Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:53, 22 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Planów cała masa tylko trzeba umieć się zdecydować co najpierw , a z tym już większy problem jest. Roślin mi na jesieni duuuuużo przybyło dzięki Wam wszystkim. Samych drzew ile!!!
20 brzózek
9 świerków
5 sosenek.....wczoraj sadziłam
5 jodełek..posadzone, a dziś dostałam kolejnych 17 szt chyba sąsiadce trochę dam
1 klon ginnala
1 miłorząb
1 ambrowiec
1 perełkowiec
2 brzozy pururowe
1 magnolia
1 jarzębina
1 potrójny sumak
1kasztan jadalny
1 grujecznik...jeszcze u Kasi, ale jesienią trafi do gruntu

To razem ile wyszło???

Nie licząc wszystkich jodełek na oko ok 60 nowych drzew
A przeszło 100 już było wcześniej wsadzone no i jeszcze koło 140 tui...............będzie kiedyś zielono

No faktycznie pokaźne zakupy
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:46, 22 paź 2015

Do góry
roma2 napisał(a)
A tak sobie sprawdzam, co u Ciebie!
Plany kolejne widzę, ależ Ty masz tych roślin! Jak wybujają, będzie miodzio!

Planów cała masa tylko trzeba umieć się zdecydować co najpierw , a z tym już większy problem jest. Roślin mi na jesieni duuuuużo przybyło dzięki Wam wszystkim. Samych drzew ile!!!
20 brzózek
9 świerków
5 sosenek.....wczoraj sadziłam
5 jodełek..posadzone, a dziś dostałam kolejnych 17 szt chyba sąsiadce trochę dam
1 klon ginnala
1 miłorząb
1 ambrowiec
1 perełkowiec
2 brzozy pururowe
1 magnolia
1 jarzębina
1 potrójny sumak
1kasztan jadalny
1 grujecznik...jeszcze u Kasi, ale jesienią trafi do gruntu

To razem ile wyszło???

Nie licząc wszystkich jodełek na oko ok 60 nowych drzew
A przeszło 100 już było wcześniej wsadzone no i jeszcze koło 140 tui...............będzie kiedyś zielono
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 09:32, 22 paź 2015

Do góry
mnie tez się bardzo podoba ten projekt.
Wg mnie woda nie może być za mała, lepiej w kształcie kwadratu/prostokąta, bez kątów ostrych, czyli nie w trójkącie ( musiałby być naprawdę duży i lepiej w innym otoczeniu)
I raczej z niską ramką, wręcz minimalną, albo zupełnie bez ramki, tylko w otoczeniu nawierzchni.
Tez bym nie dawała tam fontann, czy ciurkaczy, najwyżej jakiś wypływ, ale jeśli będzie miał rację bytu.

Mnie pomysł z ławką się podoba

ja jestem za tym, żeby przestrzegać połączeń nasadzeń z ich wymaganiami- wiec zestaw hortensje, lawendy, jeżówki tylko jesli zrobisz jakieś przestrzenie z dopasowaną ziemia do wymagań. np jeżówki w kwaśnym mogą po prostu umrzeć, tak jak i hortensja bez kwaśnego
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:38, 21 paź 2015

Do góry
magnolia

i druga

i kolejna

śmigły mi dziewczyny w tym roku

modrzew pendula

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:45, 21 paź 2015

Do góry
Dzięki Izolda. Dodałam drugi wpis, że magnolia jest juz bardzo duża i siega gałązkami do kuli, no i wysoka też. Rozmiarami zajmuje cały duzy narożnik pod nią jest biała trzmielina, która będzie dywanem w tym narożniku, brakuje dywanu pod kula i kulkami. To musi być 1 rodzaj roślinki.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:37, 21 paź 2015

Do góry
masz rację, ta paleta barw, jest niesamowita
Moje też juz zetnę, bo jak potem, takie śliskie, to mi się z tymi obrzydliwymi ślimakami kojarzą
zgłodniałam, idę coś zjeść, akurat znowu 2 marchwiaki upiekłam
magnolia parasolowata
Moje małe królestwo 09:46, 21 paź 2015

Do góry
Wczoraj popracowałam w ogrodzie ach jak miło wyjść i pomęczyć szpadel częściowo ogarnęłam warzywnik, posadziłam maliny. Więcej nie zdązyłam bo jechałam na szkolenie do końca października będę się dokształca. Wczoraj przyjechała moja magnolia parasolowata a myślała, że dopiero wiosną ją dostanę.Nie wiem gdzie mam ją upchnąć może zadołuję ja w doniczce i wiosną znajdę jej miejscówkę.
pani róża jeszcze chce zakwitnąć :

szałwia to chyba jeszcze o jesieni i zimie nie słyszała i zachwyca na rabatach :

trochę korali :

mam dużo pomysłów na ogród wiosną ale najpierw muszę zdać egzamin z kosztorysowania w piatek 29 października bo to teraz dla mnie w tej chwili priorytet.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:34, 21 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

a jakie cebule w tym sezonie sadzisz?

ja jeszcze dumam czy dokupowac jeszcze, czy jjuz odpuscić- tez z tego powodu że będę jeszcze duzo zmieniać.

W parówce krokusy, bo te najbardziej cieszą, tulipany Exotic Em. i Spring Green. Na rabacie z perłówkami posadziłam krokusy i tulipany Tarda. W carex montana chcę posadziić trochę czosnków Krzysztofa i dosadzić kilka kupek wyższych fioletowych, bo jednak w glinie znikają. Mam jeszcze niecałą 100 hiacyntów niebieskiech - jaśnijszych i ciemniejszych i te myślałam przy podjeździe posadzić, tam gdzie jeszcze są puste placki pomiędzy tawułami a cisami repandens, ale nie mam do końca przekonania czy będzie dobrze. Ale i tak pudełka z hiacyntami dalej ni e mogę znaleźć, więc nie wiem jak to się skończy. Okaże się, ze znajdę jak ziemia zamarznie i będę musiała do doniczek upchać! Naprawdę nie mam pojęcia co ja z nimi zrobiłam!!! To nie jeden woreczek, który mógł się gdzieś zawieruszyć!
Ogród z łezką II 21:38, 20 paź 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Wiosna była magnolia u Kasik, a jesienia jest Jarząbek u Ciebie

Cudo, fajnie jak jest pamiątka ze spotkania

Nie, nie, to jeszcze zakup sprzed spotkania. Ale Kasia mi go wymyśliła
Od Kasi przywiozłam dwie jeżówki i wielką kupę rozchodnika okazałego, na moją rabatę, którą będę wiosną przerabiać
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 16:56, 20 paź 2015

Do góry
Myślę, że można jeszcze posadzić. Na zimę owinąć np. kilkoma warstwami cieniówki.
Nasze magnolie (też podkarpacie) radzą sobie.

W watku ostatnio zdjęcia kwiatów magnolii. Teraz chyba pora na owoce
Oto kilka zdjęć owoców z naszych magnolii

Magnolia Yellow Lantern

Magnolia Gold Star

Magnolia gwiaździsta

Więcej na naszej stronie http://maciejon.republika.pl/Ogrod_plan/Ogrod_plan%20-%20index.html
Ogród z łezką II 14:48, 20 paź 2015

Do góry
Wiosna była magnolia u Kasik, a jesienia jest Jarząbek u Ciebie

Cudo, fajnie jak jest pamiątka ze spotkania
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:02, 20 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Reniu, czytam o okrywaniu, to jeszcze poradź, w jaki sposób okryć magnolię? Tylko okopczykować korzonki, czy coś jeszcze jej poprzykrywać? Bo ja mam w formie drzewek i teraz nie wiem. I na dodatek pierwszy rok właśnie

Wpadłam się też dopytać o bukszpany młodziutkie. Moje stoją w skrzyneczkach, bo wtedy lepiej jestem w stanie kontrolować wilgotność gleby. Czyli te skrzyneczki z sadzonkami, co mają zbyt małe korzonki zadołuję chyba? Na wierzch może okryję igliwiem

Piękne inspiracje mi zostawiłaś Skorzystam. Właśnie posadziłam 2 kolumnowe ambrowce, które mają tworzyć jakby bramę do dalszej części ogrodu

O magnolie sama się radziłam Agani Jej zdaniem duża magnolia powinna sobie poradzić nawet bez okrywania. Ja sadziłam tydzień temu mognolię w formie patyka, ale wysoką ok. 170cm. Drugą mam w formie krzaczastej, ale już trzeci sezon, też ma gdzieś 160 cm. Pierwszy raz ma pąki kwiatowe nie mogę się doczekać... Nie chciałabym, żeby mi wymroziło
Przy sporych mrozach (tak myślę powyżej -10st.C) planuje swoje okryć albo agrowłókniną, albo po prostu nakryć pudłem kartonowym. Agania radziła, że w wersji pudłem mozna nasypać do środka suchych liści

Ja z bukszpanami nigdy sie nie cackam. Po wiosennym cięciu wtykam w ziemię za cisami, jesienią przesadzam ukorzenione, resztę zostawiam, i tyle...
Moim zdaniem bukszany w doniczkach najlepiej zadołować lub po prostu obsypać ziemią. Kiedyś czytałam opracowanie szkółkarskie, w którym pisali, że bryła korzeniowa w doniczce wymarza dopiero przy powyżej -10stopni. Ubiegłej zimy trzymałam w doniczkach (ale w osłoniętym od wiatru miejscu) malutkie tuje i wszystkie przeżyły

Wydaje mi się, że obsypywanie od góry igliwiem, czy choćby liśćmi to nie najlepszych pomysł. BUkszpan jest zimozielony, może jakiegoś grzeba złapać? Nie wiem sama, ale mnie to nie przekonuje. Lepiej zaciszne miejsce mu znaleźć

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:50, 19 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

jeszcze odrobinę zostało, bo dumam czy dokupować,czy odpuścić

Hmmm, ja tak dumałam 2 tygodnie, i co ? wczoraj setkę krokusów kliknęłam...
Dobrze, ze to drobnica i szybko sie sadzi
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:37, 19 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)

to dumaj spokojnie

a w międzyczasie daj nam fotki

w srodę wraca aparat do domu, to zrobię.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:32, 19 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

to dumaj spokojnie

a w międzyczasie daj nam fotki
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:31, 19 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)

ja też w sobitnim deszczu

wszytsko już wsadziłaś?

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:25, 19 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

ja tez sadziłam cebule, w sobotnim deszczu

ja też w sobitnim deszczu

wszytsko już wsadziłaś?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:23, 19 paź 2015

Do góry

super kranik z cebulami
Pięknie kolory złapał ogród u Ciebie, tak się wysycił.

ja tez sadziłam cebule, w sobotnim deszczu
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:46, 19 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Fkobieta.onet.pl%2Fmoda%2Fhelena-norowicz-na-okladce-elle%2F8pnhvz&psig=AFQjCNFMUqGriiUp3v3dkMjkKwVsJJON4g&ust=1445111070351702

śliczna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies