Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 14:35, 22 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
A mi podobają się drzewa u Ciebie Pewnie dlatego, że moje ulubione gatunki i pokroje. Reszta roślin też oczywiście. A te portrety kwiatów piękne wręcz

Jak patrzę to wszystko jest w dobrym miejscu. Graby w szpalerze, buk jako soliter, ambrowiec, jabłonki wokół ścieżki do domku. Fajnie rozplanowane.

A u siebie za nic nie umiem wymyślić. Jak już raz wymyśliłem, tak nic nowego do głowy nie przychodzi. I cały czas bitwa myśli, czy graby się zmieszczą, czy lepiej nic tam nie dawać...

A i dzięki za info o ambrowcu

Marcin nie dołuj się Powiem Ci szczerze, że jedynie dwie jabłonki Ola przy ścieżce nie zmieniły miejsca, no i graby jak posadziłam tak już rosną i cały czas z duszą na ramieniu co to z nich wyrośnie. A no i Kanzany jeszcze. A pozostałe drzewa ciągle wędrowały. Póki małe to nie problem, zawsze się wszystkie przyjęły. Już Ci kiedyś pisałam, że mój ogród jest mniejszy od Twojego a wcisnęłam graby Jeśli je bardzo chcesz to posadź, po prostu będziesz musiał pilnować żeby się zbytnio nie panoszyły. A z tego co pamiętam to planujesz u siebię tą najbardziej kompaktową odmianę. A buki w sumie mam 4, jeden ten o pokroju zwisającym i trzy kolumnowe, które docelowo też osiągają spore rozmiary. W wolnej chwili wpadnę do Cibie, zobaczę co słychać
DariaB 14:36, 22 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Ładnie masz, fajnie że o forum nie zapominasz.

Nie zapominam tylko nie wyrabiam na zakrętach
Marcin89 14:55, 22 sie 2024

Daria zapraszam Parę stron do tyłu będzie pseudo mapka z rozmieszczeniem drzew
MagdaLenka 15:44, 22 sie 2024

No nareszcie doczekałam się zdjęć!
Jest pięknie - zwiewnie, bujnie, kolorowo.
Jakoś ani trochę nie przeszkadza brak piętrowości, o którym piszesz. Zwłaszcza, że rabaty oglądane trochę z góry (z okna lub tarasu) i tak widać w całej okazałości.
MagdaLenka 15:57, 22 sie 2024

DariaB napisał(a)

Czo ty jest to, na co ja tak długo czekałam? Lady of Shalott???
DariaB 11:56, 23 sie 2024

MagdaLenka napisał(a)
No nareszcie doczekałam się zdjęć!
Jest pięknie - zwiewnie, bujnie, kolorowo.
Jakoś ani trochę nie przeszkadza brak piętrowości, o którym piszesz. Zwłaszcza, że rabaty oglądane trochę z góry (z okna lub tarasu) i tak widać w całej okazałości.

Widzę, że kogoś ucieszyłam porcją zdjęć
Ja tam widzę jeszcze obszary do poprawy ale chyba każdy ogrodnik tak ma, że zawsze coś znajdzie do poprawki
DariaB 11:58, 23 sie 2024

MagdaLenka napisał(a)

Czo ty jest to, na co ja tak długo czekałam? Lady of Shalott???

Tak to ona, piękna jest zachwyciła mnie i pięknie przyrosła od momentu posadzenia i póki co jest zdrowa.
DariaB 12:48, 23 sie 2024

Tutaj kolejna rabata, która mi do końca nie leży, to ta przy ścianie garażu rozdzielona od drugiej ścieżką granitową.

W jednym narożniku rośnie brzoza Youngi, w drugim świdośliwa. Jedna z sosen jest rachityczna i mam ochotę ją wykopać. Między okna wsadziłabym tego buka z rabaty przy tarasie, tego zwisłego bordowego. Jedną sosnę przesadziłabym bliżej brzozy. Te biedne słabe hortensje to Annabellki z podziału jesienią, miały problem z wiosennym startem. Krzewy z przodu to tawuły Tor, a trawki to sporobolus. Mam jeszcze do wsadzenia hortensję dębolistną i pasuje czymś wypełnić pozostałą przestrzeń.
Tu widok na nią z różnych stron.

Czy wam też chorują jabłonie Ola? Drugi rok z rzędu w sierpniu wyglądają beznadziejnie. Liście żółkną, mają jakieś plamy i opadają.
DariaB 11:14, 27 sie 2024

Czy możecie mi podpowiedzieć co trapi moje jabłonie Ola? Już drugi rok z rzędu chorują, czy to jakiś grzyb? Jak zapobiegać? Jest sierpień a one już łyse

Lady of Shallot nie przestaje mnie zachwycać, teraz ma piękny koralowy kolor. Oszałamiająca jest. Zakwitł mi też floks z nasionek i o dziwo chyba doczekam ostróżeczki.

Dawno frontu nie było, tutaj też planuję zmiany, przede wszystkim wykopię bodziszki bo zajmują za dużo miejsca i teraz już niespecjalnie wyglądają. Dostałam od znajomej z insta mnóstwo roślin, min wielosiły i zamierzam je tam posadzić.

Byłam rano w szkółce i kupiłam sobie dwa zawilce różowe do posadzenia przy hortensjach i były piękne klony strzępiastokore no ale cena ponad 1000 zł. Widziałabym go u siebie na rabacie gdzie teraz rośnie buczek.

DariaB 11:25, 27 sie 2024

Posadziłam judaszowca, kupiłam go za nieco ponad 200 zł, dzisiaj widziałam w szkółce ciut wyższego za ponad 400 zł. Heptacodium się szykuje do kwitnienia.

Grujecznik też posadzony i przy okazji przestawiłam oczko na brzeg rabaty, zdjęcie trochę dziwne ale nie mam innego. Mam nadzieję, że grujecznik będzie pachniał, słabo go widać, to ten z niebieską metką Zamiast tych krzewuszek pd oknem posadziłabym coś innego, chodzą mi po głowie miniaturowe hortensje połączone z hakone.

I kilka pstryków z ostatnich dni. Dokarmiam już sikorki bo głodne zaglądały do karmników.