Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Grzebiuszka ziemna 12:19, 27 sie 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
... Tak trochę ochłonęłam, chociaż w 90% i tak kupuję z listą.

Patrycjo, ale z jaką listą konkretnie? Bo są listy chciejstw i zauroczeń jaką zasadę stosujesz tworząc swoją listę, w/g jakiego klucza?

Juzia napisał(a)
... Nie zachwyca mnie równiutki i zieloniutki trawnik... wolę te z koniczyną albo innymi "chwastami"

Juziu, ale widzisz, że to pozostaje w sprzeczności z Twoim aktualnym wypielęgnowanym ogrodem? ale rozumiem Twoją potrzebę zmian

Joku napisał(a)
... Prawie się wyleczyłam ale czuję że znowu czai się za rogiem ...

Jolu, a więc niebezpieczeństwo czajenia się za rogiem nadal istnieje

Agatorek napisał(a)
...Bożenko, na razie podziękuję za paproć, ale nie stwierdzam, że w przyszłym sezonie Cię o nią nie poproszę

Agnieszko ok będziemy otwarte na zmiany

Gosialuk napisał(a)
... Zawsze będą jakieś chciejstwa, bo z tego się już chyba nie wyleczę.

No włąśnie Gosiu, niektóre przynajmniej nieuleczalne

Magara napisał(a)
I to jest mądrość nad mądrościami ...

Magarku z wrodzonej sobie skromności nie będę zaprzeczać

Anula zwana Zaną - dziękuję za pojawienie się u mnie i miłe słowa.

Do Anuli i Juzi - trochę trend się zmienia, mam książkę zakupioną w tym roku "Ogrody przyszłości czas na zmianę" Piet Oudolf i Noel Kingsbury i tam już zupełnie inaczej, naturalistycznie W moim ogrodzie też zdarzały się jakieś samoistne niespodzianki, pamiętam jak pięknie wyglądały wielkie o szarozielonych liściach dziewanny, z lasu przyniosłam wysokie dzwonki itp. I specjalnie dla Was bukiet z polnych łąk z mojego otoczenia

Mydlnica, koniczyna czerwona, krwawnik, wrotycz, ślazy i przymiotno białe szklany wazon z namalowanymi kwiatami polnymi po mojej kochanej babci Karolinie a przy okazji fajna stronka do rozpoznawania lub przypomnienia sobie nazw:
https://chwastowisko.wordpress.com/biale/

Basiu - dziękuję cmok
W Kruklandii 11:54, 27 sie 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Same drzewa i zimozielone, acha
Może drobne kwiatuszki nie maja szans u Ciebie, ale te duże wyglądają przepięknie . Wspaniałe widoki - bogato, buszowato. Zatykam uszy i nie słucham, ze to tylko na zdjęciach tak!

Tylko o hortensje jeszcze walczę, bo jest o co!
Ale też tylko Anabellki i Limelight. Bo reszta poszła na straty...

Nie musisz zatykać uszu... patrz

Nie ma buszu! Pusto!
Korę widać!!!!
Hahaha!

A były takie piękne różowe szałwie.... i kępy jeżowek Green Jewel!
Echhh....
W Kruklandii 11:51, 27 sie 2024

Do góry
Darcey Bussell zaczyna drugie tłoczenie

Tylko on i Munstead Wood się u mnie trzymają dzielnie. Kwitną mocno, długo i krzaczki mają spore.

Munstead Wood

A reszta to takie badylki po jednym... góra dwa kwiatki.

Boscobel

Princess Aleksandra of Kent

Jakieś słabe te fotki dzisiaj. Za mocno świeci.
Anna i Ogród 2 11:43, 27 sie 2024

Do góry
Dotarły nasionka.

Nie wiem tylko czy teraz wysiewać czy wiosną
W Kruklandii 11:37, 27 sie 2024

Do góry

Przegląd drzew z tego wyszedł
Ogród hortensjowo różanecznikowy 11:30, 27 sie 2024

Do góry
Wciąż kwitnie magnolia Genie.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:25, 27 sie 2024

Do góry
Posadziłam judaszowca, kupiłam go za nieco ponad 200 zł, dzisiaj widziałam w szkółce ciut wyższego za ponad 400 zł. Heptacodium się szykuje do kwitnienia.

Grujecznik też posadzony i przy okazji przestawiłam oczko na brzeg rabaty, zdjęcie trochę dziwne ale nie mam innego. Mam nadzieję, że grujecznik będzie pachniał, słabo go widać, to ten z niebieską metką Zamiast tych krzewuszek pd oknem posadziłabym coś innego, chodzą mi po głowie miniaturowe hortensje połączone z hakone.

I kilka pstryków z ostatnich dni. Dokarmiam już sikorki bo głodne zaglądały do karmników.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 11:20, 27 sie 2024

Do góry
Horta Little Lime.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 11:18, 27 sie 2024

Do góry
Powtórne kwitnienie dwóch host, tego jeszcze nie było.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:14, 27 sie 2024

Do góry
Czy możecie mi podpowiedzieć co trapi moje jabłonie Ola? Już drugi rok z rzędu chorują, czy to jakiś grzyb? Jak zapobiegać? Jest sierpień a one już łyse

Lady of Shallot nie przestaje mnie zachwycać, teraz ma piękny koralowy kolor. Oszałamiająca jest. Zakwitł mi też floks z nasionek i o dziwo chyba doczekam ostróżeczki.

Dawno frontu nie było, tutaj też planuję zmiany, przede wszystkim wykopię bodziszki bo zajmują za dużo miejsca i teraz już niespecjalnie wyglądają. Dostałam od znajomej z insta mnóstwo roślin, min wielosiły i zamierzam je tam posadzić.

Byłam rano w szkółce i kupiłam sobie dwa zawilce różowe do posadzenia przy hortensjach i były piękne klony strzępiastokore no ale cena ponad 1000 zł. Widziałabym go u siebie na rabacie gdzie teraz rośnie buczek.

W Kruklandii 11:09, 27 sie 2024

Do góry
Juzia napisał(a)

Wiem, że już tęsknisz za inną formą ogrodu, ale ten Twój obecny wygląda zjawiskowo!!
A ten zakątek z ławeczką petarda, ale dla mnie taka doskonała perfekcja nie do osiągnięcia
W Kruklandii 10:52, 27 sie 2024

Do góry

W Kruklandii 10:39, 27 sie 2024

Do góry
To jak już jesteśmy przy brzozach...

Ogród z koniczynką 10:35, 27 sie 2024

Do góry
Rumianka napisał(a)
...

Jakie fajne jeżyki i jaki domek im stworzyłaś lubię te Twoje pomysły, masz twórczy stosunek do ogrodu i zupełnie nie konwencjonalny
A różowe jeżówki jak fajnie współgrają z ogórecznikiem, wiedziały same, że będą pasować do siebie
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:32, 27 sie 2024

Do góry
Aussie - odmiana wywodząca się z Australii. Wysokorosnąca, daje czerwone, błyszczące duże owoce w wadze 0,4 kg do 1,20 kg.

W Kruklandii 10:24, 27 sie 2024

Do góry
Brzoza dla Marcina

Tak wyglądało jak posadziłam te moje karakany Dwa do jednego dołka.

A tak wyglądają teraz
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:12, 27 sie 2024

Do góry
Mam już 5 rzędów passat. Wypadało by jeszcze zrobić 3-4, żeby na zimę starczyło.

Większość gruntowych sadzona była jako totalne biedaki sposobem na pętelkę (oberwane liście i zawinięta łodyga) 5 czerwca. W maju miałam trudniejszy czas i zupełnie zatraciłam chęci do opieki nad pomidorami, ich hartowaniem, wietrzeniem. Bez hartowania w odpowiednim czasie urosły bardzo wyciągnięte. Nawet do męża powiedziałam by wyrzucił wszystkie sadzonki. Kto mnie już trochę zna to wie, że największą frajdę w uprawie warzyw sprawiają mi właśnie pomidory. Dopiero pózniej wróciły siły do sadzenia i dalszej pielęgnacji.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:08, 27 sie 2024

Do góry
Z mniej dobrych informacji - po ostatnich burzach dotarła i do mnie zaraza w pomidorach gruntowych. W tunelu brak oznak chorobowych. Profilaktycznie przerzedziłam im sporo liści dla lepszego przewiewu. W gruncie w tym roku zrobiłam błąd w postaci zbyt gęstego sadzenia (upychałam biedaki na siłę) oraz nieobcinania liści przez długi czas.

Tutaj widać jak wyglada ZZ na liściu, łodydze i pomidorze.

Zebraliśmy to co się dalo do powolnego dojrzenia.

Tunel w trakcie czystki liściowej, skończyłam jak się robiło już ciemno.

P.S. Widac też ubytek/opadnięcie kompostu po sezonie. Było niemal równo z górną krawędzią.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:00, 27 sie 2024

Do góry
Angelika95 napisał(a)

Nie zgadzam się, po ilości obsadzonych rabat zdjęć też powinno być więcej bardzo miło się je ogląda

Dla Ciebie jeszcze kawałek warzywnika

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 08:58, 27 sie 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Też mam tego Brillant, mój pierwszy kupiony rozchodnik. Właśnie zaczyna kwitnąć. A rok temu coś go męczyło.

Do tego mam Autumn Joy z dwóch źródeł i raczej są to inne gatunki. Może jutro zrobię foty.

A zapomniałem o trzeciej odmianie. Zaledwie 2 sztuki w odmianie Carl.

Mój Brillant nie umywa się do tych NN chociaż sadzony był o wiele większy od tamtych.

A tutaj nowy Mr Goodbud
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies