszczyć glebe

nie wiem co brzozy lubią, ale ja już standardowo dodaje do gliny piach
no w tym przypadku dawałam jeszcze częściowo przekompostowana materią organiczną
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 15:05, 18 mar 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
I pytanie jak się sąsiadce tuje kończą ma posadzone brzozy - pasek jakieś 7 m.
Tam nie sadziłam hortensji, może tam ML?! i red baron?!

u Oli inspirację taką widziałam, jak odszukam pokaże

Na zasłonięciu się tu Ci nie zależy rozumiem?
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 14:32, 18 mar 2015

Do góry
I pytanie jak się sąsiadce tuje kończą ma posadzone brzozy - pasek jakieś 7 m.
Tam nie sadziłam hortensji, może tam ML?! i red baron?!

u Oli inspirację taką widziałam, jak odszukam pokaże
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:56, 18 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Brzozy, sadzenie powojnikow ktore dzisiaj dotarły, odkurzanie, wertykulacja.... Muszę znow listę - plan zrobić

Się będzie działo! Też czekam z niecierpliwością na tę sobotę i na Twoją relację "po".
Pozdrawiam!
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 00:15, 18 mar 2015

Do góry
Dobrze, to może ta kreska powinna wstępnie tak pozostać - muszę ją tylko zwymiarować i czas brać się za jakieś rośliny. Chyba powinnam zajrzeć do projektu i może okaże się, że coś się z niego wykorzysta.

Mam jeszcze kilka bardzo problematycznych miejsc i tu liczę bardzo na pomoc.

1.na tyłach na długości 8 m musze posadzić szpaler drzew liściastych - myślałam o grabach rozpiętych na linkach. Lubię brzozy, ale boję się, że ich blaszki podczas kwitnienia będą się sypały do talerzy na tarasie (koleżanka tak miała - cały wieczór wybieraliśmy z drinków i talerzy blaszki/brązowe płatki brzozy). Może jakieś inne drzewa? Ambrowce? Wiśnie Kanzan?

2.z prawej strony czerowną kreską zaznaczyłam płot panelowy sąsiadki- jest zielony, nie wiem co posadzić na jego tle. Ważna informacja jest taka, że odległość od narożnika domu (przy jadalni) do płotu to niestety tylko 4 m.

3. Z jadalni widzę podjazd sąsiadki - gdy nie miałam firanek jeszcze - sąsiedzi wysiadając z samochodu kłaniali nam się a my znad talerzy rónież im się kłanialiśmy...

4. 2 kółka z frontu - to moje "eleganckie" rabaty frontowe, a tak naprawdę to są 2 trupy, które trzymam w szafie i boję się tutaj pokazać z obawy o efekt, jaki mogą wywołać, szczególnie u co wrażliwszych osób.

Pewnie powinnam to zobrazować zdjęciami.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:53, 17 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Brzozy, sadzenie powojnikow ktore dzisiaj dotarły, odkurzanie, wertykulacja.... Muszę znow listę - plan zrobić

A jakie powojniki kupiłaś??
Roztoczańskie klimaty 21:40, 17 mar 2015

Do góry
emilia napisał(a)
Przybywa trochę bylin i od razu robi się weselej, rabaty nabierają charakteru. Czekam na wiosenną odsłonę. Brzozy są zwykłe czy odmianowe?

Brzozy Doorenbos
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 21:15, 17 mar 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Gosia....a może na projekcie zdaje się, że działka większa, bo rośliny za małe Pan wstawił???
Trochę za dużo tam tych drzew, a wydaje się, że jeszcze miejsce jest!
Coś tu nie tak

Pewnie, że za dużo drzew.
Z boku to już całkiem.Pan dał 3 jarzębiny, pęcherznice te 3 sosny , 3 bioty i jeszcze klona flamingo i bylinowe,a i dęba.To ja nieznająca się widzę, że za dużo.A na tyłach nie widzę jakoś po obu stronach wiśni osobliwych.
Przy ławeczce może byłyby brzozy, albo te zółte klony.
Ogólnie Justyś Twój plan lepszy
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:46, 17 mar 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
No to w sobotę będzie się działo !!!
Trzymam kciuki za operacją Brzozy

Ogród na Batuty 15:41, 17 mar 2015

Do góry
ewalm napisał(a)
Ja zaglądam

W takim układzie głównymi elementami ogrodu są placyki i domek - będą się bardzo rzucały w oczy, skupiały wzrok i myślę, że to może być trochę przytłaczające. Ale Twój plan nie otwiera mi się w Paint i nie mogę na nim nic narysować. I cyferek też nie odcyfrowałam za bardzo. Była jakaś legenda co oznaczają? Jakie rośliny?

Ja bym rozważyła tak:
- zrobienie pergoli nad częścią tarasu pod oknami, kwadratowej jeśli wymiary na to pozwalają,
- schody z tarasu na przeciwko drzwi tarasowych,
- placyk z basenem gdzieś tam, gdzie teraz jest ten z huśtawką - taki placyk można otoczyć ławką z trzech stron, albo ustawić przy nim pojedyncze proste ławeczki i poza sezonem basenowym wykorzystywać do ustawiania przenośnego paleniska ogniskowego albo zimą ustawiać tam jakąś świąteczną nowoczesną dekorację, więc dobrze jak go widać z okien, no i na kapiące się dzieci też w sumie dobrze mieć widok z domu,
- domek i drugi placyk, ale już nie w kwadratowy chyba w końcowej części działki, ale nie na środku(czy to huśtawka dziecięca czy taka ogrodowa? musi być widoczna z okien domu bo chcesz widzieć synka, jak się bawi, czy raczej ważne jest co widać z huśtawki, kiedy się na niej odpoczywa?)

U Was fajnie by wyglądało otoczenie tarasu murkiem oporowym, taką obmurowaną podwyższoną rabatą, zamiast skarpy. Ale to pewnie nie przejdzie.

Dzięki, że zaglądasz

u mnie cały czas się wszystko zmienia. Już się zastanawiałam, czy powinnam wogóle coś wklejać
Co do roślin to 100% pewność mam tylko do żywopłotu: smaragdy, serby, aureospicata, no i oczywiście brzozy. Niestety jeszcze jestem na etapie, że zbyt wiele podpatrzonych zestawień roślin mi się podoba. Nie ochłonęłam jeszcze i próbowałam bez sensu powciskać w rabaty wszystko co mnie zauroczyło. Jak wiadomo tak się nie da, więc teraz postanowiłam rozważniej i wolniej planować. Jest już nowy plan z min. ilością zygzaków i roślin, bardziej prosty.
Basen celowo jest po prawej bo: od samego rana jest na słońcu i tam nie jest widoczny z ulicy. Zastosowanie placyka besenowego po sezonie, dokładnie takie samo jak napisałać - palenisko. Huśtawka jest zwyczajna, podwójna do bujania dla Kubsia. W przyszłości będzie hamak - jak oczywiście nic mi się nie zmieni. A zdjęcia robię telefonem, więc może dlatego nie chcą się otworzyć w paintcie??? Nie wiem sama.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:52, 17 mar 2015

Do góry
No to w sobotę będzie się działo !!!
Trzymam kciuki za operacją Brzozy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies