Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:42, 26 wrz 2018

Do góry
Napisz proszę na jakiej wysokości jest szczepienie bo to najbardziej istotne w tej sprawie. Pęcherznice - nie, te purpurowe będą się zlewały z klonem i będą za wysokie, to wielkie "kobyły" rosną. Bardziej się nadają na żywopłoty wielkie niż pod klona.
Pod klona bordowego posadź hortensje drzewiaste lub bukietowe oraz rozplenice na ten przykład.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:38, 26 wrz 2018

Do góry
Chyba lepiej od nowa skoro cię tak denerwuje i odstaje od reszty Jednak czy teraz czy wiosną - trudno doradzić, bo pewnie młodziutki trawnik zniszczy się zimą (czy po nim tutaj często się chodzi? lub spada śnieg z dachu?), z kolei sianie wiosną będzie późno, w maju więc będziesz czekać.

Ja bym siała teraz jeśli to miejsce nie jest szczególnie narażone na wydeptywanie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:16, 26 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zostawić skoro rośnie, można ewentualni przyciąć nadmiernie wybujałe konary potem. Problemem może być mączniak.

A co ewentualnie mogę posadzić pod nim i przed? Czy pęcherznice i berberysy to dobre towarzystwo ?
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 14:30, 26 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No właśnie, przy tej wysokości trudno, ale powinien być, bo ilość igieł w pęczku jest ważna dla rozpoznania.

Co ile należy sadzić sosny, zależy to od gatunku, a jeszcze bardziej nawet od odmiany.
Są sosny kolumnowe, są sosny zwyczajne, są sosny karłowe.
O jakie dokładnie gatunek lub odmianę chodzi?

Wichury minęły a pęczka nie ma; za to szyszek nazbierałem na razie jedno nasionko mam, może za dziesięć lat coś z niego będzie Reszta ładnie się suszy na kaloryferze. Zamierzam wsadzić na przemian sosnę czarną i tą (istnieją jakieś odmiany pospolitej czy jest tylko jedna jedyna?) chciałbym by mogły swobodnie się rozwinąć i wzajemnie nie zagłuszały się.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:17, 26 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wszystko zależy od pogody, znam taki rok, gdy w październiku spadł wielki śnieg. Obserwuj prognozy długoterminowe, i sadź, a w razie czego dobrze podlej i wyściółkuj grubo korą.

Przymrozki nie są groźne, bardziej regularny, duży mróz, który skuje glebę na kość.
Czasem sadziłam nawet w listopadzie i też się przyjęły. Ważne czy są to tuje kopane w balotach, czy doniczkowane ze 100% korzeni? To jest bardziej istotne. Te doniczkowane możesz nawet w grudniu sadzić jesli gleba miękka.

Ogromne dzięki, wszystko mam kupione w doniczkach ze 100 % korzeni, posadzę jak będą sprzyjały warunki pogodowe
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 07:37, 26 wrz 2018

Do góry
No właśnie, przy tej wysokości trudno, ale powinien być, bo ilość igieł w pęczku jest ważna dla rozpoznania.

Co ile należy sadzić sosny, zależy to od gatunku, a jeszcze bardziej nawet od odmiany.
Są sosny kolumnowe, są sosny zwyczajne, są sosny karłowe.
O jakie dokładnie gatunek lub odmianę chodzi?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:32, 26 wrz 2018

Do góry
Wiaan napisał(a)
Danusiu czy z początkiem października mogę jeszcze posadzić tuje czy lepiej zaczekać do wiosny? Nie wyrobiłam się z nasadzeniami wcześniej i mam jeszcze oczekujące do posadzenia w ziemi hortensje, trawy, wrzosy (wszystko w doniczkach). Na razie nie widzę w prognozach przymrozków, nie wiem także czy musi być duży odstęp miedzy posadzeniem a przymrozkami.

Wszystko zależy od pogody, znam taki rok, gdy w październiku spadł wielki śnieg. Obserwuj prognozy długoterminowe, i sadź, a w razie czego dobrze podlej i wyściółkuj grubo korą.

Przymrozki nie są groźne, bardziej regularny, duży mróz, który skuje glebę na kość.
Czasem sadziłam nawet w listopadzie i też się przyjęły. Ważne czy są to tuje kopane w balotach, czy doniczkowane ze 100% korzeni? To jest bardziej istotne. Te doniczkowane możesz nawet w grudniu sadzić jesli gleba miękka.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:30, 26 wrz 2018

Do góry
gosiacz22 napisał(a)
Witam, W zeszłym roku kupiłam klona Fassen`s Black szczepionego i według informacji podanych w opisie oferty ma on być drzewem niewysokim 5-6 m z racji tego, że jest szczepione. Jednak z tego co czytałam na forum nie jest ważne czy jest to forma szczepiona czy nie bo i tak wyrośnie z niego duży egzemplarz... Prosiłabym o opinie bo nie wiem czy mam sie go pozbywać z ogrodu czy jednak zostawić.

Zostawić skoro rośnie, można ewentualni przyciąć nadmiernie wybujałe konary potem. Problemem może być mączniak.
Wisteria - glicynia, słodlin 07:27, 26 wrz 2018

Do góry
To mogła być chloroza. Ale też inne przyczyny, jedna z nich np. zalanie korzeni, susza, gnicie szyjki korzeniowej, upały.
W ogródku emerytki 07:20, 26 wrz 2018

Do góry
U mnie jeż lub jeże przychodzą do wodopoju. Zostawiają widoczne ślady U ciebie też?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:51, 25 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'

O mamuńciu...można język połamać na tej nazwie...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:03, 25 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu piękny ten ambrowiec i dużo niższy
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:44, 25 wrz 2018

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:30, 25 wrz 2018

Do góry
Gardenarium

Danusiu, co to za piękne drzewo?
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:05, 25 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rdzawe plamy mogą powstawać też z powodu składu wody używanej do podlewania jeśli jest zażelaziona. To zmiany nieodwracalne i niczym nie da się ich usunąć.

Hydrocomplex też powoduje odbarwienia, dletago naowzy trzeba zmiatać lub zmywać zaraz po zaaplikowaniu.

Witam,
Takie plamy da się usunąć nawet z kostki płukanej. Należy zastosować preperat, który reaguje ze zwiazkami żelaza - w moim przypadku najlepszy okazał się Rosten.
Po aplikacji zachodzi reakcja i powstaja brunatno-fioletowe plamy, które mozna zmyć wodą pod ciśnieniem. Jeśli zabrudzenia sa bardzo intensywne to wcześniej trzeba je polać zwykłym 10% octem i porządnie wyszorować a następnie spłukać. Większoość rdzy zniknie a resztę załatwi Rosten.
Ani ocet ani Rosten nie zaszkodził sąsiadujacej trawie. Po czyszczeniu trzeba spłukać wodą sąsiadujacy trawnik tak aby nic nie zostało na liściach bo ocet niszczy chlorofil. Spłukany nic nie zrobi roślinom i szybko ulegnie biodegradacji.
Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:41, 25 wrz 2018

Do góry
Szkoda tylko, że skończyła się dobra pogoda. Trzeba szykować rośliny do zimy i potem mnóstwo pracy z wykopywaniem dalii i mieczyków oraz pacioreczników.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:45, 24 wrz 2018

Do góry

W tę sobotę mamy zamiar kontynuować podbudowę do tarasu przy oranżerii.
Same nudy, bo wożenie piachu, ale w kolejną czyli 6.10 - mogę otworzyć ogród, bo były prośby o udostępnienie jak cokolwiek robimy, no to właśnie będziemy robić taras, albo coś innego fajnego

Jeśli pogoda dopisze - ogłoszę kolejne dni otwarte.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:23, 24 wrz 2018

Do góry
Tak, mam narysowany projekt. Na pewno żywopłot z cisa przy płocie.
I byliny z trawami.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:43, 24 wrz 2018

Do góry
Ewo z Jury - dzięki za różę i jej bukiet.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:22, 24 wrz 2018

Do góry
A mnie cieszy najbardziej wiosną, wszystko budzi się do życia, oczekiwanie na to co wyjdzie z ziemi i wybuch kolejnych roślin na rabatach Świeżość i zapach wiosny... czekam już na kolejną.

Ale ostatnio dzięki trawom i późnym bylinom - polubiłam jesień
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies