Najgorsze tulipany przyszły niestety od Sarah Raven, zapleśniałe i brzydkie. I żeby nie było, że szły długo to nie, bo Ola Hani dostała i nast. dnia była w Polsce więc beznadziejne były jesli chodzi o jakość cebul. Ale pomylone - nie były. Z zagranicznych nie pomylone były z Niemiec, z każdego sklepu.
Napisz proszę na jakiej wysokości jest szczepienie bo to najbardziej istotne w tej sprawie. Pęcherznice - nie, te purpurowe będą się zlewały z klonem i będą za wysokie, to wielkie "kobyły" rosną. Bardziej się nadają na żywopłoty wielkie niż pod klona.
Pod klona bordowego posadź hortensje drzewiaste lub bukietowe oraz rozplenice na ten przykład.
Chyba lepiej od nowa skoro cię tak denerwuje i odstaje od reszty Jednak czy teraz czy wiosną - trudno doradzić, bo pewnie młodziutki trawnik zniszczy się zimą (czy po nim tutaj często się chodzi? lub spada śnieg z dachu?), z kolei sianie wiosną będzie późno, w maju więc będziesz czekać.
Ja bym siała teraz jeśli to miejsce nie jest szczególnie narażone na wydeptywanie.
Wichury minęły a pęczka nie ma; za to szyszek nazbierałem na razie jedno nasionko mam, może za dziesięć lat coś z niego będzie Reszta ładnie się suszy na kaloryferze. Zamierzam wsadzić na przemian sosnę czarną i tą (istnieją jakieś odmiany pospolitej czy jest tylko jedna jedyna?) chciałbym by mogły swobodnie się rozwinąć i wzajemnie nie zagłuszały się.
No właśnie, przy tej wysokości trudno, ale powinien być, bo ilość igieł w pęczku jest ważna dla rozpoznania.
Co ile należy sadzić sosny, zależy to od gatunku, a jeszcze bardziej nawet od odmiany.
Są sosny kolumnowe, są sosny zwyczajne, są sosny karłowe.
O jakie dokładnie gatunek lub odmianę chodzi?
Wszystko zależy od pogody, znam taki rok, gdy w październiku spadł wielki śnieg. Obserwuj prognozy długoterminowe, i sadź, a w razie czego dobrze podlej i wyściółkuj grubo korą.
Przymrozki nie są groźne, bardziej regularny, duży mróz, który skuje glebę na kość.
Czasem sadziłam nawet w listopadzie i też się przyjęły. Ważne czy są to tuje kopane w balotach, czy doniczkowane ze 100% korzeni? To jest bardziej istotne. Te doniczkowane możesz nawet w grudniu sadzić jesli gleba miękka.