Witam,
Takie plamy da się usunąć nawet z kostki płukanej. Należy zastosować preperat, który reaguje ze zwiazkami żelaza - w moim przypadku najlepszy okazał się Rosten.
Po aplikacji zachodzi reakcja i powstaja brunatno-fioletowe plamy, które mozna zmyć wodą pod ciśnieniem. Jeśli zabrudzenia sa bardzo intensywne to wcześniej trzeba je polać zwykłym 10% octem i porządnie wyszorować a następnie spłukać. Większoość rdzy zniknie a resztę załatwi Rosten.
Ani ocet ani Rosten nie zaszkodził sąsiadujacej trawie. Po czyszczeniu trzeba spłukać wodą sąsiadujacy trawnik tak aby nic nie zostało na liściach bo ocet niszczy chlorofil. Spłukany nic nie zrobi roślinom i szybko ulegnie biodegradacji.
Pozdrawiam
Szkoda tylko, że skończyła się dobra pogoda. Trzeba szykować rośliny do zimy i potem mnóstwo pracy z wykopywaniem dalii i mieczyków oraz pacioreczników.
W tę sobotę mamy zamiar kontynuować podbudowę do tarasu przy oranżerii.
Same nudy, bo wożenie piachu, ale w kolejną czyli 6.10 - mogę otworzyć ogród, bo były prośby o udostępnienie jak cokolwiek robimy, no to właśnie będziemy robić taras, albo coś innego fajnego
Jeśli pogoda dopisze - ogłoszę kolejne dni otwarte.
A mnie cieszy najbardziej wiosną, wszystko budzi się do życia, oczekiwanie na to co wyjdzie z ziemi i wybuch kolejnych roślin na rabatach Świeżość i zapach wiosny... czekam już na kolejną.
Ale ostatnio dzięki trawom i późnym bylinom - polubiłam jesień
Wyciągam z garażu i skąd tam coś stoi w zapasie. Zbierane latami, teraz się tylko wyciąga. Mam fajną donicę o kolorze ceglastym, żeliwną, ale w niej narzędzia ogrodnicze. Chciałam dziś wyciągnąć i w końcu poddałam się.